Daim – slik det bør være

Til gårsdagens lanseringsfest av boken Matmisjonen lovte jeg å ta med noe søtt for ‘etterpå’. Valget falt på en peanøtt-knekk som jeg hadde stor suksees med i fjor når jeg solgte den på julemarkedet og som er raskt og enkelt å lage. To porsjoner knekk ble ferdige – en med peanøtter og en med cashewnøtter – og det var først da, etter å ha gumlet i meg et par små (store) biter at det slo meg at jeg faktisk sto og lagde daim. Med nøtter. Selvsagt måtte det bli en tredje porsjon (jeg hadde handlet godt inn med smør og sjokolade) denne gangen uten nøtter bare for å teste teorien.
Daim med mindre sjokolade er dommen her hjemme, men det kunne man saktens gjøre noe med om man ville*. For min del, synes jeg det ble helt perfekt!
du trenger
500g smør
500g sukker
200g mørk sjokolade, hakket
en form 25x35cm (må tåle høy varme) dekket med bakepapir
* med en form på 25×35 får du avbildet forhold mellom knekk og sjokolade. Ønsker du tynnere knekk kan du lage mindre eller bruke større form. Bruker du større form vil jeg anbefale at du også bruker mer sjokolade.
Når knekken og sjokoladen er stivnet kan du smelte 200g sjokolade til, snu knekken og smøre på undersiden. Det blir enda mer daim det 🙂
Ha smør og sukker i en stor gryte og sett over middels sterk varme. La smøret og sukkeret smelte mens du rører rundt med pisk. Sett et sukkertermometer i gryten, sett opp varmen litt og la blandingen koke. Rør av og til, denne gangen med en sleiv/skje. Ikke gå fra gryta, ting skjer raskt! Rør oftere når knekken begynner å få farge. Ta gryta av varmen når sukkertermometeret viser 150C og rør godt – både for å avkjøle knekken noe og for å binde massen. Hell direkte over i formen (pass på at den står på et underlag som tåler varme) og fordel den jevnt med sleiv/skje.
La knekken avkjøle ca. 10 minutter til den har fått en hard hinne men er fortsatt varm. Strø den hakkede sjokolade over og la den smelte før du smører det jevnt over overflaten. La knekken avkjøle til romtemperatur og sett så formen (eller løft ut knekken ved hjelp av bakepapiret og legg det på et brett) i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.
Brekk av stykker eller bruk en kniv og hammer å bryte det i stykker. Oppbevar tørt og gjerne litt kjølig.
Pakk stykker inn i bakepapir og ta det med på tur. Skal du ikke spise alt alene kan du bryte av større stykker, pakke i cellofan og gi det bort som gaver. Eller gjør som jeg gjorde og ta det med på fest!
God helg!

 

Kommentarer

 • Reply Majken 13. desember 2015

  Blir en langpanne for stor til å ha blandingen i?

  • Reply Mat På Bordet 14. desember 2015

   Hei Majken
   Ikke nødvendigvis – det blir bare mye tynnere – mer lik den originale daimen…

 • Reply Nina 21. desember 2014

  Denne er blitt en slager hos meg 🙂 I år skulle alle ha oppskriften til jul! Jeg opplever at den skiller seg litt når jeg heller den i formen, jeg smelter smør og sukker sammen og bruker termometer. Noen tips? Den blir også litt myk,men den smaker likevel fantastisk 😉

  • Reply Ina Johnsen 25. desember 2014

   hei Nina! Det kan hende at du har varmet opp smøret og sukkeret for raskt. Se om det hjelper om du varmere sukker og smør opp sukker sakte slik at alt er smeltet før du kjører opp varmen for å koke det opp. At den blir myk har nok også sammenheng med at den skiller seg – knekken skal være sprø 🙂 Godt å høre at det fortsatt smaker godt da!

 • Reply Mat på Bordet 31. august 2013

  @Karina – jeg vet nøyaktig hva du mener! Jeg vet ikke hvor mange brett jeg lagde for å gi bort som julegaver – har ikke truffet noen som ikke har likt det enda! Og når du først får dreisen på det er det bare så enkelt å lage!!

 • Reply Karina 8. august 2013

  Jeg så denne oppskriften på VG og MÅTTE bare prøve. Og det har vært en helt enorm suksess hos kjæreste, familie, venner og ikke minst kollegaer 😀 pleier å lage det til folkene på jobben når vi jobber nattevakt. Står å lager den nå til siste dagen til en venninne på jobben så trygla og ba om jeg kunne lage det 🙂

 • Reply Mat på Bordet 31. desember 2012

  Hmmm,…
  Jeg opplever selv at sjokoladen til dels sklir av knekken, men har ikke sett på det som et problem. Du kan prøve å la knekken avkjøle helt, risse litt i overflaten med en gaffel og så dekke den med smeltet sjokolade. Kan være det hjelper, men jeg gir ingen garantier 🙂

 • Reply Anonymous 21. desember 2012

  Heia!
  Jeg sliter med at sjokoladen går av når jeg deler daimen i biter.. Har du no råd for å få den til å holde seg der den skal?

 • Reply Mat på Bordet 19. desember 2012

  Hei Even!
  Tro det eller ei, men når jeg lagde Daim forleden så skilte det seg hos meg også (for aller første gang, og tro meg, jeg har nå laget dette veldig mange ganger). Det eneste jeg gjorde forskjellig denne gangen var at jeg lot smøret smelte først og hadde så i sukkeret. Smelt smør og sukker samtidig så skiller det seg ikke. Kan du ha gjprt samme feil som meg?

 • Reply Even Aleksander 18. desember 2012

  Har også prøvd meg på hjemmelaget Daim. Det gikk i for seg greit, siden smaken ble god.

  Men underveis i koking av sukker og smør begynte det og skille seg. Da turte jeg ikke la det koke lenger, helte det på bakepapir og tørket vekk overflødig fett med papir.

  Skilte det seg fordi jeg rørte for heftig? Er det noen måte å redde prosjektet på når det først har begynt å skille seg?

 • Reply Mat på Bordet 14. desember 2012

  Så hyggelig at det er så mange som prøver seg på Daim!

  Er ikke helt sikker på hva du mener med ‘vanlig’ termomter. Så lenge den går opp til så høy temperatur (150C) går det sikkert greit.

  Hvis ikke sukkeret blir like brunt som mitt eller er fortsatt myk så har dere ikke fått knekken opp til riktig temperatur. Den må bli 150 grader celsius!

  Lykke til! 🙂

 • Reply Monica Pedersen 14. desember 2012

  Jeg har samme problem, den blir ikke mørk. Det blir som en sukkerknasende myk masse, men smaker deilig daim da 🙂

  • Reply Cecilie 23. november 2015

   Det kan hende du har latt termometeret hvile mot kjelebunnen? Da fyker temperaturen raskt opp til 150 grader, selv om knekkmassen kanskje ikke er mer enn 60-70 grader…

   • Reply Mat På Bordet 25. november 2015

    Takk Camilla – det er selvfølgelig pgså helt mulig!

 • Reply Anonymous 14. desember 2012

  Hei! Går det bra å bruke vanlig termometer?

 • Reply Anonymous 14. desember 2012

  Hei 🙂 jeg får ikke daimen mørk som din. Den er lys og blir ikke sprø:-( hva gjør jeg galt? Følger oppskriften slavisk..

 • Reply Mat på Bordet 28. september 2012

  Lykke til mine damer! Dere kommer til å elske den hjemmelagde varianten 🙂

  MissMette – jeg kjøpte formen min på Illums bolighus i Oslo – se http://www.illumsbolighus.com.

 • Reply Carina / zendesign.no 27. september 2012

  Jeg elsker Daim, så denne må prøves ut snarest ;o) Takk for tipset!

 • Reply Monica 25. september 2012

  Må bare rett og slett si – fy søren dette så super godt ut!! Jeg skal prøve ut oppskriften:)

 • Reply MissMette 24. september 2012

  Nam, Daijm er bare nydelig god. Tusen takk for at du deler oppskrift, denne skal jeg prøve en dag 🙂 Lurte også på hvor du har kjøpt den formen?
  Har lett etter slike, men ikke så lett å finne når du bor på et lite sted… Klem fra Mette

 • Reply ninabakke 24. september 2012

  Lekkert 🙂 Fin blogg!

 • Reply Nora 23. september 2012

  Det ser helt UTROLIG godt ut!!

 • Reply Mat på Bordet 23. september 2012

  Jeg har brukt meierismør (saltet). Jeg har ikke forsøkt med melange. Men skal du først lage en god karamel hadde jeg anbefalt meierismør 🙂

 • Reply Anonymous 23. september 2012

  Hva slags smør bruker du? Kan man bruke melange uten salt og melk, eller bare ekte meierismør. Så utolig godt ut!

 • Reply Mat på Bordet 23. september 2012

  @Theamargrethe – jeg ville absoutt ha anbefalt at du bruker sukkertermometer – det finnes forskjellige modeller, koster fra kr.69.- til kr. 249.- sjekk kakeboksen.no og cacas.no

  @Anna Therese – ja det må du gjøre! God helg til deg også!

  @Gro – takk, takk 🙂

 • Reply goyAgoy.no / Gro Emblemsvåg 22. september 2012

  Namnam! Dette må prøves! Takk for inspirerende oppskrift, og lykke til videre!

 • Reply Anna Therese 22. september 2012

  Nam nam!
  Daim er så godt, så denne oppskriften skal eg prøve meg på engang. Takk for du delte 🙂
  Ha en fin helg videre 🙂

 • Reply theamargrethe 22. september 2012

  Jeg har ikke sukkertermometer… Er det krise eller kan jeg lage allikevel? Evt hvor mye koster et termometer?

 • Reply Mat på Bordet 22. september 2012

  @Liv – salt er kjempegodt til! Lager knekken med nøtter, bruker jeg alltid salte og gjør som deg, strør litt ekstra salt på toppen når sjokoladen er nesten stivnet…mmmm….

  @Lykke – wow, jeg er imponert! Tenker at du brukte litt mindre form enn det jeg gjorde siden din ble tykkere. Neste gang kan du lage litt mindre knekk eller bruke noe større form. Glad for å høre at det smakte!!

 • Reply Lykke 21. september 2012

  Måtte bare prøves! Kjapp tur innom butikken, og på null tid sto deilig daim på bordet. Min ble litt tykkere enn det du har vist her, men god, det var den! Takk for superenkel og god oppskrift, skal gjentas!

 • Reply liv 21. september 2012

  åh. dette såg SJUKT godt ut!:) eg måtte laga sånn til skavland, hadde littegranne heilt fint salt på toppen, det var godt det og!

 • Reply Mat på Bordet 21. september 2012

  Takk Magne!

  @Martinius – kult!

 • Reply Martinius 21. september 2012

  ÅÅÅÅÅÅÅ! Dette skal prøves ut! Italienerne her nede skal få smake hjemmelaget DAIM! 🙂

 • Reply Magne D. Antonsen 21. september 2012

  Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »