Bienenstich – bollebrød med honning og mandler

Bienenstich

En av mine favorittkaker – Bienenstich – en kjærkommen barndomsminne, ble gjenskapt i dag. Og jammen ble den ikke bedre denne gangen her. Oppskrift ble fulgt til punkt og prikke (bortsett fra at jeg la til et ekstra 50g med skivede mandler)

Kanskje det var fordi jeg holdt på med 1000 andre ting og lot deigen få hvile (dvs jeg glemte tiden litt) lenge. Kanskje det var fordi det var en så strålende dag i dag med smak av sommer. Hva vet jeg – bedre enn noensinne ble den iallfall!

Utgangspunktet er ikke så aller verst da, jeg mener, hvem takker nei til en bolledeig fyllt med mandler og karamell….

Oppskriften finner du her – og prøv å bake den på denne måten istedet:

Følg oppskriften for å lage deig og mandelmasse. Kle en brødform med bakepapir.

Kjevle deigen ut til en stor firkant (deigen skal være ca. 1 cm tykk) og smør mandelblandingen over. Hold igjen ca. 2ss av mandelblandingen som du skal bruke for å ha på toppen av kaken.

Skjær deigen i jevnstore strimler med samme bredde som brødformen og så på tverrs i høyder som er litt i underkant av høyden på brødformen din. Du har nå rutet opp deigen din. Sett disse rutene vertikalt (altså stående) i brødformen etter hverandre. Du har nå lagt deigen ‘skivevis’ på plass i brødformen.

Dekk til deigen, la den heve et lunt sted i 30 minutter. Smør de siste 2ss med mandelmasse på toppen av kaken og sett den i forvarmet ovn. Stek i ca. 40 minutter. Blir den for brun på toppen under stekingen kan du legge et stykke bakepapir over.

Kommentarer

 • Reply Inger Lise Andersen 7. september 2014

  Hallo! Har kjøpt boka di:Eltefritt brød….. , og takk for den koselige boka. Nydelige fotografier og kjekke oppskrifter. Fikk lyst til å bake Bienenstich til kaffen, og da på den utradisjonelle måten du beskriver. Men, framgangsmåten, s. 149 ve. Kolonne siste avsnitt har jeg problemer med å se for meg. Kan du forklare den nærmere?
  Inger Lise

  • Reply Ina Johnsen 7. september 2014

   Hei Inger Lise
   Da har jeg prøvd å forklare det litt bedre her. Du ruter i prinsipp opp deigen med ca. samme bredde og i undrekant av samme høyde som brødformen. Så legger du disse rutene etter hverandre (stående) i formen – litt som å legge skiver etter hverandre om du skjønner hva jeg mener. Var det forståelig?

 • Reply csangolicious 28. mars 2012

  den gir jeg et forsøk i helgen, ser smaskens ut!

 • Reply Mat på Bordet 25. mars 2012

  Jeg liker den også. og som du sier så kan teknikken brukes på andre typer bakst også 🙂

  Såklart at gjærdeig har bare godt av å hvile (lenge) men jeg er som oftest utålmodig eller kom litt for sent i gang for at deigen får den hvilen den fortjener. ..

 • Reply Quiltefia 22. mars 2012

  Hei!! Den så fantastisk god ut!! Den skal prøves i påsekferien!! Likte den utradisjonelle måten med å lage strimmler i brødform!! Jeg har laget kake med kanelfyll på samme måten!! Men du, er det ikke alltid lurt å la gjærdeig hvile så lenge som mulig!? Hadde det ikke vært for at jeg er bitte litt på slankern skulle jeg laget den imorgen…….. AnneK.-)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »