Kjøttkaker i brun saus altså – det er en familiefavoritt vi gleder oss til hver høst! Fulgte du meg på snap i går fikk du se hvor enkelt det er å lage kjøttkaker i brun saus fra bunnen av. Du trenger en skål for å blande sammen farsen og en stekepanne for å steke kjøttkakene og lage sausen.
Bare en stekepanne altså for etter at du har brunet kjøttkakene bruker du samme pannen for å lage sausen. Dermed får du med deg all den deilige smaken som er igjen i stekepannen etter stekingen direkte i sausen.
Så er det bare å sette kjøttkakene i den nylagde sausen og la de småkoke videre mens du setter over poteter og noe grønt – erter eller brokkoli for eksempel. Topp middag på en halvtime!
Kjøttkaker i brun saus på 1,2,3 – ca.4 porsjoner
ingredienser
400g kjøttdeig, gjerne økologisk, uten salt og vann
1/2 løk, finhakket
1 hvitløksfedd, presset
1 egg
20g panko eller annen brødrasp
1/4 ts allehånde
1/4 ts malt muskat
1/2 ts grov havsalt
1/4 ts pepper
olje til steking
20g smør
1 god ss hvetemel
500ml kjøttkraft eller -buljong
1 god ss seterrømme eller creme fraiche
sukkerkulør, kan sløyfes
fremgangsmåte
Bland kjøttdeig med løk, hvitløk, egg, panko, og krydder. Form farsen til runde kaker (jeg fikk 16 stykk) med hendene og sett de på en tallerken.
Varm opp stekepannen og ha i litt olje når den er varm. Stek kjøttkakene i 2 omganger. Rull de rundt i stekepannen under steking slik at de får fin stekeskorpe. Legg de over på en ny tallerken når de har fått fin farge.
Når alle kjøttkakene er stekt har du smøret i stekepannen. La det smelte og rør inn melet. La dette steke litt før du heller kjøttkraften i stekepannen litt om litt. Rør godt slik at det ikke danner seg klumper og du får en fin glatt brun saus. Rør inn litt rømme til slutt og smak til med salt og pepper. Ønsker du en noe mørkere farge på sausen din har du opp i litt sukkerkulør. Vær forsiktig med mengden, litt kulør gir mye farge.
Ha kjøttbollene tilbake i stekepannen, i sausen. Legg på et lokk og la det småkoke til kjøttkakene er gjennomstekt. Sett over poteter og grønnsaker i mens så blir alle elementene til middagen ferdig samtidig.
Nå var dette ferdig laget og spist i heimen i dag. Ordentlig kos og barn som sa: de smaker mye bedre hjemmelaget mamma! Tusen takk for enda til fantastisk oppskrift Ina!
Nå var dette ferdig laget og spist i heimen i dag. Ordentlig kos og barn som sa: de smaker mye bedre hjemmelaget mamma! Tusen takk for enda til fantastisk oppskrift Ina!
Åååå så hyggelig å høre Cynthia – det varmer mamahjertet mitt også altså 🙂
These look so good – any chance you have directions in English??
Hi Susan!
Try google translate 🙂 If the translation doesn’t make sense let me know and I´ll help you out here.
Nam! Dette får bli søndagsmiddagen:)
Ja til kjøttkaker på en søndag Barbro!