Eltefritt speltbrød med chiafrø

Eltefritt speltbrød med chiafrø

Jeg har bakt i påsken. Funnet tilbake til gleden av å blande nye brøddeiger (ja, jeg blir lei jeg og) takket være en stor, brun bakebolle jeg fant på antikvitetsmarkedet her i nabolaget. Mer skal altså ikke til.

Kanskje det også har litt sammenheng med at vi er på hytta, vi har fri, været er sånn passe og jeg  har litt av hvert av melrester i bakeskuffen min. Der ligger det også halve poser med frø og nøtter som bare ber om å bli blandet inn i en brøddeig.

Dets er ikke noe hokus pokus å blande sammen en brøddeig. Jeg slumper på mel og væske og tilsetter mer av det ene eller det andre for å få ønsket konsistens på deigen. Det var slik eltefritt speltbrød ble til. Jeg lagde det enda en gang for å måle ut og notere hva jeg brukte slik at jeg kunne gi deg en oppskrift å følge. Men, prøv å slumpe litt  du og. Har du noen melrester så er det bare å blande sammen en deig. Øvelse gjør mester vet du.

Skal du gjøre feil så tilsett heller for mye væske enn for lite, det er lettere å korrigere. Tilsett mer mel om nødvendig etter 1. heving av deigen. Visse meltyper og frø vil absorbere mer vann enn andre. En meget våt deig kvelden før kan være helt perfekt dagen etter. Eller ikke. Jeg kan ikke garantere noe, men lager du eltefritt ofte nok vil du også snart kunne kjenne igjen hva som er en god konsistens på deigen.

Denne blandingen ble sabla god. Et saftig brød med svak smak av nøtter. Fantastisk til all mulig pålegg eller bare godt smør.

Eltefritt speltbrød med chiafrø

Eltefritt speltbrød med chiafrø

ingredienser
  • 400g hvetemel
  • 200g siktet speltmel
  • 50g chiafrø
  • 1 ss grov havsalt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 5 dl vann rett fra springen
fremgangsmåte

Ovn temp 250°/200°

En ildfast gryte eller form med lokk som rommer 4.2 l

Har du ikke laget eltefritt brød før kan du ta en titt på denne filmen jeg har laget.

Rør sammen hvetemel, speltmel, chiafrø, havsalt og tørrgjær.

Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til og la den heve på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Sett gryta i ovnen etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.

Eltefritt brød

Brødet kan fint fryses.

Kommentarer

  • Reply Nora 29. august 2017

    Dette ble veldig godt og saftig!

    • Reply Mat På Bordet 17. september 2017

      Godt å høre at det smakte Nora! 🙂

      • Reply Veronika 6. september 2020

        Er det litt mye salt? 1 ss?

        • Reply Mat På Bordet 28. september 2020

          Hei Veronika
          Tja, det er en smakssak – jeg synes ikke det.
          Men, vil du gjerne redusere saltinntaket, kan du kutte ned til 1 ts i stedet. Mindre enn det vil jeg dog ikke anbefale.
          hilsen
          ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »