Bringebærpai

Bringebærpai

Bringebærene er her!

De er så gode at de smaker aller best rett fra busken og inn i munnen uten noe annet som tilbehør. Men så er det også litt gøy å gjøre litt stas på de når de først er her. Dermed må det bli pai. Verdens beste bringebærpai. Som helst skal være i ovnen mens du nyter middagen og som dermed kan serveres helt nystekt og fortsatt lunken med en deilig kule vaniljeis som sakte smelter på toppen.

Skal du være ordentlig dekadent kan du toppe paien og isen med vaniljesaus, helst hjemmelaget, og spise sakte og med andakt.

Ikke tenk at du ikke klarer å lage denne paien, for den er enkel å lage. Dette var mitt aller første forsøk på å lage en slik fin topp på paien, og det var virkelig ingen problem. Det var faktisk lettere å lage enn en hel lokk slik jeg lagde for denne blåbærpaien. Fulgte du meg på snap (jeg heter matpaabordet der og) kunne du se hvordan jeg lagde den – bilder og forklaring ligger også lenger ned i oppskriften.

Bringebærpai

ingredienser
 • 300g hvetemel
 • 5 ss sukker
 • 200g kaldt smør i terninger
 • ca. 50ml iskaldt vann
 • ca. 500g bringebær
 • sukker
 • egg til pensling
fremgangsmåte

Ovn temp 180 º

En paiform, gjerne med løs bunn, diam. 22-24cm

Lag paideigen.

Har du en food processor har du mel, sukker og smør i maskinen. Kjør til du har en smulelignende masse. Dette skal bare ta noen sekunder. Hell vann i deigen mens maskinen kjører og stopp med en gang du ser at deigen begynner å samle seg. Hell deigen ut på benken og press den sammen til en sammenhengende deig (deigen skal ikke eltes eller bearbeides for mye). Form deigen til 2 baller, press de ned til en sirkel og pakk de begge inn i plastfolie, hver for seg. Sett de kjølig en times tid eller mer.

Deigen kan også lages for hånd. Bland mel og sukker i en stor bolle. Hell opp i smøret og smuldre den lett og fort inn i deigen med fingertuppene til du har en smulelignende deig. Hell opp i litt vann og rør rundt med en kniv eller sleiv til deigen begynner å samle seg. Hell deigen ut på benken og press den sammen til en sammenhengende deig (deigen skal ikke eltes eller bearbeides for mye). Form deigen til 2 baller, press de ned til en sirkel og pakk de begge inn i plastfolie, hver for seg. Sett de kjølig en times tid eller mer.

Bringebærpai

Ta deigen ut av kjøleskapet. Rull den ene deigen ut til en sirkel som er et par cm større enn paiformen din. Legg deigen opp i formen og press den forsiktig oppover kantene. La restene henge over kanten.

Bland bær med 2 ss hvetemel og litt sukker om de er litt sure. Hell bærene opp i paien.

Bringebærpai

Rull ut den andre deigen til ca. samme tykkelse som den første. Skjær deigen i 9-10 strimler. Legg 4-5 strimler over paien (bruk de lengste i midten, de korteste i kanten).

Bringebærpai

Legg så resterende strimler på tverrs en og en om gangen. Løft strimlene som allerede ligger på paien over den nye strimlen annen hver gang slik at du får en ‘flette’ mønster.

Bringebærpai

Press deigen sammen langs kantene og skjær av overflødig deig. Sett paien kjølig en times tid eller til du har tenkt å steke den (paien kan gjerne stå noen timer kjølig).

Pensle paien med lett sammenvispet egg og strø med litt sukker. Sett paien i forvarmet ovn og stek i ca. 40  minutter til paien har fått fin farge og bærene bobler.

Bringebærpai

La paien avkjøle noe i formen før du løfter den ut og legger den på et fat for servering.

Bringebærpai

Server paien lunken med vaniljeis og/eller vaniljesaus.♥♥♥

Kommentarer

 • Reply anisa 22. juli 2016

  sååågodt dette sog ut . skal prøve meg på dette, men lurer på hva jg kan pensle på toppen annet enn egg. er allergiker og kn ikke bruke egg, men vil så gjerne ha den fine fargen på toppen som du har fått..

  • Reply Mat På Bordet 29. juli 2016

   Hei Anisa – så at du løste dette selv – så fin kaken ble 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »