Hvitløksbrød med en tvist

Hvitløksbrød med en tvist

Hvitløksbrød med en tvist, ja for det er ikke bare hvitløk i dette brødet..

På snap kalte jeg brødet sprøstektløkbrød – men det var jo heller ikke helt riktig da den også har hvitløk i seg. Så for enkelhetens skyld kaller vi dette for hvitløksbrød. Ja, med sprøstekt løk da….

Men hvis du trodde at det er fordi brødet også har sprøstekt løk i seg at jeg sier at brødet har en ‘tvist så tar du feil. There’s much more going on….

Istedenfor å blande rå hvitløk med smør for å lage hvitløkssmør så har jeg ‘kokt’ hvitløken. I smør. Hah! Den så du ikke komme vel…. Bare litt smør altså, bare nok til at smøret dekker hvitløken og ikke så veldig lenge, bare noen minutter. Så blander jeg det med de andre ingrediensene – mer smør, sprøstekt løk og krydder og kjører det hele glatt i en food processor.

Dessverre lagde jeg bare nok til brødet, for fyttikatta så godt det var. Det smøret der kunne du bruke til litt av hvert altså. Det spørs derfor om ikke det smøret skal lages snart igjen i større mengder, formes til en pølse og avkjøles slik at jeg har den tilgjengelig når jeg trenger den.

Hvitløksbrød med en tvist

 • 400g hvetemel
 • 1 ts havsalt
 • 1 ts tørrgjær
 • 2.5 dl melk
 • 5 hvitløksfedd
 • 50g myk smør
 • 50g sprøstekt løk
 • 20g revet parmesan
 • 1/4 ts chiliflak
 • 1 ts tørket oregano

Ovn temp. 180°

Hvitløksbrød med en tvist

Lag deigen. Bland hvetemel, salt og tørrgjær sammen. Bruker du kjøkkenmaskin, setter du den på mens du tilsetter væsken. La maskinen elte deigen til den er glatt og smidig, 15 – 20 minutter. Lager du deigen for hånd rører du væsken i melblandingen. Hell deigen så over på kjøkkenbenken og elt den for hånd til den er glatt og smidig.

Dekk deigen til og la den heve til det dobbelte på et lunt sted.

Finhakk hvitløksfeddene og ha de i en gryta med en god spiseskje av smøret. La smøret småkoke med hvitløken et par minutter. Ta smøret av varmen og la det avkjøle.

Ha hvitløken (med smøret) i en liten food processor. Ha opp i resten av smøret, sprøstekt løk, parmesan, chiliflak og oregano. Har du ikke en liten food processor kan du gjøre samme jobben med en stavmikser.

Hell deigen over på en melet flate. Rull den ut til en firkant på ca. 30x40cm. Smør hvitløkssmøret jevnt utover deigen. Rull deigen til en pølse. Skjær pølsen i to på langs og flett de to halvdelene sammen.

Følg denne lenken til oppskriften på babka der jeg bruker samme teknikk for å se hvordan man gjør det. Legg fletten i en spiral i en ildfast form (jeg har brukt en gryte) eller kakeform på ca. 20cm i diameter.

Dekk til hvitløksbrødet og la det etterheve, 40-60 minutter, på et lunt sted.

Sett brødet i forvarmet ovn og stek i ca. 30 minutter til gjennomstekt. Om den blir for brun på toppen under steking kan du dekke den til med litt bakepapir.

Brødet smaker utrolig godt mens den fortsatt er lunken, men like god helt avkjølt.

Hvitløksbrød med en tvist

Kommentarer

 • Reply Mari 30. mai 2016

  Bakte dette i går, det ble godt mottatt 🙂

  • Reply Mat På Bordet 30. mai 2016

   Så hyggelig å høre Mari 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »