Hummus

hummus

Hummus er en personlig ting – det gjelder i prinsipp for alle dip og salsaer. De fleste har sin egen lille vri, eller sin favorittoppskrift. For min del har jeg flere favoritter og liker å variere mellom de. Når det gjelder hummus så er dette, etter min mening, den eneste oppskriften som gjelder – en blanding av kikerter, tahini, hvitløk, lime- eller sitronsaft, vann og salt. Thats it.

Tahini holder jeg til ett minimum, de fleste oppskriftene tilsetter mye mer enn det jeg har i. Personlig synes jeg ofte tahini smaken, som forresten er ikke annet enn malte sesamfrø, tar over hummusen. Men her er det smak og behag. Mange oppskrifter bruker også olivenolje, jeg bruker vann. Igjen, smak og behag.

Krydder, som for eksempel spisskumin og/eller chili,  forekommer ofte også i hummus oppskrifter. Jeg liker best å strø disse på toppen om jeg bruker de i det hele tatt.

Poenget mitt er egentlig at enhver må finne frem til sin egen variant, men bruk gjerne denne oppskriften som ett utgangspunkt. Kanskje du liker hummusen akkurat som jeg liker min.

du trenger

 • 2 bokser a 400g kikerter i lake
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 3-4 ss tahini
 • saften av en halv sitron eller en hel lime
 • iskaldt vann

 

Hell av laken og ha kikerter, hvitløksfedd, tahini  og sitron saft i en food processor. Sett maskinen i gang og tilsett vann mens den kjører til du har en glatt og jevn hummus. Smak til med salt.

Server hummus gjerne med litt olivenolje og krydder på toppen og  med oppskjærte grønnsaker og brød.

Hummus serveres også gjerne med falafel  og er en selvskreven gjest på en mezze tallerken.

Kommentarer

 • Reply Inger Marie 17. mai 2019

  Hvor lenge holder hummus segi kjøleskapet?

  • Reply Mat På Bordet 19. mai 2019

   Jeg vil si 2-3 dager, men stol på sansene dine.
   Og husk, at hvis du vil oppbevare det lengre kan du fryse det 😉
   ina

 • Reply Erle Katina Engelstad 13. mai 2016

  Hei! Ser du serverer pitabrød til. Synes ofte det blir tørt når jeg lager og skjærer det opp som på bildet, men har fått det servert som på bildet før – og da var pitabrødet helt fantastisk saftig? Noen tips for å få til det?

  • Reply Mat På Bordet 25. mai 2016

   hei Erle
   For det første så må pitabrødene være ferske. De du kjøper i butikken betegner jeg ikke som ferske…
   Lag dine egne, eller finn et bakeri og kjøp de fersk om mulig.
   Alternativt så synes jeg det hjelper med å fukte pitabrødet før jeg legger de i brødristeren.
   Pass på å ikke riste de for lenge, da blir de veldig fort tørre.

 • Reply Elisabeth Hansen 16. februar 2016

  I butikkene der jeg går har de 4-5 forskjellig typer med Tahini. Har du noen tips til hva jeg skal velge? Jeg har både sett Tahini som er helt flytende/rennende og som paste.

  • Reply Mat På Bordet 16. februar 2016

   Hei Elisabeth!
   jeg har aldri sett annet enn paste – sesame paste altså.
   Tahini’en skiller seg ofte, slik at du har et lag med olje øverst og en ganske hard paste under. Jeg blander alltid disse slik at jeg får en mellomting før jeg bruker det.

 • Reply Vilde 11. mars 2015

  Det virker kanskje rart, men jeg tar skinnet av kikertene før de kjøres i foodprocessoren. Det før underverker for teksturen selv om det jo er en del jobb. Fikk tipset på smittenkitchen, når man først har begynt å ta av skinnet er det vanskelig å slutte med det.

  • Reply Ina Johnsen 12. mars 2015

   hei Vilde

   Ja, det har jeg faktisk hørt om før men ikke selv prøvd.Tror jammen jeg skal prøve det neste gang – takk for tipset!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »