Eltefritt brød med rosiner

Nå er det så mange lesere der ute som er hekta på eltefritt brødbaking at de finner frem til nye oppskrifter selv. Og noen sender meg til og med en liten mail om hva de har funnet på med tillatelse å gjengi oppskriften. Fine lesere!! Denne oppskriften, eller ideen til oppskriften, fikk jeg fra Liv-Irene – og det var bare en av mange nye varianter hun hadde forsøkt seg på.

 • 100g rosiner
 • 2dl kokende vann
 • 450g hvetemel
 • 100g havregryn
 • 1/2ts tørrgjær
 • 1 1/2 ts salt

Har du ikke laget no-knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på følgende video.

Ha rosiner i en lite skål eller glass og hell det kokende vannet over. La det stå et par timers tid til vannet er helt avkjølt. Bruk en stavmikser til å blande rosinene sammen med vannet. Tilsett mer (kaldt) vann til du ender opp med 5dl væske.

Ha mel, havregryn, tørrgjær og salt i en bolle. Bland alt sammen. Tilsett rosinvannet og rør til du har en våt deig. Dekk til og la det heve 12 – 20 timer på kjøkkenbenken.

Ta frem et stykke bakepapir og dryss godt med mel. Hell deigen opp på og brett den et par ganger. Legg den med brettsiden ned. Dekk til. La den hvile i ytterlig 2 timer. Etter 90 minutter setter du ovnen på 220C (ikke de vanlige 250C – pga rosinene brenner brødet ved for høy temperatur). Legg en ildfast form med lokk i ovnen samtidig slik at den også blir varm.

Etter 30 minutter tar du formen ut av ovnen, heller opp i brøddeigen, legger på lokket og setter det hele tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter med lokk, så 15 minutter uten.

Brødet blir saftig og god med sprø skorpe som vanlig. Minstemann synes det smakte fortreffelig med et tynnt lag smør og kanel drysset på toppen – det smakte som kanel og rosin varianten påsto hun.

Kommentarer

 • Reply Anonymous 12. mai 2011

  Hei! Jeg lurte på om det går å ersatte all hvetemel med Fibra fullkornsmel?:)

 • Reply Michelle 12. mai 2011

  Kanel og rosin-varianten er herved prøvd her i hjemmet og konklusjonen er at det smakte HIMMELSK!

  Driver fortsatt og prøver å få til et halvgrovt hverdagsbrød, men det skal ikke være lett gitt. Jeg er nøtteallergisk og mannen er kresen, og dermed blir det øyeblikkelig mer vanskelig å finne ut hva man skal ha i brødet… Men om jeg finner en god oppskrft, så skal jeg dele!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »