ANNONSE

CLAFOUTIS MED SOMMERBÆR

CLAFOUTIS MED SOMMERBÆR

Du trodde kanskje at jeg var ferdig med å skrive om clafoutis, men neida, det er jeg altså ikke. Her er enda en variant – clafoutis med sommerbær. Om du lurer på hva en clafoutis er, så er det enkelt fortalt en form for pannekakedeig helt over frukt eller bær og bakt. Den serveres gjerne mens den fortsatt er varm eller iallfall  lunken med is eller yoghurt eller kesam eller pisket krem ….

Jeg har tidligere laget calfoutis med aprikoser og  clafoutis med moreller (følg lenkene for å komme til oppskriftene) men denne er noe annerledes. Denne deigen inneholder også mandelmel og for å få en noe luftigere deig har jeg pisket eggehvitene stive. Kaken ble desidert luftigere (å piske eggehvitene for seg er jo generelt en god triks om du ønsker luftigere pannekaker) og mandlene bidro med både smak og struktur. Lurer på om ikke denne deigen er min favoritt… Dvs inntil jeg kanskje lager enda en variant…

Clafoutis med sommerbær for 4-6 personer

  • ca. 400g bær – jeg brukte en blanding av jordbær, blåbær og bringebær
  • 25g smør
  • 50g hvete- eller speltmel
  • 50g mandelmel
  • 50g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 150g vaniljekesam
  • 1 dl melk
  • 4 eggehviter

Ovn temp 180C

Du trenger en ildfast- eller kakeform, diam ca. 25cm, kanthøye min 5cm

Bruk smøret til å smøre formen din og ha i renset bær.

Bland mel, mandelmel, sukker, eggeplommer, vaniljekesam og melk sammen. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i deigen.

Hell deigen over bærene. Bank formen lett i benken slik at deigen setter seg mellom bærene. Sett i forvarmet ovn og stek i 30-40 minutter. Test med kakepinne – den skal komme ut ren.

Server kaken mens den fortsatt er lunken. Pynt gjerne med bær og melis før servering og server gjerne med ekstra bær og is og/eller vaniljekesam.

TIPS – denne kaken er utrolig rask å lage. Skal du lage den til dessert kan du ha bær klar i formen og deigen laget med unntak av eggehvitene. Pisk eggehvitene og vend dem i deigen når du er klar til å sette kaken i ovnen.

Vet du at du får kakebesøk kan du begynne med denne kaken en time før for eksempel. Da er du og kaken klar for gjester på omtrent samme tid… kanskje….. (jeg var det iallfall..)

Kommentarer

  1. Reply Heidi 28. august 2016

    Hmmm, vi elsker kaker i denne familien, men denne falt ikke helt i smak. Det smaker jo ingenting, nærmest som en daff pannekake, det ble noen skuffede ansikter rundt bordet i dag. Skulle ønske jeg hadde valgt «dobbel smuldrekake med blåbær» som jeg tenkte først for kurven med blåbær. Alt blir ikke alltid som man tenker, men neste gang… Super blogg du har da, blir som oftest kjempefornøyd med oppskriftene dine.

    • Reply Mat På Bordet 29. august 2016

      Hei Heidi! Å det var synd! Jeg lagde tre forskjellige clafoutis varianter den sommeren og det var denne jeg absolut var mest fornøyd med! Det stemmer at den har litt pannekakefølelese over seg – det er litt prinsippet bak det hele. Ja, ja, ikke alle oppskrifter faller like mye i smak hos alle. Dobbel smuldrekake med blåbær kan anbefales! 🙂

  2. Reply Mari Ann Vestøl 21. juli 2016

    Her hjemme bugner det av blåbær og bringebær. Får kjøpe jordbæra, så er jeg klar for å prøve denne.

    • Reply Mat På Bordet 29. juli 2016

      Eller du kan droppe jordbær og bare lage med blåbær og bringebær Mari Ann 🙂

  3. Reply Liv-Torill 13. juli 2016

    Eg prøvde denne oppskrifta i går. Det vart mykje røre etter å ha vendt inn stivpiska eggekviter så eg måtte bruke ei større form enn i oppskrifta og eg auka bærmengda til ca 600 gram.
    Det vart ei god kake, servert med rørt creme fresh gjekk ho ned på høgkant. Veldig enkel å lage, og då middagen var fortært og bordet rydda var det berre å ta den ferdige kaka ut av ovnen. Perfekt timing.
    Takk for mykje god inspirasjon.

    • Reply Mat På Bordet 17. juli 2016

      Så bra Liv-Toril – hyggelig å høre at den fallt i smak. Kaken er en av våre sommerfavoritter 🙂

  4. Reply Maria B. 5. juni 2016

    Denne ser bare helt fantastisk ut, Ina! 😛

    • Reply Mat På Bordet 6. juni 2016

      Tusen takk Maria – god var den og 🙂

  5. Reply Solveig E. Reitan 26. august 2015

    Vår clafoutis står nå i ovnen med masse jordbær og litt blåbær. Vi hadde ikke vaniljekesam, men laget vår egen av vanlig eksamen med litt melis og godt vaniljesukker. Datteren min og jeg velger oss clafoutis til kveldsmat i dag

    • Reply Mat På Bordet 27. august 2015

      Wow, clafoutis til kveldsmat – I like! Solveig 🙂

  6. Reply Tonje 23. august 2015

    Tror du den er god med epler? De bør kanskje stekes litt før røra heller over, eller….?

    • Reply Mat På Bordet 24. august 2015

      Den er helt klart god med epler Tonje!
      Sjekk denne oppskriften

  7. Reply Judith 12. august 2015

    Hei! Kan man bruke laktosefri kesam og vaniljeekstrakt/-pulver når man ikke kan bruke vanlig vaniljekesam?

    • Reply Mat På Bordet 12. august 2015

      Hei Judith
      Jeg har lite (eller, heller ingen) erfaring med laktosefrie produkter.
      Vaniljen er ikke noe problem å ersatte, du må nesten prøve deg frem med laktosefra kesam og evt tilpasse litt.
      Lykke til!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »