Dette er sommerens eksperiment – frukt- og bæreddik. Og jeg skriver om det nå – uten endelig oppskrift – for hvis du har lyst å lage det kan du også begynne nå, så kan vi eksperimentere sammen!
Frukten eller bærene skal godgjøre seg en eller flere uker i eddik – det er første steg i en ellers enkel oppskrift. Mos bær i eddik (jeg bruker hvitvinseddik) – ca dobbel så mye eddik som bær, hell det på glass eller annet med lokk og sett det et sted der det kan stå i ro, gjerne litt mørkt, gjerne litt kjølig. Når tiden er moden (og det er nettopp hvor mye tid jeg nå skal eksperimentere med) siles frukten/bærene fra eddiken for så å kokes opp med sukker (her skal det også eksperimenteres med mengde sukker).
Dette er jo bare delvis et eksperiment for bæreddik har jeg jo laget mange ganger før. Her finner du for eksempel oppskrift på jordbæreddik og her finner du oppskriften på bringebæreddik. Begge to er kjempegode, og det er bare å sette i gang å lage disse. I år tar jeg det et steg videre og leker litt med tid, sukkermengder og typer bær og frukt.
Kan du se hva disse blir? Blåbæreddik til venstre og kirsebær eddik til høyre. Blåbæreddik har jeg ikke laget før da jeg er ganske så gnien med mine blåbær. Men i år har det vært blåbærbonanza i skogen og jeg har ‘tatt meg råd’ til å spandere noen blåbær for å lage eddik. Tiden får vise om det var verdt blåbærene…
Når det gjelder kirsebær, så er dette laget av en blanding av ‘ville’ kirsebær som vokser her i skogen, moreller fra et tre som vi plantet (men som dessverre ikke gir noe særlig avkastning), noen ‘kjøpe’ moreller som blir til overs når alle har forsynt seg og litt slang hos naboen. Etterhvert som jeg har plukket har jeg lagt til kirsebær i eddiken men nå setter jeg en strek og lar flasken være i ro.
Denne er jeg mest spent på for dette blir mangoeddik! Jeg kjøpte en eske pakistanske mangoer litt tidligere i sommer og brukte 3 mangoer for å lage mangoeddik. Denne har stått lengst (4 uker nå) og har utviklet seg enormt på denne tiden. Fra å dufte ren eddik dufter den nå av pakistanske mangoer. Veldig spent på denne, ikke minst med tanke på om den blir søt nok i seg selv eller om den også må kokes opp med noe sukker.
Så dette er min sommereksperiment. Nå står alle disse tre og godgjør seg og det spørs om ikke det kommer en fjerde variant. Jeg orker nemlig ikke tanken på å være uten bringebæreddik og lurer derfor på om jeg skal lage en liten variant av den, med rødvinseddik for eksempel.
Så da er det bare for deg å sette i gang med å lage eddiker du og. Les gjerne gjennom oppskriftene på bringebær- og jordbæreddik så får du med deg prinsippene. Eksperimenter du også – bare husk å fortelle meg hva du gjør i kommentarfeltet, jeg vil gjerne vite!!
Og ja, jeg kommer med et oppfølgings-innlegg når jeg tar fatt på neste steg.
Hei! Kan anbefale å tørke bær/frukt i ovnen først, og deretter legge dem i eddiken 🙂 Da kommer det mye mer smak, og i tillegg er det ikke like mye bakterier. For eksempel 90 grader i ca 2-3 timer, til det er helt tørt. Lykke til!
Hvordan ble blåbæreddiken?
Det ble ikke godt Siri-Lin. Ingen av de ble noen gode dessverre…. Hadde tenkt å prøve igjen i år men kom aldri så langt…
Hei! Jeg finner ikke oppfølgingsinnlegget Er spent på hvordan det gikk med mangoeddiken
Det gikk ikke Lisa – jeg lot det stå lenge og trekke men eddiksmaken var altfor overveldende. Men nå som du har minnet meg på det, så burde jeg jo absolut prøve igjen…..
Hei. Jeg har laget bringebæreddiken din og den smaker nydelig 🙂 Jeg har også laget kreklingeddik, men da med eplesidereddik og uten sukker. God den også, men brukes i sauser ol. Hvordan går det med eksperimentene dine. Er så spent 🙂
Her eksperimenteres det også! Jeg har allerede laget søt kirsebæreddik etter din oppskrift med bringebær. Nå står en med rips og en med stikkelsbær og godgjør seg. Første gang jeg lager det så det blir spennende å se hvordan det smaker:)
Hei Anita!
Så gøy!! Stikkelsbær ja, det skulle jeg gjerne ha prøvd meg på !! Blir spennende å høre hvordan det smaker!
Hei. Kan bær og eddik ligge i et f.eks.norgesglass i 4-5 dager eller er det best å ha dem I en skål som du skriver her?
Det kan det Elisabeth! 🙂