Eltefritt speltbrød altså, det er ikke mye som er bedre enn det. Speltbrød er liksom en mellom ting – det er ikke et fint brød, den har mer ‘motstand’ og har mer ‘tygg’ enn loff, men er heller ikke grovt. Mellomgrovt brød kaller vi dette og brødet burde tilfredsstille de fleste.
Skjær gjerne brødet i skiver når den er helt avkjølt og oppbevar den i frysen om du vet at du ikke kommer til å kunne spise hele brødet innen et par dager. Da kan du forsyne deg med skiver fra frysen, legge de noen minutter i brødristeren og nyte ferske lunkne skiver når som helst.
Eltefritt speltbrød
- 350g siktet speltmek
- 150g sammalt speltmel
- 50g speltflak
- 1/2 ts tørrgjær
- 2 ts maldon salt
- 1 ss olivenolje
- 4 dl vann
Bland siktet speltmel, sammalt speltmel, speltflak, tørrgjær og maldon salt sammen i en bolle. Hell vann og olivenolje over melblandingen og rør deigen sammen med en sleiv. Dekk deigen til og la den stå på kjøkkenbenken i 12- 18 timer.
Hell deigen over på en melet flate og brett deigen noen ganger. Har du ikke laget eltefritt brød før kan du gjerne se på denne videoen jeg lagde.
Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til. La den hvile i ytterlig 2 timer. Etter 1.5 time setter du en ildfastgryte (ca. 4l) i ovnen og setter ovnen på 250C.
Når deigen er ferdighevet tar du ut den varme gryta. Hell deigen opp i gryta, sett på lokk og sett det hele tilbake i ovnen. La brødet steke i 30 minutter. Ta så av lokket, skru ned temperaturen til 200C og la brødet steke i ytterlig 15 minutter.
Hell brød ut av gryta og la den avkjøle helt på rist. Nyt deilig, eltefritt speltbrød!
Ihht. brødkalkulatoren hos Brød og korn er dette brødet halvgrovt.
Hei. Dette så godt ut 🙂 Hva skal temperaturen på vannet være?
Hei Petrine
Vannet skal være kaldt 🙂
Lykke til!
ina
Noen som har prøvd å lage dette i en 6,7 l gryte ?
Og hvordan blir da steketiden ? Og evt gjærmengden ?
Hei Veronica
Jeg hadde være fristet til å gange opp oppskriften med 1.5 eller doblet den.
Jeg hadde brukt vanlig steketid om jeg ganget opp med 1.5 og økt steketiden noe om jeg doblet.
Kan man bruke surdeig istedenfor gjær, men samme oppskrift?
Hei Torunn
Det har jeg ikke forsøkt, men ja, i prinsipp så bør det funke fint.
Min gryte er 5,3 L fra Le Creuset. Kan jeg bruke den på samme oppskrift, eller bør jeg øke den?
Hei Benedicte – da har du litt større gryte enn det jeg bruker – men er 4.2l. Anbefaler at du øker oppskriften – kanskje gange med 1.5 🙂 lykke til!
Kan man bruke havregryn istedenfor speltflak?☺
Det kan du Bella 🙂
Hei ☺ Kan jeg kutte ut spelt flak? Evt bytte det ut med noe. Finner det ikke på butikken
Det kan du gjerne Connie – entene droppe de eller bytte ut med noe annet godt 🙂
Hei! Dette brødet har jeg veldig lyst å prøve å lage selv! Kan jeg spørre hvor du har kjøpt den svarte gryten med lokk?
Hei Iselin
Gryten som er avbildet er opprinelig rød og er en Le Creuset gryte. Den er nå nesten 20 år gammel og har fått en viss patina 🙂