Hvitløksbrød

 

hvitløksbrød

Jada, jeg vet du finner hvitløksbrød på bloggen allerede. Men, man kan aldri ha nok hvitløksbrød og heldigvis finnes det mange variasjoner, så vi tar for oss enda en.

Hvitløksbrødet i panne postet jeg bilde av på Instagram første nyttårsdag, for det var da jeg lagde den. Jeg hadde ikke tenkt å skrive ett blogginnlegg, men jeg bøyer meg gladelig for etterspørselen. Så hva har jeg gjort annerledes?  Vel, det er en litt annerledes hvitløksfyll laget av smør (selvfølgelig…), koriander (jeg elsker koriander, men er du ikke like glad i det så bytt det ut med persille for eksempel), hvitløk, grønn chili og cheddarost.

Jeg har to grunner til å bruke cheddar og det første er selvsagt smaken. Det andre er fargen. Fargen er ikke like intens når den er stekt, men den er der, og flott blir det.

Så la meg sette i gang og gi deg oppskriften på dette hvitløksbrødet slik at du også kan lage det. Vær obs på at jeg har stekt den i to varianter – oppskriften holder til en variant. Vil du lage begge (hvitløksbrødet kan gjerne fryses) må du doble oppskriften.

Hvitløksbrød

deigen

 • 400g hvetemel
 • 1/2 pakke tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 1 ss olivenolje
 • ca. 2 dl lunken vann

fyllet

 • 100g myk smør
 • en stor bunt koriander, grovhakket
 • 5 hvitløksfedd, presset eller finhakket
 • 1/2 grønn chili, finhakket
 • 100g revet cheddar

Ovn temp 180C

Lag deigen. Bland hvetemel, tørrgjær og salt i en bolle. Rør inn vannet og olivenolje og elt til du har en fast smidig deig. Ser du at deigen blir for tørr kan du tilsette mer vann. Blir den for klissete kan du tilsette mer hvetemel.

Dekk deigen til og la den hvile en times tid til den har hevet til det dobbelte.

Lag hvitløkssmøret imens. Mos smøret med en gaffel. Jeg gjør dette like godt på en skjærefjøl. Strø over 2/3 av den den grovhakkede korianderen, chilien og hvitløken. Mos dette ned i smøret. Og nå må du smake. Trå til med mer hvitløk eller chili om du synes det er litt tamt. Synes du det trenger litt salt eller pepper må du gjerne ha opp i det også.

Rull ut deigen til en rektangel ca. 30x40cm. Smør godt på med hvitløkssmøret. Strø over osten og resten av korianderen. Press det lett ned i deigen med hendene.

Rull deigen sammen (akkurat som du ville ha gjort for en rullekake) og nå kan du velge mellom 2 presentasjoner.

 1. Skjær deigen i jevnstore skiver og legg de i en ildfast gryte (pass på at håndtaket også er ildfast). Har du ikke en gryte kan du legge de i en kakeform.
 2. Skjær dypt ned i deigen (nesten halvveis) med jevnstore mellomrom og legg hele deigen i en brødform dekket med bakepapir.

hvitløksbrød

Begge alternativene må etterheves. Dekk deigen til, sett den på et lunt sted og la den hvile 30-40 minutter.

Sett brødet i kald ovn, sett temperaturen på 180C og stek til brødet er ferdig. I min ovn tok det 40 minutter for brødet i panne og ca. 50 minutter for brødet i brødformen. Tiden vil kunne variere med type ovn og hvor fort den blir varm.

Alternativt kan du sette deigen i forvarmet ovn. Beregn ca. 30 minutter for brødet i panne, 40 mintter for brødet i brødformen.

hvtiløksbrød

Mens brødet fortsatt er varmt kan de gjerne pensles med hvitløkssmøret hvis du har noe til overs.

hvitløksbrød

Brødet serveres aller best lunken fra ovnen men kan gjerne varmes opp etter steking. Brødet egner seg også godt for frysing.

Lager du hvitløksbrødet i brødform kan du fryse brødet i skiver. Skivene kan så legges i brødristeren ved behov for å tine og friske de opp.

hvitløksbrød

Er du glad i hvitløksbrød kan du også ta en titt på disse oppskriftene:

Hvitløksbrød i ny drakt – den klassiske med en liten vri.

Hvitløkssnurrer – super lettvinte snurrer, genialt å servere på fest med en gryterett, eller suppe, eller bar noe godt å drikke…

Pinnebrød med krydder – ikke helt hvitløksbrød, men litt i samme duren…

Kommentarer

 • Reply Annie 29. juli 2016

  Dette hvitløksbrødet står akkurat nå til heving, det er så utrolig godt, anbefales!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »