Jeg har bakt i påsken. Funnet tilbake til gleden av å blande nye brøddeiger (ja, jeg blir lei jeg og) takket være en stor, brun bakebolle jeg fant på antikvitetsmarkedet her i nabolaget. Mer skal altså ikke til.
Kanskje det også har litt sammenheng med at vi er på hytta, vi har fri, været er sånn passe og jeg har litt av hvert av melrester i bakeskuffen min. Der ligger det også halve poser med frø og nøtter som bare ber om å bli blandet inn i en brøddeig.
Dets er ikke noe hokus pokus å blande sammen en brøddeig. Jeg slumper på mel og væske og tilsetter mer av det ene eller det andre for å få ønsket konsistens på deigen. Det var slik eltefritt speltbrød ble til. Jeg lagde det enda en gang for å måle ut og notere hva jeg brukte slik at jeg kunne gi deg en oppskrift å følge. Men, prøv å slumpe litt du og. Har du noen melrester så er det bare å blande sammen en deig. Øvelse gjør mester vet du.
Skal du gjøre feil så tilsett heller for mye væske enn for lite, det er lettere å korrigere. Tilsett mer mel om nødvendig etter 1. heving av deigen. Visse meltyper og frø vil absorbere mer vann enn andre. En meget våt deig kvelden før kan være helt perfekt dagen etter. Eller ikke. Jeg kan ikke garantere noe, men lager du eltefritt ofte nok vil du også snart kunne kjenne igjen hva som er en god konsistens på deigen.
Denne blandingen ble sabla god. Et saftig brød med svak smak av nøtter. Fantastisk til all mulig pålegg eller bare godt smør.
Dette ble veldig godt og saftig!
Godt å høre at det smakte Nora! 🙂
Er det litt mye salt? 1 ss?
Hei Veronika
Tja, det er en smakssak – jeg synes ikke det.
Men, vil du gjerne redusere saltinntaket, kan du kutte ned til 1 ts i stedet. Mindre enn det vil jeg dog ikke anbefale.
hilsen
ina