Du trodde kanskje at jeg var ferdig med å skrive om clafoutis, men neida, det er jeg altså ikke. Her er enda en variant – clafoutis med sommerbær. Om du lurer på hva en clafoutis er, så er det enkelt fortalt en form for pannekakedeig helt over frukt eller bær og bakt. Den serveres gjerne mens den fortsatt er varm eller iallfall lunken med is eller yoghurt eller kesam eller pisket krem ….
Jeg har tidligere laget calfoutis med aprikoser og clafoutis med moreller (følg lenkene for å komme til oppskriftene) men denne er noe annerledes. Denne deigen inneholder også mandelmel og for å få en noe luftigere deig har jeg pisket eggehvitene stive. Kaken ble desidert luftigere (å piske eggehvitene for seg er jo generelt en god triks om du ønsker luftigere pannekaker) og mandlene bidro med både smak og struktur. Lurer på om ikke denne deigen er min favoritt… Dvs inntil jeg kanskje lager enda en variant…
Clafoutis med sommerbær for 4-6 personer
ingredienser
ca. 400g bær - jeg brukte en blanding av jordbær, blåbær og bringebær
25g smør
50g hvete- eller speltmel
50g mandelmel
50g sukker
4 eggeplommer
150g vaniljekesam
1 dl melk
4 eggehviter
fremgangsmåte
Ovn temp 180C
Du trenger en ildfast- eller kakeform, diam ca. 25cm, kanthøye min 5cm
Bruk smøret til å smøre formen din og ha i renset bær.
Bland mel, mandelmel, sukker, eggeplommer, vaniljekesam og melk sammen. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i deigen.
Hell deigen over bærene. Bank formen lett i benken slik at deigen setter seg mellom bærene. Sett i forvarmet ovn og stek i 30-40 minutter. Test med kakepinne – den skal komme ut ren.
Server kaken mens den fortsatt er lunken. Pynt gjerne med bær og melis før servering og server gjerne med ekstra bær og is og/eller vaniljekesam.
TIPS – denne kaken er utrolig rask å lage. Skal du lage den til dessert kan du ha bær klar i formen og deigen laget med unntak av eggehvitene. Pisk eggehvitene og vend dem i deigen når du er klar til å sette kaken i ovnen.
Vet du at du får kakebesøk kan du begynne med denne kaken en time før for eksempel. Da er du og kaken klar for gjester på omtrent samme tid… kanskje….. (jeg var det iallfall..)
Lagde denne som bursdagskake til kjæresten min på onsdag, hvor det viste seg at den ikke ble helt gjennomstekt, og veldig lite søt og jeg ble så lei meg for å kanskje måtte kaste så mye mat! Men i kveld kom jeg på å prøve å steike den om til arme riddere, i smør, med sirup på toppen, og resultatet ble knallbra!!
Gambler på at den holder seg en ukes tid så jeg får spist opp alt, men har du noen formening om holdbarheten på den?
Hilsen Synnøve
Hei Synnøve! Så leit å høre at den ikke var helt vellykket, men så hyggelig å høre at du kom på å lage arme riddere med restene! Ja, den er ikke så veldig søt – dette er i prinsipp en stor pannekake og det er topping som gir sødme (bær, melis, sirup…). Jeg er litt usikker på hvor lenge den vil holde seg – en uke høres kanskje litt i lengste laget ut. Jeg tror jeg hadde skjært den opp i porsjoner og lagt det i frysen. Så blir du heller ikke lei av å spise arme riddere hver dag fremover 😉
hilsen
ina
Hmmm, vi elsker kaker i denne familien, men denne falt ikke helt i smak. Det smaker jo ingenting, nærmest som en daff pannekake, det ble noen skuffede ansikter rundt bordet i dag. Skulle ønske jeg hadde valgt «dobbel smuldrekake med blåbær» som jeg tenkte først for kurven med blåbær. Alt blir ikke alltid som man tenker, men neste gang… Super blogg du har da, blir som oftest kjempefornøyd med oppskriftene dine.
Hei Heidi! Å det var synd! Jeg lagde tre forskjellige clafoutis varianter den sommeren og det var denne jeg absolut var mest fornøyd med! Det stemmer at den har litt pannekakefølelese over seg – det er litt prinsippet bak det hele. Ja, ja, ikke alle oppskrifter faller like mye i smak hos alle. Dobbel smuldrekake med blåbær kan anbefales! 🙂
Eg prøvde denne oppskrifta i går. Det vart mykje røre etter å ha vendt inn stivpiska eggekviter så eg måtte bruke ei større form enn i oppskrifta og eg auka bærmengda til ca 600 gram.
Det vart ei god kake, servert med rørt creme fresh gjekk ho ned på høgkant. Veldig enkel å lage, og då middagen var fortært og bordet rydda var det berre å ta den ferdige kaka ut av ovnen. Perfekt timing.
Takk for mykje god inspirasjon.
Vår clafoutis står nå i ovnen med masse jordbær og litt blåbær. Vi hadde ikke vaniljekesam, men laget vår egen av vanlig eksamen med litt melis og godt vaniljesukker. Datteren min og jeg velger oss clafoutis til kveldsmat i dag
Hei Judith
Jeg har lite (eller, heller ingen) erfaring med laktosefrie produkter.
Vaniljen er ikke noe problem å ersatte, du må nesten prøve deg frem med laktosefra kesam og evt tilpasse litt.
Lykke til!
Lagde denne som bursdagskake til kjæresten min på onsdag, hvor det viste seg at den ikke ble helt gjennomstekt, og veldig lite søt og jeg ble så lei meg for å kanskje måtte kaste så mye mat! Men i kveld kom jeg på å prøve å steike den om til arme riddere, i smør, med sirup på toppen, og resultatet ble knallbra!!
Gambler på at den holder seg en ukes tid så jeg får spist opp alt, men har du noen formening om holdbarheten på den?
Hilsen Synnøve
Hei Synnøve! Så leit å høre at den ikke var helt vellykket, men så hyggelig å høre at du kom på å lage arme riddere med restene! Ja, den er ikke så veldig søt – dette er i prinsipp en stor pannekake og det er topping som gir sødme (bær, melis, sirup…). Jeg er litt usikker på hvor lenge den vil holde seg – en uke høres kanskje litt i lengste laget ut. Jeg tror jeg hadde skjært den opp i porsjoner og lagt det i frysen. Så blir du heller ikke lei av å spise arme riddere hver dag fremover 😉
hilsen
ina
Hei
Bruker du fettredusert mandelmel, eller kan det brukes finmalte mandler?
Ser veldig god ut, vil også prøve med epler
Maria
Hei Maria
Jeg bruker vanlig mandelmel eller kjører hele mandler i en food processor til jeg har sånn passe fint mandelmel.
ina
Hmmm, vi elsker kaker i denne familien, men denne falt ikke helt i smak. Det smaker jo ingenting, nærmest som en daff pannekake, det ble noen skuffede ansikter rundt bordet i dag. Skulle ønske jeg hadde valgt «dobbel smuldrekake med blåbær» som jeg tenkte først for kurven med blåbær. Alt blir ikke alltid som man tenker, men neste gang… Super blogg du har da, blir som oftest kjempefornøyd med oppskriftene dine.
Hei Heidi! Å det var synd! Jeg lagde tre forskjellige clafoutis varianter den sommeren og det var denne jeg absolut var mest fornøyd med! Det stemmer at den har litt pannekakefølelese over seg – det er litt prinsippet bak det hele. Ja, ja, ikke alle oppskrifter faller like mye i smak hos alle. Dobbel smuldrekake med blåbær kan anbefales! 🙂
Her hjemme bugner det av blåbær og bringebær. Får kjøpe jordbæra, så er jeg klar for å prøve denne.
Eller du kan droppe jordbær og bare lage med blåbær og bringebær Mari Ann 🙂
Eg prøvde denne oppskrifta i går. Det vart mykje røre etter å ha vendt inn stivpiska eggekviter så eg måtte bruke ei større form enn i oppskrifta og eg auka bærmengda til ca 600 gram.
Det vart ei god kake, servert med rørt creme fresh gjekk ho ned på høgkant. Veldig enkel å lage, og då middagen var fortært og bordet rydda var det berre å ta den ferdige kaka ut av ovnen. Perfekt timing.
Takk for mykje god inspirasjon.
Så bra Liv-Toril – hyggelig å høre at den fallt i smak. Kaken er en av våre sommerfavoritter 🙂
Denne ser bare helt fantastisk ut, Ina! 😛
Tusen takk Maria – god var den og 🙂
Vår clafoutis står nå i ovnen med masse jordbær og litt blåbær. Vi hadde ikke vaniljekesam, men laget vår egen av vanlig eksamen med litt melis og godt vaniljesukker. Datteren min og jeg velger oss clafoutis til kveldsmat i dag
Wow, clafoutis til kveldsmat – I like! Solveig 🙂
Tror du den er god med epler? De bør kanskje stekes litt før røra heller over, eller….?
Den er helt klart god med epler Tonje!
Sjekk denne oppskriften
Hei! Kan man bruke laktosefri kesam og vaniljeekstrakt/-pulver når man ikke kan bruke vanlig vaniljekesam?
Hei Judith
Jeg har lite (eller, heller ingen) erfaring med laktosefrie produkter.
Vaniljen er ikke noe problem å ersatte, du må nesten prøve deg frem med laktosefra kesam og evt tilpasse litt.
Lykke til!