Deilig pai i langpanne

Deilig pai i langpanne

I dag skal jeg fortelle dere en stor nyhet –  en pai trenger ikke være rund….

Yepp, helt sant! Runde paier er fine de altså, jeg er helt for runde paier. De er pene å se på og er litt staselig å servere. Men, har du ikke rund paiform kan du finne frem en langpanne eller en ildfastform og lage pai i den, så får du firkant pai. De er veldig fine de og!. De passer selvsagt dårlig på et rundt kakefat med eller uten stett men kan serveres rett fra langpannen for eksempel. Kjekt å ha med seg, lett å skjære opp i ruter og like gode som sin runde variant.

Litt ekstra deig trenger du nok, særlig om du har tenkt å ha et lite lokk på toppen som jeg har gjort her. Mitt lokk strakk ikke over hele paien, men det synes jeg ble fint. Resten av deigen ble nemlig bare rullet ut og lagt pent på toppen, så ble det som det ble. Alternativt kan du rulle ut deigen, stikke ut hjerter eller stjerner for eksempel og fordele de litt på måfå på toppen. Eller lage et flettemønster slik jeg gjorde for denne brinegbærpaien.

Det enkleste alternativet er å ikke ha noe lokk på det i det hele tatt. Det er fullt mulig det og!
Deilig pai i langpanne

Deilig pai i langpanne

ingredienser
Paideig
  • 300g hvetemel
  • 100g melis
  • 200g kaldt smør eller margarin i terninger
  • ca. 50ml iskaldt vann
Fyll
  • 400g bær - friske eller frosne, gjerne en blanding
  • finrevet skall av 1 sitron
  • 1 ss maissena
Pensling og pynt
  • 1 egg
  • perlesukker
fremgangsmåte

Ovn temp 180 º

En langpanne, ca. 25x30cm

Lag paideigen.

Har du en food processor har du mel, melis og smør/margarin i maskinen. Kjør til du har en smulelignende masse. Dette skal bare ta noen sekunder. Hell vann i deigen mens maskinen kjører og stopp med en gang du ser at deigen begynner å samle seg. Hell deigen ut på benken og press den sammen til en sammenhengende deig (deigen skal ikke eltes eller bearbeides for mye). Del deigen i to – 2/3 av deigen til bunnen, 1/3 til toppen. Form deigen til en firkant (sånn cirka) press den flatt og pakk godt i plastfolie. Sett kjølig en times tid eller mer.

Deigen kan også lages for hånd. Bland mel og melis i en stor bolle. Ha oppi smøret/margarinen og smuldre den lett og fort inn i deigen med fingertuppene til du har en smulelignende deig. Hell oppi litt vann og rør rundt med en kniv eller sleiv til deigen begynner å samle seg. Hell deigen ut på benken og press den sammen til en sammenhengende deig (deigen skal ikke eltes eller bearbeides for mye). Del deigen i to – 2/3 av deigen til bunnen, 1/3 til toppen. Form deigen til en firkant (sånn cirka) press den flatt og pakk godt i plastfolie. Sett kjølig en times tid eller mer.

Ta frem deigen. Rull den største deigen ut til en firkant slik at den dekker langpannnen og går 1-2 cm opp langs kanten.

Bland bær med sitronskall og maisenna og fordel jevnt over bunnen.

Kjevle ut resten av paideigen til en firkant og legg pent på toppen. Det gjør ingenting om det ikke dekker hele. Alternativt kan du lage mønster slik jeg har foreslått i innledningen.

Pensle toppen med egg og strø med perlesukker.

Sett paien i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter til bærene bobler og paien har fått fin farge.

Deilig pai i langpanne

Paien kan serveres lunken eller helt avkjølt, gjerne med is, pisket kremfløte eller vaniljesaus ♥

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »