Dette er første gang jeg lager panettone, en klassisk italiensk julekake. Jeg trodde det skulle være vanskelig. Jeg trodde jeg trengte en spesiell panettone form. Men neida, panettone er ikke vanskeligere å lage enn en vanlig juliekake og neida, panettone bakes i en helt vanlig kakeform. Litt triksing med bakepapir skulle dog til for å kunne støtte kaken i høyden, men hvordan du gjør det forklarer jeg nærmere i oppskriften som følger under.
Jeg kan bare anbefale at den lages. Den ser kanskje litt fancy ut på bildet øverst, men i prinsipp så er det ikke noe fancy med den. Ok, jeg hadde litt konjakk i og ja den er fylt med rosiner, korinter og sukat, ja og litt appelsin- og sitronskall, men verre enn det er det ikke.
Så kan man spørre seg selv når man skal kunne spise en så stor kake. Vel, det er jul, og kaker skal spises. Men, skulle du ha rester kan du servere arme riddere til frokost der du har byttet ut brødet med panettone. Vil du gjøre det lettvint kan du lage arme riddere i form – oppskrift finner du her – da kan du forberede alt på kvelden, sette frokosten i ovnen neste morgen og få en stressfri start på dagen.
Italienerne liker visst å gi panettone bort som gave – det synes jeg er en strålende idé! Lag flere små eller en stor, pakk de inn i cellofan og ta med en flaske Prosecco, for da smaker visst panettone ekstra godt!
Panettone – italiensk julekake
ingredienser
ca. 600g hvetemel
2 pakker tørrgjær
100g sukker
finrevet skall av en appelsin
finrevet skall av en sitron
200g smeltet smør
5 egg
100ml melk
100g rosiner
100g korinter
3-4 ss konjakk
100g sukat
1-2 ss kremfløte
skivede mandler
fremgangsmåte
ovn temp 180C
Rør sammen 500g av hvetemelet, tørrgjær, sukker, revet appelsin- og sitronskall i en bolle.
Bland egg og melk med det smeltede, litt avkjølte smøret. Bruker du kjøkkenmaskin heller du smørblandingen forsiktig opp i melblandingen mens den kjører (bruk eltekrok). Tilsett mer mel under elting om nødvendig. Deigen skal være noe klissete men skal slippe bollen.
Lager du deigen for hånd rører du smørblandingen inn i melblandingen. Hell deigen etterhvert over på kjøkkenbenken og elt den i minst 10 minutter til du har en glatt og smidig deig. Tilsett mer mel under elting om nødvendig.
Sett deigen til heving et lunt sted, den skal doble i størrelse og det kan gjerne ta 1-2 timer.
Slik ser den ferdig hevete deigen ut.
Mens deigen hever har du rosiner og korinter i en gryte sammen med konjakken. Varm dette opp, rør av og til, til konjakken er borte og frukten er myk. La det avkjøle.
Smør en kakeform med ca. 20cm i diameter (gjerne med løs bunn) og kle sidene med bakepapir (smør gjerne disse også) slik at kaken få støtte når den eser oppover kanten av formen. Bruk gjerne litt hyssing rundt for ekstra støtte.
Elt frukten og sukaten inn i deigen, form til en stor bolle og legg den i formen. Jeg endte med å slippe den ned i…
Dekk deigen til med plast og sett den et lunt sted for heving. Den skal igjen heve til omtrent dobbelstørrelse, dette tar gjerne en time.
Slik ser den ut ferdighevet.
Jeg brukte en deigskraper til å lage et kryss i midten og samtidig trykke toppen litt ned slik at det ble en noe flatere topp.
Pensle overflaten med kremfløte og dryss med skivede mandler. Sett kaken i forvarmet ovn og stek i 40 minutter. Dekk gjerne til toppen med et stykke bakepapir slik at toppen ikke blir altfor mørk.
La kaken avkjøle 10 minutter i formen, la den så avkjøle helt på rist (med papiret rundt seg).
Ta av papiret før servering og sett på et bredt bånd. Sett gjerne et smalere bånd på toppen av den igjen. Bånd har jeg festet på baksiden med to knappenåler som jeg stikker inn i kaken – husk å ta de ut før du begynner å skjære i kaken.
Dryss kaken med flere mandler og melis.
Klar til servering – smaker ekstra godt med prosecco! God jul!
Dette året var ikke favorittpanettonen å finne i noen butikker, så da måtte jeg ta google til hjelp 🙂
Denne panettonen er bare nydelig og så lett å lage!
Til tørket frukt brukte jeg dadler, fiken, tranebær og rosiner kuttet de i småbiter og kokte de i en blanding av Amaretto og cocnac.
Har tenkt til å bake denne til mine svigerforeldre som har bodd mange år i Italia, men vi har lang kjørevei og et overnattingsstopp på vei til de. Hvordan vil du anbefale og oppbevare kaken i et par dager på transportetappe?
Wow. Har lett etter panettone oppskrift, men fant bare sånne kronglete vanskelige. Men denne så jo grei ut. Men kan jeg bytte ut konjakken med noe alkoholfritt? Og skal egg, melk- og smørblandingen være fingervarm? Gleder meg til å prøve!
Hei Martha
Mmm, ja denne er virkelig rett frem.
Du kan bytte ut alkoholen med appelsinjus for eksempel, og ja egg, melk- og smørblandingen kan gjerne være fingervarm men det er ikke nødvendig.
Jeg driver og ser opp gamle «hele storbritania baker» for tiden (går i reprise nå) og der bakte nylig en av de en Panettone, og fikk skummelt blikk av Paul når han avslørte at han ikke hadde tenkt å kjøle den ned opp ned. Da var det nemlig ikke en ekte Panettone, synes den strenge baker. Poenget er visst at man ved å henge den opp ned unngår at toppen faller ned/inn, men det ser da jammen ut til at toppen din er flott lell den!
Oi, kjøle den opp ned? Lol, den har jeg ikke hørt før…
Jeg måtte selvsagt google ‘cool panettone upside down’ og fant en hel masse bilder som støtter opp om utsagnet – men nei, du får fin panettone med høy topp uten å måtte gå til det skrittet 🙂
For oss som må ha Panettone til jul….
Dette året var ikke favorittpanettonen å finne i noen butikker, så da måtte jeg ta google til hjelp 🙂
Denne panettonen er bare nydelig og så lett å lage!
Til tørket frukt brukte jeg dadler, fiken, tranebær og rosiner kuttet de i småbiter og kokte de i en blanding av Amaretto og cocnac.
Aldri mer kjøpepanettone 🙂
Hei Anita
Tror jeg skal prøve din fruktblanding neste gang jeg lager Panettone – hørtes jo bare helt himmelsk godt ut!
Har tenkt til å bake denne til mine svigerforeldre som har bodd mange år i Italia, men vi har lang kjørevei og et overnattingsstopp på vei til de. Hvordan vil du anbefale og oppbevare kaken i et par dager på transportetappe?
Gleder meg til å prøve oppskriften!
Blir den flat og kjip hvis jeg bruker en form på 24cm? Der er vanlig størrelse.
Wow. Har lett etter panettone oppskrift, men fant bare sånne kronglete vanskelige. Men denne så jo grei ut. Men kan jeg bytte ut konjakken med noe alkoholfritt? Og skal egg, melk- og smørblandingen være fingervarm? Gleder meg til å prøve!
Hei Martha
Mmm, ja denne er virkelig rett frem.
Du kan bytte ut alkoholen med appelsinjus for eksempel, og ja egg, melk- og smørblandingen kan gjerne være fingervarm men det er ikke nødvendig.
Jeg driver og ser opp gamle «hele storbritania baker» for tiden (går i reprise nå) og der bakte nylig en av de en Panettone, og fikk skummelt blikk av Paul når han avslørte at han ikke hadde tenkt å kjøle den ned opp ned. Da var det nemlig ikke en ekte Panettone, synes den strenge baker. Poenget er visst at man ved å henge den opp ned unngår at toppen faller ned/inn, men det ser da jammen ut til at toppen din er flott lell den!
Oi, kjøle den opp ned? Lol, den har jeg ikke hørt før…
Jeg måtte selvsagt google ‘cool panettone upside down’ og fant en hel masse bilder som støtter opp om utsagnet – men nei, du får fin panettone med høy topp uten å måtte gå til det skrittet 🙂
Åh den ser heeelt fantastisk ut!
Tusen takk Maria ! 🙂