Ja, jeg eksperimenter igjen. Litt sånn som jeg gjorde med eltefrie brød der jeg endte opp med over 60 brødvarianter – og en bok – basert på samme teknikk. Nå er det isens tur.
Å lage is uten iskremmaskin er enkelt. Ikke trenger du iskremmaskin og ikke trenger du å røre rundt i isen med jevne mellomrom mens isen fryser for at den ikke skal krytstallisere. Det du dog må få tak i er sukret kondensert melk (ikke Viking Melk som er usukret). Du får dette billigst i en innvandrerbutikk med er også å få kjøpt i litt større matbutikker der den gjerne står i nærheten av Viking Melken…
Nå har jeg laget en del varianter på isen (lenker finner du nederst i innlegget) og den aller nyeste er denne – med rømme. Inspirert av norske somre og med tanke på at det ville smake godt med sommerens bær og vafler. En litt syrlig, men egentlig ikke, is som ikke var altfor søtt men rik på smak. Dette er ikke noen lett is, her er det fløte og seterrømme som blandes til en fyldig og smakfull is. Perfekt til sommeren.
Lag isen, du vil ikke angre på det! Den smaker helt fantastisk til bær, på en varm smuldrekake eller på en lunken eplekake. Eller hva med å klemme isen mellom to vaffelhjerter, fryse det og spise det senere som en iskremsandwich. Eller bare spise det med vafler rett fra vaffelhjernet…
Oppskrift følger under bildet
Rømmeis (uten iskremmaskin) – lager ca. 2 liter is
Denne høres herlig ut. Ser at du brukte seterrømme. Tror du det går med lettrømme?
Det går helt sikker med lettrømme Helena, spørsmålet er bare om du får den like fyldige rømmesmaken…:)
Dette høres helt nydelig ut, tror jammen jeg må lage det til Anders som bare elsker rømme – og is 🙂
Gjør det! For en som elsker rømme må jo dette være midt i blinken 🙂
Ah, nam. Perfekt is å lage nå som bærene er i sesong.
Ikke sant Paula 🙂
Dette høres himmelsk ut!
Jeg har laktose intoleranse, kan jeg erstatte med laktosefri rømme, den er jo en lett-produkt. Laktosefri-kondensert har ikke jeg funnet, finnes ikke tror jeg.
Håper du tar oppfordringen. Ny is-oppskrift til din is-bok, kanskje?
Takk ellers for alle de gode oppskriftene dine. Jeg føler deg på Insta.
Mvh
Paulina Lægraid
Hei Paulina – oi, det var litt av e utfordring…. Kondensert melk er essensielt til akkurat denne oppskriften, og som du skriver så finnes den kanskje ikke som en laktose variant. Dermed må det en helt ny oppskrift til….
Om man kan få komme med en innskytelse et par år i etterkant, så har den irske bakebloggen Gemma’s Bigger Bolder Baking oppskrifter på å lage søt kondensert melk – en med vanlig melk (hun skriver at en kan bruke laktosefri eller laktoseredusert kumelk) og en melkefri, ved hjelp av kokosmelk. Oppskriftene hennes har titlene «How to Make Condensed Milk (Bold Baking Basics)» og «How to Make Dairy Free Condensed Milk (Bold Baking Basics)».
Takk for tips!