Utrolig nok så er dette den første clafoutis oppskriften jeg publiserer her på bloggen. Dvs denne oppskriften på lettvint epledessert er jo egentlig en clafoutis den og, jeg har bare kalt det for noe annet.
En clafoutis er i prinsipp en type pannekakedeig som helles over frukt i en form (eller panne som her) og som da stekes til den er lett og luftig og gjennomstekt. Den smaker aller best lunken fra ovnen, men også helt avkjølt. Den kan gjerne varmes litt opp om det ønskes.
Som med de fleste kaker som kan serveres varmt så er vaniljeis strålende tilbehør. Lett pisket krem er heller aldri feil.
for en stor clafoutis som er nok til 8-10 personer trenger du
ingredienser
ca. 1 kg aprikoser
ca. 50g smør
4 egg
2dl melk
100g sukker
finrevet skal av en halv sitron
1 ts vaniljeesktrakt
150 g hvetemel
mandelflak og melis til pynt
fremgangsmåte
du trenger en ildfast stekepanne eller form diam. ca. 28cm, høyde ca. 4 cm
ovn temp 200C
Skyll aprikosene og fjerne stenene. Dette gjør du ved å skjære de rundt på langs, vri de to halvdelene mot hverandre slik at de løsner og vipper stenen ut med skje eller kniv fra den ene halvdelen.
Smelt smøret i stekepanne og ha i aprikosene.
Hvis du har noen tørkede aprikoser kan du skjære de i mindre biter og ha de opp i pannen de også.
Visp sammen egg, melk, sukker, sitronskall, vaniljeekstrakt og hvetemel og hell det over aprikosene. Sett det hele i forvarmet ovn og stek i ca. 45 minutter. Test med kakepinne før du tar den ut av ovnen, kaken skal være helt gjennomstekt.
Mot slutten av steketiden kan du gjerne strø over noen mandelflak slik at de får litt farge. La kaken avkjøle noe, strø litt melis over og server mens den fortsatt er lunken.