Da kom (fransk) smør i hus forleden dag og jeg kunne endelig give løs på luksusvarianten av eltefritt julebrød. Sitter akkurat med en toastet skive julebrød med (fransk) smør på og prøver å ikke fette til tastaturet så altfor mye… mmmm, ja, det er godt. Ikke helt kake og ikke helt brød, en del tettere og tyngre men rik på smak og utmerket toastet men enda bedre lunken rett ut av ovnen.
du trenger
- 500g hvetemel
- 100g korinter (eller rosiner)
- 100g sukat
- 1/2ts tørrgjær
- 1/2ts salt
- 1/2ts kardemomme
- 125g smør
- ca.3.5dl melk
Har du ikke laget no knead brød før, anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.
Bland hvetemel, korinter, sukat, tørrgjær, salt og kardemomme i en bolle. Bruk gjerne fingrene til å bryte opp sukaten hvis det har klumpet seg. Smelt smøret. La det avkjøle noe, hell det i et målebeger og tilsett nok melk (ca.3.5dl) til du har 5dl væske. Hell melk/smør blandingen i det tørre og rør det lett sammen. Det vil bli en ganske våt deig. Dekk deigen til og la det hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.
Hell deigen over på et melet stykke bakepapir. Brett deigen et par ganger og legg den med brett siden ned. Dekk den til og la den hvile i ytterlig to timer, gjerne et litt lunt sted.
Sett en ildfast form med lokk i ovnen etter 90 minutter er gått. Sett ovnen på 250C og la det varme opp en halvtimes tid. Ta ut den varme formen, hell deigen opp i (nå kommer brettsiden opp), sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15minutter på 200C.
La brødet avkjøle på rist. Spis mens den fortsatt er lunken. Resten kan spises toastet med litt smør på slik jeg gjør nå 🙂
Nå er det jul igjen – nå er det jul igjen:)
Gleder meg til å lage disse deilige luksus julebrødene igjen. De er en hit her hjemme og jeg har ikke tall på for mange jeg lager i løpet av desember. Fantastiske gaver å gi bort med en rød sløyve rundt – de smaker bare himmelsk.
God desember med masse deilig bakst
Beste hilsen
Janen
Å så hyggelig å høre Janne!
Det er sant, det er en strålende idé å gi de bort som gave med sløyfe rundt! Du har heldige venner 🙂
God jul!
ina
Hei,dette høres spennebde ut!
Hvor stor er diameteren på formen du bruker?
Hva skjer om man ikke bruker lokk?
Hei Rita
Jeg bruker gryte – den er 24cm i diameter. Bruker du ikke lokk så får du ikke ‘ovn i ovn’ effekten . Toppen av brødet ditt vil også brenne med så høy temperatur. Hår du ikke gryte/lokk kan du lage brødet i brødform, se http://www.matpaabordet.no/2011/12/eltefritt-julebrod/ eller prøve deg på julebrytebrød istedet http://www.matpaabordet.no/2014/12/eltefritt-julebrytebrod/
Hei. Baker nå, og deigen føles veldig tørr… skal det være slik? Jeg antar at rosinene har fått smaken på druelivet igjen og suger til seg ganske mye væske.
Hei Ingvild
Vet ikke helt hvor du er i prosessen, men antar at deigen har fått stå i 12-18 timer. Deigen skal ikke være tørr, eller kompakt som deig gjerne er når den er for tørr. Deigen er ganske våt når du først rører den sammen, og ja den vil suge til seg noe av væsken under hevingsprosessen (også rosinene) men skal være smidig og noe klissete etter 1.heving.
hilsen
ina
Så bra!
Jeg tok litt sukker i, og det ble nydelig!! Tusen takk for kjempegod oppskrift :oD
Jeg har ikke hatt noe sukker i dette brødet – jeg ønsket mer brød enn kake… Når det er sagt så er det ikke noe problem å tilsette sukker, et par spiseskjeer for eksempel. Bland det i det tørre før du tilsetter væske. Lykke til!
Ser kjempegodt ut, tenker å bake det i morgen 🙂 Men er det ikke sukker i julebrødet?
Takk, takk dere 🙂
Ser nydelig ut!
it looks so good!