Halvgrovt brød med spelt og havregryn

Halvgrovt brød med spelt og havregryn

Tilfeldigehetene vil ha det at jeg har speltmel og havregryn stående i bakeskuffen og en nyinnkjøpt liter med tjukkmjølk i kjøleskapet. Hva gjør man da? Jo, man baker brød.

Og du for et brød det ble. Halvgrovt ble den ihht brod og korn sin brødkalkulator, det er en fin kompromiss synes jeg. Halvgrovt brød passer til det meste – blingser, tilbehør til supper og salater, ostesmørbrød, ja det du vil i grunnen.

Oppskriften gir 2 halvstore brød. I og med at jeg bakte 5 brød på samme dag (like greit når man først er i gang) så skjærte jeg de ferske men avkjølte brødet i skiver, la de i en pose og slang de i frysen. Nå kan vi forsyne oss skive-vis med brød fra frysen, legge de i brødristeren om vi ikke har tid til å vente på at de skal tine og har superdigg hjemmebakt brød tilgjengelig på et øyeblunk.

Skal du ha brødet med deg i matpakka så er det ingen grunn til å vente på at brødet skal tine. Ha på smør eller ikke og pålegg og pakk inn blingsen. Brødet er tint innen du skal spise matpakka di ♥

Halvgrovt brød med spelt og havregryn

Halvgrovt brød med spelt og havregryn

 • 500g hvetemel
 • 250g sammalt speltmel
 • 200g havregryn
 • 1ss grov havsalt
 • 1 ss tørrgjær
 • 5 dl tjukkmjølk
 • 3 dl vann

ovn temp. 200°

Bland de tørre ingrediensene sammen. Bruker du kjøkkenmaskin heller du i det våte mens maskinen elter. La maskinen elte deigen i ca. 15 minutter til den er glatt og smidig og slipper bollen. Kjør gjerne opp hastigheten mot slutten av eltetiden.

Lager du deigen for hånd røres det våte inn i det tørre. Når deigen begynner å samle seg helle deigen over på en arbeidsflate. Elt deigen for hånd til den er glatt og smidig.

Dekk deigen til og la den heve til den har doblet i størrelse, 60-90 minutter.

Elt deigen lett for hånd og del den i to. Form deigen til 2 runde brød, sett de på en bakeplate dekket med bakepapir. Dekk brødene til og la de etterheve i 30-40 minutter på et lunt sted.

Snitt brødene og sett  i forvarmet ovn. Stek i ca. 40 minutter. Brødene skal ha fått litt farge. Banker du de lett å undersiden skal de høres hule ut.

La de avkjøle før du kaster deg over de…

Halvgrovt brød med spelt og havregryn

Skal du ikke spise de med en gang kan du skjære brødene i skiver, ha de opp i en pose og fryse de slik jeg gjorde her:

Halvgrovt brød med spelt og havregryn

God bakst!

Kommentarer

 • Reply Rebecca Tiffin 14. februar 2017

  Herlige brød. Jeg hadde ikke tjukkmjølk så jeg blandet ut gresk yoghurt med litt melk og litt vann slik at det ble 5dl. Brødene ble kjempegode!

 • Reply Mari Thorstvedt 11. november 2016

  hei! er tjukk mjølk kultur melk eller kefir?

  • Reply Mat På Bordet 13. november 2016

   Hei Mari
   Tjukkmjølk er tjukkmjølk 🙂
   Får du ikke tak i tjukkmjølk kan du bruke kultur melk.

 • Reply Eva 8. oktober 2016

  Jeg er veganer, tror du soyamelk (usøtet) kan brukes i stedet? Den er antagelig tynnere i konsistensen enn tykkmjølk så jeg tenkte å bruke 8 dl av den i stedet for å blande med vann.

  • Reply Mat På Bordet 10. oktober 2016

   Har bare bakt brød med soyamelk en gang før Eva, men det ble utrolig saftig og godt – her er oppskriften : http://www.matpaabordet.no/2013/11/06/saftig-havrebrod-med-soyamelk/
   Men for å svare på spørsmålet ditt – det er sikkert ikke noe problem å erstatte tjukkmjølk med soyamelk. Se vannmengden litt an, det kan hende du vil trenge litt mindre…

 • Reply Toril 14. september 2016

  Dette skal jeg prøve i helgen ♡
  Tusen takk for flott inspirasjon

  • Reply Mat På Bordet 16. september 2016

   Så hyggelig Toril – håper det smaker!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »