Eltefritt havrebrød

Eltefritt havrebrød

Dere er vel ikke lei av at jeg skirver om eltefritt brød igjen vel? Sorry, jeg kan ikke dy meg og etter å hatt input fra andre matglade mennesker så er det fare for at dette ikke blir den siste varianten heller.

Havrebrød må vi jo ha og dermed blir det også en eltefri variant av denne klassikeren. Litt maltekstrakt gir brødet en herlig gylden farge og en ekstra liten smakstilsetning. Kan absolut anbefales!

du trenger

 • 300g mel
 • 50g sammalt rug
 • 50g sammalt hvete
 • 150g havregryn
 • 4.5dl vann
 • 1/4 ts gjær
 • 1 1/2 ts salt
 • 1 ss maltekstrakt

 

Har du ikke laget no knead brød før foreslår jeg at du tar en liten titt på denne videoen som jeg har laget.

Bland alt det tørre. Bland ut maltekstrakten i vannet. Hell vannet over i det tørre og rør det lett sammen med en stor skje/sleiv. Dekk deigen til og la det hvile på kjøkkenbenken 12 – 18 timer.

Etter å ha hvilt vil den se omtrent slik ut.

Hell deigen over på et melet stykke bakepapir og brett den sammen slik jeg viser på videoen.

Legg deigen brettsiden ned og dekk den til. La den hvile i ytterlig 2 timer. Etter 90 minutter setter du en ildfast form (med lokk) i ovnen og setter den på 250C. Etter 30 minutter tar du ut formen, heller deigen oppi (nå kommer brett siden opp), setter på lokket og setter det hele i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket og setter ned temperaturen til 220C. La det steke 15 minutter til.

La brødet avkjøle på rist.

Happy brød baking!

Kommentarer

 • Reply Line Haugaa 14. januar 2019

  Hei! Jeg prøvde meg på dette havrebrødet, men det skjedde ingenting på 14 timer. Hva gjorde jeg galt? Kan jeg ha målt feil på mengden havre?

  • Reply Mat På Bordet 15. januar 2019

   Hei Line
   Kan det være at ditt tørrgjær var gått ut på dato?
   ina 🙂

 • Reply Maria 11. oktober 2017

  Hei Ina.

  Eltefritt brød ser supert ut. Jeg har et par spm før jeg setter i gang. Kan jeg bake havrebrødet i vanlige brødformer?

  I så fall: Jeg har store former (L: 30 cm, B: 12 cm, H: 9 cm) og tenkte å lage 3 dobbelt porsjon for 2 former. Tror du det er passe mengde? Hvor lenge vil du i så fall steke disse?

  Siden det går med lite tørrgjær pr porsjon, lurer jeg på hvor lenge jeg kan oppbevare åpnet pakke og hvordan – i romstemperatur, eller kjøleskap?

  • Reply Mat På Bordet 9. desember 2017

   Hei Maria
   Jeg tenker det holder med en porsjon deig pr brødform. Du kan lese om eltefritt brød uten gryte her https://matpaabordet.no/2011/11/21/eltefritt-brod-uten-gryte/
   Åpen pakke med tørrgjær kan du oppbevare i skuffen sammen med melet. Bruk en klemme eller strikk for å holde pakken lukket.
   God bakst!
   ina

 • Reply Iselin 30. august 2014

  Gjorde ingenting om den stod litt lengre enn 2 timer. 😛 vannvittig godt brød!
  men den pyrex forma min er nok hakket for liten, men det gikk bra for det om. Måtte ta av lokket etter 15 minutt istedenfor 30 minutt for den heva så mye, men ble sprø skorpe for det om.
  så nå skal jeg teste denne oppskrifta med glassform 🙂
  lager heller brød med den glassforma enn med vanlig brødform, i vanlig brødform forsvant sprøheten i skorpa mye fortere enn ved glassforma.
  Så planen er faktisk at jeg skal prøve å lage slikt eltefritt brød minst 3-4 ganger i uka 😉

  • Reply Ina Johnsen 31. august 2014

   Hei Iselin
   Så bra! Hører at du er har fått eltefrittbrødbasillen 🙂 Stå på pg prøv deg frem med former, ingredienser og hevetider. Oppskriften er meget takknemlig, så her er det mye slingringsmål ! God bakst!

 • Reply iselin 26. august 2014

  okei.
  nå har jeg lagd eltefritt brød i grovvarianten, prøvde meg på denne idag (evt. igår da.)
  grovvarianten var helt ok liksom.. litt lite sprø skorpe, men brødet gikk ned på høykant. og fikk beskjed om dette kunne jeg jo gjøre igjen 😉
  men jeg brukte jo vanlig brødform siden jeg ikke har sånn jerngryte.
  som sagt, jeg prøvde meg på denne nå, og deigen ble klissete, så tok jeg jo altfor lite mel på bakepapiret og det ble bare søl 😛 så jeg helte deigen oppi brødformen jeg og satsa på det gikk seg til. jeg TROR det gikk bra, det ser ihvertfall bra ut.. kan være det er litt lite stekt, men man lærer jo litt etterhvert.. men jeg gir ikke opp 😉
  nå har jeg satt vanlig lyst brød til heving, så da tenkte jeg at jeg skulle teste Pyrex forma mi (glassform med lokk) imorgen.. men den etterhevinga, gjør det noe om den blir lengre enn 2 timer?? eller om det kan komme an på forhevingen? jeg veit jo at med vanlig gjærbakst kan det jo etterheve litt lengre, men om det har noe å si her?

  • Reply Ina Johnsen 28. august 2014

   Hei Iselin
   Oppskriften er veldig takknemlig – og det er bedre å ha en for våt deig enn en for tørr deig. Og ja, det blir litt prøving å feiling før man finner ut av hva som funker hos seg selv. Hevetiden i oppskriften er en indikasjon – jeg har latt deigen heve både kortere og lengre. Vet du at den skal heve lengre, sett den et litt kjøligere sted, vil du ha det litt raskere setter du det litt varmere (eller tilsetter litt mer gjær).
   Lykke til videre – det er bare å eksperimentere, du finner ut etterhvert hva som funker best 🙂

 • Reply msikea 25. september 2013

  Jeg stekte havrebrødet i brødformer i går, stekt på 220 grader over/undervarme i 40 min, ble kjempegodt!
  Lager rundstykker på vanlig stekebrett også av denne deigen, steker på 200 grader i 30 min.

  Setter begge deler inn i kald ovn.

 • Reply msikea 25. september 2013

  Kan problemet med ikke gjennomstekt brød være at det er brukt 250 grader varmluft og ikke 250 grader over/undervarme?

 • Reply Mat på Bordet 13. september 2011

  Hei igjen!
  Å jeg skulle ønske jeg hadde en mirakel kur til deg men det høres alldeles snodig ut at brødet ikke blir gjennomstekt….Du har litt liten gryte (jeg har 24cm i diam) men det bør ikke bety at ikke brødet bli gjennomstekt med litt lengre steketid..
  Det går ikke frem av innlegget ditt hvilket brød du baker – hvis du forsøker å bake havrebrødet, foreslår jeg at du prøver på den originale oppskriften, bare mel, gjær, salt og vann.
  Stå på! 🙂

 • Reply Anonymous 9. september 2011

  Hei Ina.
  (det er jeg som har de to innleggene over) Nå har jeg vært stolt eier av en lilla 22 cm le creuset gryte i ca en uke og har stekt tre slike brød etter at den kom i hus, men fortsatt sliter jeg med brød som ikke er skikkelig stekt (innmaten er så fuktig at jeg kan trille små kuler….) Jeg har justert oppskriften etter gryta, stekt det en time tilsammen sist gang, ellers har jeg fulgt fremgangsmåten din. Nå begynner jeg å bli lei av å mislykkes med dette vanvittig enkle brødet:( Er en (uten å høres oppblåst ut)rimelig habil både kokk og baker så jeg begriper ikke hva som stadig blir feil 😛 hadde blitt kjempegla hvis du på mirakuløst vis kunne forklare meg denne forbannelsen 🙂 Brødet ser jo kjempefint ut når jeg tar det ut… Hmmmmm………

 • Reply Mat på Bordet 31. august 2011

  Ja, jeg tenker også at det kanskje var problemet 🙂
  Du får glede deg til ny gryte……og gjennomstekt brød 🙂

 • Reply Anonymous 29. august 2011

  Takk for svar 🙂 Den oppskriften jeg brukte hadde ca lik vann og melmengde som din, og gryta mi målte 19 cm i bunnen, så kanskje dette er problemet. Gryta sto inni ovnen mens ovnen ble varm. Jeg kommer til å prøve igjen uansett for det ser så utrolig godt ut 🙂 Skorpa ble hvertfall god 😛

 • Reply Mat på Bordet 29. august 2011

  Hmmm, du er den første som melder tilbake om ustekt brød…. Gryta var varm når du hadde deigen i ikke sant?
  Det eneste andre jeg kan tenke meg er at du hadde for liten gryte…
  Min creuset måler 24cm i diameter.

 • Reply Anonymous 28. august 2011

  Hei!
  Prøvde meg på et slikt brød i helga, men det ble desverre ikke ordentlig stekt. Jeg stekte det på 250 grader varmluft med lokk i 30 min og 230 grader varmluft uten lokk i 15 min, da var egentlig hele brødet tungt og klissete i midten. Stekte det i en vanlig stålgryte etter å ha lest at dette går an, men nå har jeg bestilt en le creuset gryte 🙂 Hvor stor gryte bruker du på brødet ditt, det ser jo så veldig lekkert ut 🙂

 • Reply ina 11. mars 2011

  Hei Mona!
  Takk for at du deler! Interessant at du lar deigen står i 24t og heller det direkte i varm gryte. Det er jo enda mer lettvint!!
  God helg!

 • Reply Anonymous 10. mars 2011

  Hei:) Jeg er en av de ivrige på å bake og reklamere for dette deilige brødet. Jeg tenkte jeg ville dele en oppskrift som jeg synes er veldig god: Den tar utgangspunkt i havrebrød, men har to andre ingredienser også.

  300gr hv.mel
  50 gr. samm. rug (grov el. fin)
  50 gr. samm. hvete (grov el. fin)
  80 gr. havregryn
  40 gr. havrekli el. kruskakli
  30 gr. sesamfrø
  1/4 ts tørrgjær
  1 1/2 ts salt
  1 ss maltekstrakt
  4,5 dl vann

  Står i opptil 24 timer, har bare rørt litt rundt i deigen og latt den stå litt til. Så har jeg bare helt den rett i varm gryte. Det fungerer veldig bra. Lettvindt siden det ikke er noen ingredienser som skal brettes inni dette brødet. Dette er mitt beste hverdagsbrød hittil. Det blir saftig og veldig godt. Ingen frø heller i det, som noen unger protesterer mot…
  Tenkte jeg skulle prøve en variant med ris i jeg og. Jeg har noe fullkornsris i kjølekapet.. Får nå se..
  Ha en strålende dag alle sammen:)

  Hilsen Mona

 • Reply ina 24. februar 2011

  Hei Katharina!
  Så super hyggelig at du følger bloggen og at du har prøvd så mange oppskrifter. Det var Isabella som tipset meg opprinnelg om nkbread. Bra tips synes jeg 🙂

  Gled deg til indisk gryterett og bang bang turkey/chicken – du har klart å velge ut to av mine favoritt oppskrifter!!

 • Reply Anonymous 24. februar 2011

  Hei Ina,

  Synes bloggen din er SUPER fin og blir veldig sulten når jeg leser dine oppskrifter!:) Holder på å lage mitt 4.no knead brød som jeg synes er en helt genial oppskrift!! Tusen takk for at du deler den!(dog mine brød detter ikke like lett oppi gryten som dine..for lite mel??:)) Prøvde meg også på gulasj gryten din, som ble kjempe god, og skal prøve både indisk kylling gryte og bang bang salaten til uken-kjempe spennende oppskrifter og ser utrolig delikat ut! Jobbet forøvrig med Isabella i MS, så det var hun som tipset meg om bloggen din:) Keep up the good work!:D Mvh Katharina.

 • Reply ina 15. februar 2011

  Tusen takk!
  Ja, her er det bare å sette i gang og bli med på no-knead bølgen! Bye,bye kjøpebrød! 🙂

 • Reply Kristine 15. februar 2011

  Dette er jo den perfekte måten å bake brød på uten kjøkkenmaskin. Har nå lest meg gjennom no-knead oppskriftene dine, og tror jeg må bake hver dag fremover. Super blogg!

 • Reply Anonymous 15. februar 2011

  Sette deiga i går, og kunne nettopp nyyyyte ei skive frå eit knallgodt havrebrød!
  Takk for god oppskrift, for ikkje å nemne den geniale videoen din:)

  Gler meg til neste grove variant du kjem med, no skal eg lage klart til steiking i morgon;)

  Anita

 • Reply ina 15. februar 2011

  Hei Anita!
  Så bra – glad at det smakte!
  Du vet at det finnes flere grove varianter på bloggen allerede ikke sant?

 • Reply ina 15. februar 2011

  Ja, sjokoladebrød slår stort sett alltids an….:)))
  Gøy at du har bakt den og skriver om den på bloggen din!

 • Reply Jeanette 15. februar 2011

  Nå har jeg endelig fått lagd mitt første no-knead brød! Gikk for sjokoladebrødet og det ble stor suksess:) Tusen takk for en super oppskrift! Har lagt den ut på bloggen min.

 • Reply Veronika 15. februar 2011

  Takk for tipset!

 • Reply ina 15. februar 2011

  @Veronika – nei, nå gleder jeg meg også til du får jerngryte! Og forresten, du vet at Le Creuset har fabrikk utsalg på Vestby;) @salige lavendel – så bra! Det er bare å sette i gang og bake brød! :))

  @Brit-Helen – ja, det blir super spennende – håper det lever opp til forventningene!!

 • Reply Brit-Helen 14. februar 2011

  Har satt min første deig på no knead bread ikveld, gleder meg til imorgen! Spennende!

 • Reply salige lavendel 14. februar 2011

  Jeg tittet på videoen du henvite til – og TUSEN TAKK for inspirasjonen. Jeg fikk kjempelyst til å prøve det! La meg til som følger hos deg, for her har jeg lyst å titte mer. Deilig å finne en inspirasjonsblogg =)

 • Reply Veronika 14. februar 2011

  Vi blir aldri lei av no knead brødoppskriftene dine, Ina! Du er jo så utrolig flink. Gleder meg veldig til jeg får tak i en jerngryte og kan lage no knead brød til krampa tar meg 🙂 Jeg har ønsket meg en Le Creuset jerngryte til bursdagen min i mars, så da får vi se 😉 ellers får jeg spikke og spare til jeg har råd til å kjøpe den selv.

 • Reply ina 14. februar 2011

  Tusen takk!!
  Du MÅ prøve kanel/rosin varianten også! Og sjokovarianten er heller ikke å forakte….

 • Reply Lene 14. februar 2011

  En herlig og inspirerende blogg! Kom over siden din for noen dager siden, og er bitt av brød-basillen 🙂 Har vært inne på no-knead prinsippet før, men har aldri stekt i form med lokk. Med lokk blir det jo bare perfekte brød! Fant også oppskriften din med spelt, gleder meg til å prøve det.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »