Hasselnøttis med nutella

Litt tidlig å begynne å lage is sier du, å neida sier jeg. Her er det så varmt at jeg er fristet til å slenge opp stuedørene, skuffe vekk snøen fra terrassen, hente liggestolen fra boden og sitte i kortarmet. Og spise is.
Ok, vi er bare i førsten av mars, men is er godt uansett, og hasselnøttis spesielt. Nå ble det hasselnøttis for etter å ha spist hjemmelagd hasselnøtt-sjokoaldepålegg (se oppskrift her) på brød og brukt det til å bake boller måtte jeg jo forsøke det i is. Vidunderlig ble det! Hasselnøtt-sjokoladepålegget er ikke en betingelse for å lage hasselnøttis, det kan godt lages uten også. Og om du vil så kan du servere det ved siden av isen som en saus istedenfor å røre det inn i isen som jeg har gjort her.
lager ca. 1.5 liter is
ingredienser
  • 300g hasselnøttkjerner
  • 800ml melk
  • 6 egg
  • 200g sukker
  • 300ml kremfløte
fremgangsmåte
+5 store ss hasselnøtt-sjokoladepålegg, oppskrift finner du her
+iskremmaskin
Ha hasselnøttene i en stor ildfastform – hasselnøttene skal kunne ligge i et lag – og sett i forvarmet stekeovn (200c). Stek nøttene til det begynner å dufte av ristede nøtter og skinnet løsner. Om du bruker hasselnøtter uten skinn steker du nøttene til de begynner å få litt farge. I begge tilfeller tar dette ca. 10 minutter. La nøttene avkjøle. Fjern skinnet ved å gni nøtene mot hverandre. Ha nøttene i en food processor og hakk de til du har en relativ fin nøttemasse.
Ha nøtter og melk i en stor kjele og varm opp til like under kokepunktet. Ta av varmen og la nøttene trekke i melken 1-2 timer. Hell melken gjennom en silpose og press ut så mye væske som mulig av nøttemassen. (Jeg kastet så nøttemassen, men i ettertid tenker jeg at jeg burde ha spart den, tørket den og bakt  cookies for eksempel).
Pisk egg og sukker lett sammen. Varm opp melken til like under kokepunktet. Ha litt (ca. en kopp)av den varme melken i eggedosisen og rør sammen. Tilsett resten av den varme melken mens du rører. Hell sausen i en stor, ren gryte gjennom en sil (for å fange opp evt. eggrester) og sett over svak varme. Varm opp under stadig omrøring til sausen tykner. Hell over i en skål og sett kjølig i min. 8 timer.
Smelt hasselnøtt-sjokoladepålegget til det er rennende. Avkjøl. Rør fløten inn i hasselnøttsausen og hell i iskremmaskinen (følg iskremmaskinens instrukser). Ha isen lagvis i en oppbevaringsboks (som tåler frysing) og fordel hasselnøtt-sjokoladepålegg imellom lagene. Rør lett rundt med en kniv når all isen er i boksen slik at sjokoladen fordeler seg. Sett på lokk og legg isen i frysen. Det tar 6-8 timer til isen er stiv.
Alternativt kan du fryse isen som den er og servere hasselnøtt-sjokoladepålegget ved siden av.

 

Kommentarer

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »