Eltefrie rundstykker med hampmel og chiafrø

Jeg går inn i matbutikker som andre går inn i klesbutikker – på utkikk etter noe nytt og spennende å fornye oss med….

I det nye nabolaget mitt (jeg bor midlertidig på St.Hanshaugen i Oslo) er det mange nye spennende matbutikker i nærheten med masse nytt å oppdage. Nylig under besøk hos min lokale Coop Mega hadde jeg litt ekstra tid og brukte den (fornuftig som jeg er) i den økologiske avdelingen. Der er det alltid mye spennende synes nå jeg…. Jeg drømmer om å kjøpe en 5 kilos pakke med cashewnøtter for eksempel men holder tilbake da jeg vet at vi aldri klarer å spise de opp. Det er faktisk mye som frister i det hjørnet der…

For noen år siden da jeg skrev mye om eltefritt brød var jeg stadig på utkikk etter nye ingredienser jeg kunne bake brødet med. Det er dessverre blitt en stund siden jeg fant på noen nye kombinasjoner, men mens jeg sto der i det økologiske hjørnet falt mine øyner på en meltype jeg ikke hadde vært bort i før – nemlig hampmel. I følge info på pakken er hampmel glutenfritt, og rikt på proteiner og fiber. Også i følge pakken skal den gi baksten en deilig nøtteaktig smak. Gjett om hampmel gikk rett i handlekurven…

Og det er historien på hvorfor jeg nå baker eltefrie rundstykker med hamp. Chiafrø var en liten ettertanke. Jeg har en pose stående i skapet og siden jeg aldri fikk smaken på chiagrøt brukes de både i det ene og det andre når jeg tenker at det kan passe. Du kan sløyfe de om du vil.

Du er vel nysgjerrig nå på resultatet tenker jeg. Vel, for å si det rett ut var jeg noe skeptisk til den grønngrå deigen jeg rørte sammen men jammen ble det ikke fenomenalt gode rundstykker. Supersprøe! Saftig innvendig og ja, det stemmer, en litt nøtteaktig smak. De var så gode at jeg straks lagde en brødvariant også – men den oppskriften må du vente litt på. Lag rundstykkene først du…

Ta en titt på flere oppskrifter på eltefrie rundstykker her. 

Eltefrie rundstykker med hampmel og chiafrø – 12 rundstykker

ingredienser
Eltefrie rundstykker med hampmel og chiafrø - 12 rundstykker
 • 500g hvetemel
 • 50g hampmel
 • 50g chiafrø
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 2 ts havsalt
 • 5 dl vann
fremgangsmåte

eltefrie rundstykker med hamp

Rør hvetemel, hampmel, chiafrø, tørrgjær og havsalt sammen i en bolle. Tilsett vannet og rør det hele sammen til en klissete deig. Dekk til bollen – gjerne med lokk om den har – og la den heve på kjøkkenbenken 12- 18 timer.

Strø mel på kjøkkenbenken og hell deigen på benken. Elt den lett og del den i 12 like store deler. Trill disse til rundstykker og sett de på et bakebrett dekket med bakepapir.

Dekk rundstykkene til med et kjøkkenhåndkle og la de etterheve 30 minutter.

 1. du må ikke trille deigen til rundstykker, du kan også følge teknikken for ekstra enkle eltefrie rundstykker som du finner her.

Sett brettet i kald ovn, sett temperaturen til 200° og stek rundstykkene i 30-35 minutter.

La de avkjøle på rist.

Håper du synes de er like gode som vi syntes de var! Og husk, ny oppskrift på eltefritt brød med hampmel kommer om ikke så altfor lenge.

eltefrie rundstykker med hamp

Kommentarer

 • Reply Marjo 3. november 2017

  Hvor finner jeg hampmel???

  • Reply Mat På Bordet 6. november 2017

   Jeg fant det på Coop Mega (der de har økologisk mat) men du finner det også i helsekost butikker 🙂

 • Reply Jill V 21. mars 2017

  Hei!! Bakte mitt første eltefrie brød igår! Fantastisk deilig brød, men det ble litt for mye stekt.. hvordan stekes et eltefritt brød uten form? Altså kun på bakepapir inni ovnen..
  Brød nr 2 skal snart i ovnen og nr 3 er akkurat laget.

  Mvh Jill

  • Reply Mat På Bordet 30. mars 2017

   hei Jill!
   Du finner fremgangsmåte på hvordan du baker eltefritt uten gyrte her : https://matpaabordet.no/2011/11/21/eltefritt-brod-uten-gryte/
   Skal du bake helt uten form ville jeg ikke satt temperaturen høyere enn 220C. Jeg hadde kanskje også bakt det direkte på et forvarmet pizzasten 🙂
   Håper brød 2 og 3 ble bra!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »