Eltefritt sjokoladebrød – pain au chocolat med en vri

Eltefritt sjokoladebrød

Bilder sier ofte mer enn ord, noe jeg synes nesten er tilfellet her. Men nå har jeg også smakt brødet og bildet vekker sanser hos meg. Lukten av nybakt brød med en duft av sjokolade. Lyden av kniven som skjærer gjennom den sprøe skorpen. Synet av en kniv dekket med sjokolade etter å ha skjært gjennom brødet og dens lommer av mørk sjokolade. Smaken av, ja, pain au chocolat – mørk sjokolade og brød….

Nok snakk! Er du glad i sjokolade og er du glad i brød så er dette midt i blinken for deg. Helt siden jeg lagde kanel rosin varianten av eltefritt brød har en sjokolade variant ligget og ulmet.  Jeg var veldig spent på å se om den ville leve opp til forventningene, og det gjør den så absolut. Eneste klage barna hadde var at det ikke smakte så godt med salami….

du trenger

 • 500g hvetemel
 • 1 1/2 ts salt
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 1 ss sukker
 • 2dl vann
 • 2dl melk

til fyllet

 • 150g kokesjokolade
 • 40g klad smør

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du ser på denne videoen jeg har laget.

Bland hvetemel, gjær, sukker og salt sammen i en stor bolle. Tilsett vann og melk og rør til du har en samlet deig. Dekk til og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Bryt sjokoladen i mindre biter og kjør den i en food processor til det er relativt fint. Har du ikke food processor kan du alltids bruke kniven. Skjær smøret i mindre biter og ha det opp i sjokoladen. Kjør til det begynner å samle seg til større smuler (gjør dette også med kniv hvis du ikke har food processor). Dekk til og oppbevar i kjøleskapet til du trenger det.

Når deigen har hvilt 12-18 timer heller du den over på et melet stykke bakepapir. Strø over noe av sjokoladeblandingen og brett deigen sammen. Strø over sjokolade igjen, brett.

Fortsett til du har brettet inn all sjokoladen. Legg deigen med brettsiden ned. Dekk til deigen og la den hvile i ytterlig 2 timer.

Etter 1 1/2 time setter du en jerngryte (eller annen ildfast form med lokk) i ovnen og setter den på 250C. Ta ut den varme formen etter en halvtime. Strø litt mel på bunnen av gryta. Hell opp i brød deigen – brett siden kommer nå opp. Sett på lokk og stek 30 minutter med lokk ved 250C og 15 minutter uten lokk, temperaturen justert ned til 220C.

La brødet avkjøle på rist.

eltefritt sjokoladebrød

Skjær i skiver og nyt med en kopp kaffe eller te. Og si meg, er det brød eller er det kake?

Kommentarer

 • Reply Snurrer med Nugatti - Mat På Bordet 3. september 2018

  […] om ikke pålegget kunne brukes i bakst. Første ideen var å lage en variant av det eltefrie sjokoladebrødet – du vet den hvor sjokoladen virvler rundt i deilig luftig brød, en form for pain au […]

 • Reply Grytebrød med sjokolade- og appelsin | Elin LarsenElin Larsen 7. april 2014

  […] I dag kan jeg friste med sjokolade- og appelsinbrød. Jeg ble inspirert av Ina sin oppskrift, som du finner HER. […]

 • Reply ina 5. juli 2011

  Helt enig! Og toaster du den litt, begynner sjokoaden å smelte litt og nammmmm……
  Kan ikke lage dette brødet for ofte, det er bare så godt!
  Har du prøvd kanel rosin varianten? Vår absolut favoritt brød!

 • Reply Tale 5. juli 2011

  Takk for en nok en deilig opskrift:-) Nesten litt dekadent… Min manns absolutte favoritt! Jeg har begynt å strekke deigen godt utover før jeg har på sjokoladen og synes dette gir best fordeling… Og brødet smaker like godt dagen etter spør du meg 🙂

 • Reply ina 8. februar 2011

  @Camilla – da håper jeg at den ikke også smaker gjær….

  @Jeanette – så gøy! Jerngryte får du kjøpt på Jernia og Clas Ohlson i tillegg til alle fine kjøkkenbutikker. Men det vet du sikkert allerede 🙂

 • Reply Jeanette 8. februar 2011

  IMORGEN! Da får jeg endelig lønn, og skal løpe rett til første og beste jerngryte/ildfastform med lokk-butikk. Gleder meg SÅ til å prøve alle no-knead oppskriftene dine, Ina!

 • Reply Camilla 8. februar 2011

  Nei det er ikke spesielt varmt der. Men deigen var kanskje for løs, nesten litt rennende. Mulig problemet ligger der? Har laget en ny deig nå, så får vi se:)

 • Reply ina 8. februar 2011

  Her i huset (hos barna) er det sjokobrødet som troner på 1.plass av alle variantene – kanel/rosin er en sterk nr. 2 – anbefaler virkelig begge to!!

  Tenker at brødet får fin, fin skorpe det ja – si fra hvordan det går – spennende!!

 • Reply [kjøkkentjeneste] 8. februar 2011

  Dette ser bare helt fantastisk ut! Og jeg vet jo hvor godt det smaker i den fine varianten. Her skal det testes ut, både kanel og rosin og sjokolade. Takk for at du deler med oss. 🙂

  Jeg har forresten bakt brød i kveld også. Istedet for å lage det vanlige no knead (fordi jeg glemte å sette deig i går kveld…) lager jeg med vanlig mengde gjær og elter lenge som jeg pleier. Men denne gangen skal jeg forsøke å steke det i leirgryten. Akkurat nå ligger det under bollen og hviler, jeg forsøkte meg nemlig på bretting også. Så får vi se om dette får sprø skorpe på grunn av steking i gryte. Et alternativ dersom jeg glemmer å sette deig.

 • Reply ina 8. februar 2011

  Takk for tipset BB – kanskje det blir en ramsløk no knead variant?? :)) Høres veldig godt ut – særlig som bilag til suppe!

 • Reply ina 8. februar 2011

  Jeg lar deigen min heve på kjøkkenbenken og opptil 20 timer uten at det smaker gjær. Har du varm kjøkken og hvor lenge lot du den heve?
  Det er et litt mystisk problem hvis du ikke har hevet for lenge eller for varmt. Antar at ingrediensene ikke er «gamle» ….eller kan det være noe med gjæret?

 • Reply Anonymous 8. februar 2011

  Hei Ina
  Du er bare helt utrolig på dette no knead brødet.
  Vår favoritt til nå er kanel og rosin,men kanskje dette blir en ny variant.
  PS. et lite tips:jeg bruker enkelte ganger Ramsløk fra Nørring i rundstykker,spesielt dersom jeg serverer det feks til suppe med viltkjøtt.Det setter en veldig god smak på gjærbakst.
  BB

 • Reply Camilla 8. februar 2011

  Ok, men hvor bør brødet heve da? I kjøleskap? Jeg lot det stå på kjøkkenbenken.

 • Reply ina 8. februar 2011

  Ah der lærte jeg noe nytt – visste ikke at pain au chocolat kalles chocolatine i Toulouse..

  Chocolatine på morsdag – det høres ba ut!

 • Reply ina 8. februar 2011

  Da blir det sjokobrød hos deg i morgen Johanne – gled deg!! Smaker best helt, helt fersk…. :))

 • Reply ina 8. februar 2011

  @Camilla
  At et brød har gjærsmak kan grunne i at den har hevet for lenge og/eller hevet for varmt….

  @kort&søm og det smaker veldig, veldig godt også!:D

 • Reply Johanne Brekkevold 8. februar 2011

  Hurra! Jeg skal lage en slik deig snarest…inn på kjøkkenet…tripp trapp:)

 • Reply Kort og Søm 8. februar 2011

  Dette så veldig, veldig godt ut! :O)

 • Reply Camilla 8. februar 2011

  Hei
  Har nå blitt inspirert og prøvd no knead bread, en grov variant. Brødet ser fint ut, men synes det er litt gjærsmak av det. Hva kommer det av? Brukte 1/2 ts gjær til et brød med 5 dl vann, fint og grovt mel og frø. Skal prøve et fint brød nå for å se hvordan det blir:)

 • Reply vildesen 8. februar 2011

  Perfekt! På søndag, da vi koste oss med rosin og kanel-varianten (med philadelphia aprikos på – herlig), sa jeg til min mann: Dette brødet hadde vært godt med sjokolade i. Og jaggu er du ikke et hestehode foran med, hehe. På søndag blir det i alle fall chocolatine, som dem sier i Tolouse 😉

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »