
Det er blitt en del brokkolisalat her på bloggen opp gjennom årene og de genererer like mye interesse som for 15 år siden da jeg publiserte den første oppskriften (føler meg litt gammel nå…) Men gode ting går aldri av mote…
Denne varianten laget jeg i anledning den nye kokeboken min Skikkelig gode salater (mer om den lenger nede i innlegget).
Originalsalaten har en kremet dressing laget med rømme og majones. Her får du en vinaigrette laget av sitron, sennep, honning litt hvitløk og en god olivenolje. Har du allerede en vinaigrette oppskrift som du liker smaken på, så for all del bruk den.
Ellers er brokkolisalaten ganske lik. Rå brokkoli skjæres i større eller mindre biter enten for hånd eller ved hjelp av en foodprosessor. Dette blandes med løk (jeg foretrekker rødløk), agurk og tranebær. Har du ikke tranebær kan du erstatte det med annen tørket frukt – rosiner eller aprikos i biter. Det er viktig å få inn noe søtt her i salaten for å balansere.
Jeg topper salaten her med ristede valnøtter, men her igjen er det muligheter om du ikke akkurat har valnøtter for hånd. Bruk hasselnøtter, mandler eller sprøstekte kikerter.

SPIS MER SALAT
Oppskriften er hentet fra boken min SKIKKELIG GODE SALATER. Her finner du over 100 oppskrifter på salater og dressinger. Fra enkle hverdagssalater til festsalater, fra salater med bare grønnsaker til salater med kjøtt, fisk, pasta, ris eller annet godt. Salater som du kan servere som tilbehør eller som hovedrett hele året rundt!
KLIKK her for mer info om boken eller stikk innom bokhandelen og ta en titt.
Brokkolisalat (en frisk variant)
Print4- 6 porsjoner
Ingredienser
1 mellomstor brokkoli
1 agurk, i små terninger
½ rødløk, finhakket
100 g tørkede tranebær(ev. rosiner), grovhakket
Dressing:
½ sitron
1 ts dijonsennep
1 ts honning
1 hvitløkfedd, finrevet
3–4ss god olivenolje
Salt og pepper
Topping:
En god håndfull ristede valnøtter som er grovhakket. Ev.mandler eller sprøstekte kikerter.
Fremgangsmåte
Brekk brokkolien i buketter og bruk en kniv til å skjære dem i mindre biter. Husk å bruke stammen også! Skrell den og skjær den i mindre biter. Alternativt kan du ha bukettene i en foodprosessor og kjør til de er et sted mellom grov-og finhakket.
Del agurken i to på langs og skrap ut frøene med en skje. Skjær agurken i lange ramser og så i terninger.
Finhakk løk og grovhakk tranebær. Bland brokkoli, agurk, løk og tranebær sammen i en bolle.
Lag dressingen. Rør sammen sitronsaft, sennep, honning og hvitløk. Tilsett olje mens du rører. Smak til med salt og pepper.
Hell dressingen over salaten og bland godt.
Strø ristede valnøtter over salaten og server.
Salaten kan oppbevares kjølig i tett boks noen dager.

