Ikke for å skryte, men sjekk det brødet!
Og tenk, den kan du lage du og! Har du ikke forsøkt å bake brød med den eltefrie metoden er det på høytid. Har du forsøkt allerede, ja da vet du hva jeg snakker om og det er bare å sette i gang.
Dette er loff med frø – men som jeg fikk høre på bakekurs av en meget dyktig baker (aka. Rune – finn han på Instagram som Sukkerbakeren) – en langtidshevet loff har like mye næring som en hurtighevet grovbrød som du kjøper i butikken…
Om du har lyst å fordype deg litt mer i eltefri baskt kan jeg anbefale boken min av sammen navn. Boken finner du i bokhandel, og kan også bestilles direkte fra forlaget her.
Og hvorfor jeg synes alle bør bake eltefritt kan du lese om her.
Eltefritt frøbrød
- 500g hvetemel
- 1/2 ts tørrgjær
- 2 ts Maldon salt eller lignende
- 4 dl kaldt vann
- 50g solsikkekjerner
- 30g linfrø
- 30g ristede sesamfrø
Ovn temp 250°
Rør sammen hvetemel, tørrgjær og salt i en bolle. Hell i vannet og rør sammen til en deig. Dekk deigen til og la den heve 12-18 timer på kjøkkenbenken.
Hell deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd med hvetemel. Strø litt av frøblandingen over deigen og brett deigen over. Strø frø, brett igjen. Fortsett til du har brukt nesten alle frøene – du ønsker å ha noen igjen for å pynte toppen med. Dekk deigen til og la den hvile et par timers tid på kjøkkenbenken.
Etter 1.5 time hevetid er det på tide å sette på ovnen. Sett en ildfast gryte eller form i ovnen samtidig slik at den også blir varm.
Ta den varme gryten ut av ovnen. Løft deigen opp med hjelp av bakepapiret og lemp den over i gryta. Strø resterende frø på toppen, sett på lokk og sett gryta tilbake i ovnen.
Stek i 30 minutter på 250°. Sett temperaturen ned til 220°, ta lokket av gryta og stek videre i 15 minutter.
Ta gryta ut av ovnen og brødet ut av gryta. La brødet avkjøle helt på rist.
Skal du ikke spise brødet med det samme kan den gjerne fryses. Jeg liker å skjære brødet i skiver og fryse den. På denne måten kan du ta ut så mange skiver du trenger til enhver tid. Ha de et lite øyeblikk i brødristeren og de er som nystekte på en blunk.
Hei!
Jeg har tenkt å kjøpe meg en jerngryte for å lage grytebrød ,men har ingen erfaring med jerngryter. Har du en spesiell størrelse på jerngryter du vil anbefale som hovedsakelig skal brukes til brødsteking? Er det noen merker som har mye bedre gryter enn andre?
Synes forresten du har en veldig inspirerende matblogg med mange gode oppskrifter.
Hilsen Maria 12 år 🙂
Hei Maria!
Din første jerngryte – så spennende!
Det finnes mange forskjellige jerngryter å velge mellom, og nå som det er januar kan du sikkert kjøpe en på salg også!
Jeg har testet en del, og synes ikke de varierer så veldig mye i kvalitet. En jerngryte fra Ikea er like god som en fra Le Creuset.
Du kan altså gjerne velge utifra budsjett og design. Husk at en jerngryte varer evig, så kjøp en du liker. Ta gjerne også en titt på Finn.no fro brukte jerngryter.
Når det gjelder størrelse så er det best å kjøpe en som rommer 4-5 liter og som har en diameter på 22-26cm.
Lykke til med innkjøpet!
hilsen
ina:)
Hei! Hvordan er det å putte litt honning i brødet? Jeg har tidligere bakt noen rundstykker jeg blandet honningen med den varme melken. Hvordan kan det fungere i et brød som dette?
Hei Line
Du kan gjerne tilsette en ss eller to med honning om du ønsker – det funker fint.
Rør honningen ut i vannet før du heller det i det tørre.
Lykke til!
ina
Hei. Stekes det på nederste rille?
Hei Grethe
Ja, sett den på nederst rille slik at du får plass til gryta i ovnen;)
Lykke til!
ina
Ovnen min går bare til 230 gader
Hei Merete
Da setter du ovnen på 230 og steker i 35 minutter og på 220 i 15minutter. 🙂
Dette så kjempegodt ut. Har du noengang prøvd å lage eltefritt brød av kun frø, sånn at det blir naturlig glutenfritt? F.eks. noen hele gresskarfrø og noen malte solsikkefrø?
Hei Synnøve
Mener du bare frø, ingen mel?
Da er du over på en helt annen type brød som heller ikke vil trenge gjær og dermed heller ikke langtidsheving.
Google stenalderbrød som kommer du til en oppskrift 🙂
ina