Nougat med pistasjnøtter, tranebær og kokos

Juletradisjoner hjemme hos oss er en blanding av litt av hvert. I tillegg varierer de litt fra år til år – det er tross alt så mye snadder man kan lage i julens navn! Jeg har alltid hatt en svakhet for nougat – kanskje det var de små nougat flekkene som man finner i Toblerone som vekket interessen min. For å være helt ærlig husker jeg ikke når jeg først smakte på nougat. I fjor var det på tide å prøve å lage selv. Jeg liker å kaste meg inn i nye oppskrifter – håper du gjør det også – og skremmes ikke av litt kompliserte teknikker eller varm sukkermasse. I aller verste fall må du kaste det du har begynnt med og forsøke på nytt eller stupe fingrene dine ned i en isbad. Men nougat er vel verdt forsøket. Jeg har prøvd å ta bilder underveis i prosessen slik at du vet at du er på riktig vei…

Denne oppskriften fra Martha Stewart prøvde jeg for første gang i fjor – du finner mange forskjellige oppskrifter på nougat på nettet. Det eneste som ikke funket med denne oppskriften var rispapiret som var altfor stivt og uspiselig. Men nougaten var så god at vi bare spiste rundt papiret- og ikke alltid på en like delikat måte. I år har jeg sløyfet rispapiret – det blir nok mye lettere. Det blir mer som å spise en karamell, for denne nougaten er noe mykere enn vanlig. Jeg skjærer den derfor opp i små biter og legger de i hver sin konfekt form. De kan da oppbevares i en kakeboks og taes frem ved behov. Pakker du de ned i en liten konfekt eske har du en spennende og annerledes gave å gi bort i juletiden.

Du trenger

 • 200g sukker
 • 125 ml honning (flytende)
 • 3 ss lys sirup (eller corn syrup hvis du kan få tak i det)
 • 2 store eggehviter
 • 1 ts vanilje ekstrakt
 • 180 g pistasjnøtter, usaltet
 • 120 g kokosmasse
 • 100 g tørkede tranebær

 

Du vil ha behov for en kjøkkenmaskin og et sukkertermometer. Les gjennom hele oppskriften og ha alt klart før du setter i gang.

Mål opp tranebær, pistasjnøtter og kokosmasse og ha det opp i en skål.

Smør en form (ca. 20 x 40cm) med solsikkeolje eller dekk med smurt bakepapir.

Ha sukker, sirup og honning i en tykkbunnet kjele. Sett på middels varme og la sukkeret smelte mens du rører. Når sukkeret er oppløst og det har såvidt begynnt å småkoke kan du sette opp varmen noe.

Kok sukkermassen til det har nådd 150 C.

Imens hvisper du eggehvitene i kjøkkenmaskinen. De skal være stive, men ikke tørre…

Mens kjøkkenmaskinen pisker heller du den varme sukkermassen i en stødig strøm inn i eggemassen. Pass på å ikke helle på selve hvispen slik at sukkeret blir slengt rundt i skålen, men hell det opp i eggemassen så godt du kan. La kjøkkenmaskinen vispe videre til massen har kjølt seg av noe og den begynner å bli seig. Du vil høre at kjøkkenmaskinen  må jobbe hardere etterhvert som massen avkjøles – dette tar noen minutter.

Forsett å la kjøkkenmaskinen vispe på noe saktere fart mens du heller i vanilje essensen, så tranebær blandingen.

Det blir en stor klissete masse – fortvil ikke!

Bruk en slikkepinne for å skrape massen inn i din smurte form. Klistrer det seg for mye til slikkepinnen kan du olje den lett også. Bruk en nøytral olje – raps eller solsikke – du har ikke lyst på oliven smak på nougaten din!

Press massen så jevnt som mulig ned i formen og la den avkjøle/stivne et par timer, gjerne over natten. Lirk nougaten ut av formen og sett på en skjærebrett. Bruk en skarp, oljet kniv til å skjære remser. Skjær videre i ruter hvis du skal legge de i konfektformer, alternativt kan du oppbevare de som remser. Legg remsene i en tett kakeboks med bakepapir i mellom.

For den oppmerksomme leseren, så ja, det var disse jeg ble avbildet med i «nytt på nett» i julens utgave av Maison Mat og Vin….:))

Lykke til!

Kommentarer

 • Reply Mat på Bordet 1. desember 2011

  Mmm, ja, de kan virkelig anbefales! Og pene er de også 🙂 Lykke til!

 • Reply Caroline 30. november 2011

  Dette har jeg innmari lyst å lage om tiden strekker til. Takk for fin steg for steg bilder. Alltid fint å se hvordan det skal se ut underveis.

 • Reply ina 15. desember 2010

  Grazie mille Stefania – how nice to have readers from Italy!

 • Reply Stefania 15. desember 2010

  Delizioso, complimenti !
  buona giornata

 • Reply ina 14. desember 2010

  Nougat er som karameller – passer til alle årstider!! 🙂

 • Reply [kjøkkentjeneste] 14. desember 2010

  Det så fantastisk godt ut! Har lyst til å prøve, men vet ikke om tiden strekker til. Men hva er galt med nougat i januar? 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »