Bringebæreddik

bringebæreddik

Bringebæreddik er en slager. Hvert år tar jeg med meg noen flasker på julemarkedet og hvert år blir de revet bort. Det hjelper selvsagt med smaksprøver 🙂

Dette er en søt eddik – forestill deg en bringebær sirup med den syrlige eddik smaken. Litt surt og søtt og masse bringebærsmak! Forestill deg den dryppet over en salat av ruccola, valnøtter og chevre for eksempel. Eller  over is og servert som dessert – gjerne med noen bringebær. Eller som en del av en vinaigrette eller prikke over i’en i en saus. Mulighetene er endeløse…

Beste av alt er at det er så enkelt å lage. Eddik og bringebær blandes og trekkes i 2 uker. Dette er det lengste jeg har latt det ligge. God resultat får du også om du lar det trekke 4-5 dager, men jo lengre jo bedre i dette tilfellet. Bringebæredddiken siles av i flere omganger og kokes så opp med (masse) sukker. Her står man selvsagt fritt til å regulere sukkermengden om man ønsker. Smak deg frem. Eddiken avkjøles, helles på glass og det er det. Kjekt å ha og ypperlig som vertinnegave når du ikke rakk å kjøpe inn den vinen du skulle ta med.

du trenger ( til ca. 1 liter ferdig bringebæreddik)

 • en kilo bringebær
 • 600ml hvitvinseddik
 • sukker

Ha bringebær og eddik i en skål og mos bringebærerene med en stor skje eller en potetstapper. Dekk eddiken til (bruk gjerne en bolle med lokk) og la det stå og trekke min. 4 døgn, gjerne opp til 2 uker. Rør av og til.

Sil eddiken gjennom en sileklede eller silepose. La det sile av uforstyrret, ikke være fristet til å presse ned på frukten. Regn med å la det stå 4-5 timer eller overnatten. Sil eddiken en gang til gjennom et rent sileklede.

Mål opp eddiken. Til hver 100ml eddik tilsettes 75g sukker. Ha sukker og eddik i en gryte og kok det langsomt opp under røring. Kok det hardt i ca. 10 minutter og skum godt av. Ta av varmen og la det avkjøle. Sett gjerne på et lokk når det ikke er fullt så varmt lengre, eddiken tiltrekker fruktfluer… Hell over på rene sterilserte glass (igjen gjerne gjennom et sileklede) og sett på lokk. Eddiken har god holdbarhet, men er best om du bruker den innen et år.

bringebæreddik

Husk å sette på etiketter! 🙂
Eddiken kan også lages med annen frukt. Jeg har laget både kirsebær- og jordbæreddik.

Oppskriften er hentet fra boken Preserves av Pam Kerbin.

Kommentarer

 • Reply Linda Renate Hellekås 12. mars 2020

  Hei Ina! Super side du har med masse gode oppskrifter! Tenkte å teste ut denne oppskriften og selge ferdig produktet på Reko-ring. Vi produserer bringebær og har masse bær på frys. Tror dette kan bli et supert produkt å selge i tillegg til de andre produktene vi lager. Ser du har testet salg av dette på bondens marked. Kan jeg spørre hvilken pris du har tatt for produktet? Er det greit at jeg bruker oppskriften din som et utgangspunkt?

  • Reply Mat På Bordet 15. mars 2020

   Hei Linda! God idé – lurt å bruke bringebær til dette og ja, det er bare å bruke oppskriften. Jeg har ikke solgt eddiken på Bondens Marked men på skolens julemarked der der alltid var et populært innslag. Husker ikke helt hva jeg tok for flasken (inntekten gikk til skolen) men mener det lå rundt hundrelappen. Det finnes jo en del som selger bringebæreddik, en liten søk på google vil nok gi deg en liten indikasjon på hva det selges for. Si gjerne fra når du har produktet klart! Lykke til – ina 🙂

 • Reply Sissel Frønning 14. september 2019

  Hei!
  Brukte denne oppskriften, men byttet ut bringebær med mjødurt – både blomst og blader. Det ble helt hindides godt! Anbefales

  • Reply Mat På Bordet 15. september 2019

   Hei Sissel!
   Tusen takk for tips – høres helt fabelaktig godt ut!!

 • Reply Mildrid Solholm 13. august 2017

  Hei! Edikken under produksjon….:-) men: Når den står og godgjør seg- skal det være på kjøkkenbenken eller i kjøleskap? Kan den ikke bli dårlig på benken?

  • Reply Mat På Bordet 19. august 2017

   Hei Mildred! Jeg har alltid bare latt den stå på kjøkkenbenken 🙂

   • Reply Pål Skotheim 12. november 2018

    Hei. Veldig bra side! Har laget bringebæreddiken, med en litt egen vri, og som du nevner selger eddiken unna på markeder. Får god tilbakemelding både fra kokker og andre brukere. Selger i flasker a 2,5 dl. Lager ca 25 flasker om gangen. Det blir endel «tunge løft og mye venting» fra jeg setter «satsen» til ferdig kok. Mitt spørsmål er : Blir bringebæreddiken mindre «verdifull/edel» om jeg bruker bringebær råsaft fra saftkoker, blander med eddik og følger oppskriften forøvrig? Sparer 14 dagers modning og endel tunge løft!

 • Reply Tina 3. september 2016

  Hei 🙂
  Jeg har idag laget denne for første gang. Jeg opplevde også litt gele-aktig konsistens, iallefall tykkere enn olje.
  Da den kokte, luktet det mye eddik, men det er ingen eddik i smaken. Skal det være antydning til eddik i smaken?

  • Reply Mat På Bordet 7. september 2016

   Hei Tina, Det stemmer at det dufter godt av eddik når den kokes. Det skal være en svak smak av eddik ja, samtidig som søte bringebær er den mest fremtredende smaken.

 • Reply Anette 22. august 2016

  Min eddik ble tynnere enn olje. Kan det være fordi jeg sikte den også over i flaskene?
  Eller var der feil å koke den under lokk så den ikke fordamper/halveres i prosessen?
  Hva bør jeg gjøre?

  • Reply Mat På Bordet 29. august 2016

   hei Anette – jeg tenker nok at det har litt sammenheng med at du kokte den under lokk. Det er bare å helle det opp i gryta igjen og la det koke videre til du har ønsket konsistens 🙂

 • Reply Jon Petter Wettre 30. juli 2016

  Dette ser godt ut, men er ikke bringebæreddik i vanlig forstand, men en slags syrlig bringebærsirup. Bringebæreddik inneholder ikke sukker, kun bringebær- som man lar stå uknust- for at eddiken skal holdes klar- noen tid i eddik før de tas ut. Ander oppskrifter vil bringe på det rene at det er dette som er bringebæreddik.

  • Reply Mat På Bordet 31. juli 2016

   Hei Jon Petter
   Jeg tenker at bringebæreddik er en passende navn for begge variantene.

 • Reply Ninni 3. september 2014

  Hei!
  kan man bestille flaskene i små kvanta?

  • Reply Ina Johnsen 4. september 2014

   Hei Ninni
   Flasker har jeg kjøpt på http://www.nordicpack.no – du må nesten høre med de om du kan kjøpe de i mindre kvanta. Lykke til!

 • Reply Trude 31. juli 2014

  Hei! Takk! Da gjør jeg et nytt forsøk! Brukte vanlig sukker altså! Olivenoljekonsistens skal bli! og beklager alle meldingene – pc trøbbel, så trodde ikke de ble lagt inn!

 • Reply Trude g 30. juli 2014

  Hei, Litt fortvilet her nå: Hvorfor ble min eddik gele? Jeg lagde riktignok halv oppskrift, men ferdig mengde væske ble 4,5 dl, og jeg tok sukker som anvist. (75gr sukker pr dl?)Jeg silte ikke mange ganger, kun 1. Har du noen tips til meg, slik at jeg ikke gjør samme feilen igjen på neste glass som står og venter på meg?

  • Reply Ina Johnsen 30. juli 2014

   Hei Trude
   Ser at du sliter litt her. Jeg har ikke opplevd at eddiken er blitt til gelé før, så det er en helt ny porblemstilling for meg. I den første kommentaren så høres det ut som om du siler etter at du har tilsatt sukker. Det skal du ikke gjøre. Etter at bærene har stått i eddik noen dager skal det siles. Saften måles opp, sukker tilsettes, eddiken kokes opp og så skal det direkte i flasker. Eddiken blir litt tykk flytende, men ikke så veldig. Skal jeg sammenligne konsistensen så blir den som olivenolje sånn circa. Du bruker ikke sukker med tilsatt pectin?
   ‘Gelé’ eddiken kan du kanskje redde ved å koke opp og tilsette mer eddik eller kanskje til og med litt vann. Men pass på smaken.
   Lykke til!
   ina

 • Reply Trude Gulliksen 29. juli 2014

  Hei,

  Lurer på hvorfor dette ble gele? Jeg hadde riktignok halvert oppskriften – men det ble 4,5 dl væske. Og med 75 gr sukker pr. 100ml (1dl) væske – så ble jo dette ganske mye sukker. Kan du gi meg et råd ? Jeg har ett glass til stående på vent, og vil ikke gjøre samme feil en gang til!
  Tuusen takk for svar!

 • Reply Trude 29. juli 2014

  Hei! Har nettopp lagd eddiken etter oppskriften….trodde jeg….. dvs. jeg halverte den. Etter 2 uker har nå silt den (kun en gang) og hatt i sukker og kokt etter anvisning…. men den blir så tjukk? Veeeldig sirup aktig! Det som står i oppskriften er jo 75 gr sukker til 100 ml (1dl, ikke sant?). Jeg fikk 4,5 dl væske, og synes jo det var veldig mye sukker til så lite væske! Men, men… smaken er himmelsk, men den er altså ganske tykk. Nå står den å renner gjennom et klede, men det tar tid, da en er veldig tykk. Hva har jeg gjort galt? Jeg har ett glass til stående på vent, og vil gjerne rette opp mine feil til neste gang!! Takk for svar! For øvrig er smaken bare heeelt himmelsk!

 • Reply Mat på Bordet 8. oktober 2013

  Hei Anne
  Ja du kan bruke en finmasket sil men eddiken din blir nok litt mer ‘grumsete’. Finner du ikke sileklede i en kjøkkenbutikk (Jernia har også hatt det) kan du bruke et rent stykke bomull og legg den opp i silen din. La eddiken renne gjennom denne så får du en fin, klar eddik.

 • Reply Anne 30. september 2013

  Dette så veldig spennende ut og jeg tenker å prøve ut dette og gi i julegaver 🙂
  Det jeg lurer på er om det går an å bruke en finmasket sil, jeg hæler ikke å finne sileklede noe sted.

 • Reply Mat på Bordet 31. august 2013

  @anonym – etikettene på bildet kjøpte jeg på Granit – se http://www.granit.se/?id=303 for butikker.

  Veldig hyggelig å høre at bloggen brukes flittig 🙂

 • Reply Anonymous 21. august 2013

  Nettopp laget 2,6 liter bringebæreddik! Helt nydelig! Men finner ikke enkle fine etiketter. Hvor er dine fra? Ps. Bloggen din er mye brukt her i huset! Bare deilige saker du byr på! Tusen takk for at du deler!:)

 • Reply Mat på Bordet 10. desember 2012

  De rommer 200 ml. 🙂

 • Reply Phuus 6. desember 2012

  Hei! Hvilken størrelse bruker du på flaskene dine? Bloggen din er utrolig inspirerende, tusen takk (:

 • Reply Mat på Bordet 2. september 2012

  Lykke til!

 • Reply Ukjent terreng 28. august 2012

  I dag skal det lagast bringebæreddik

 • Reply Mat på Bordet 17. august 2012

  @Astrid – jeg har ikke forsøkt med frossen bær, men kan ikke se at det sakl bli et problem. Tin de først….)

  @Anne – restebringebæreddik 🙂

 • Reply Anne S 15. august 2012

  God ide! Jeg får snart overskudd av bringebærfrø (skal fjerne dem fra bringebærpure), så skal jammen prøve å lage bringebæreddik av restene.
  Anne S

 • Reply Astrid 9. august 2012

  Hei, kan en bruke frossen bær f.eks? Jeg tenkte på deg i forhold til bjørnebær, de er veldig billig frossen på kiwi.
  Jeg skal absolutt prøve med bringebær, høres deilig og forfriskende ut:) Takk for oppskriften!

 • Reply Mat på Bordet 9. august 2012

  Glass har jeg kjøpt på Nordicpack se http://nordicpack.no/ – de leverer om ikke du bor i nærheten..

  Rips har jeg ikke forsøkt Tove. Har laget med jordbær – godt, men ikke like intens i bærsmaken som bringebær – kirsebær/moreller – fantastisk godt, men dyrt å lage om du må kjøpe bær – og bjørnebær, også veldig godt men jeg har begrenset tilgang til bjørnebær dessverre. Det er bare å prøve med rips – test med en halv kilo bær for eksempel og husk å fortelle meg hvordan det gikk! :))

 • Reply Tove 9. august 2012

  Hei Ina! Dette var jammen ein god idè! Men veit du om ein kan bruke rips???

  Som Tomas lurer eg òg på kvar du har kjøpt dei flotte flaskene dine….

 • Reply Tomas Angeltun 8. august 2012

  Hvor kjøpte du de flotte flaskene?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »