ANNONSE

Høstens eplepai

eplepai

Jeg er takknemlig for at vi har sesonger her i Norge. Selv om sommer står mitt hjerte nærmest er jeg stor fan av høsten. Det blir litt kaldt, men ikke for kaldt. Litt mørkt, men ikke for mørkt. Og masse fargerik tløv.

Det er også høysesong for norske epler og jeg benytter anledningen til å vise dere hvordan dere kan lage en utrolig vakker, høstinspirert eplepai. Jeg har blitt inspirert av andre som tar pai-pynting til helt nye høyder og har gått til innkjøp av en bladutstikker. Disse kan du kjøpe i butikker som selger kjøkkenutstyr, Cacas for eksempel. Eller du kan gjøre som meg og finne de på Finn.no for en brøkdel av prisen #flaks.

Har du ikke eller vil du ikke gå til innkjøp av slike utstikkere, så har du kanskje noe annet du kan bruke. Press ut former med det du har for hånden – f.eks. glass, andre utstikkere (pepperkakeformer, bokstaver, hjerter…) eller noe annet. Se litt rundt deg, jeg er sikker på at du kan finne en eller annen interessant form.

Du kan selvsagt legge et helt tett lokk på toppen eller lage et flettemønster slik jeg gjorde her. Vil du ikke pynte på toppen i det hele tatt kan du halvere paideigoppskriften for å kun lage bunnen.

høstens eplepai

Dette er altså høstens eplepai, laget med litt flid for å feire høsten og gode norske epler.

Men, dette er også paien jeg valgte å lage for å feire en stor nyhet fra Melange som vil gjøre høstbakingen din enda enklere. I løpet av høsten vil du nemlig kunne kjøpe Melange i 4 x 100 grams porsjonspakker. 4 ‘sticks’ med Melange á 100g hver, pakket i en fin liten eske. Hver stick er markert med 25g porsjoner slik at du lett kan måle deg til riktig mengde margarin uten å bruke en vekt. Hvor strålende er ikke det?

Melange

Men, nok snakk nå, la oss komme til oppskriften slik at du også kan ønske høsten velkommen!

 

Høstens eplepai

ingredienser
Paibunn
Eplefyll
  • 800g epler (ca. 6 mellomstore)
  • 100g sukker
  • saften av en sitron
  • 1 ts kanel
  • 100g hasselnøtter, grovhakket
  • 2 ss hvetemel
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°, varmluft, midterste rille

En paiform, diam. 28cm

høstens eplepai

Lag paideigen.

Ha hvetemel, melis og Melange margarin i en food processor og kjør til du har en smulelignende masse. Ha opp i egg og kjør til du ser at deigen samler seg.

Hell deigen over på kjøkkenbenken og samle den raskt til en deit uten for mye håndtering. Del deigen i 2, 1/3 del til bunnen og 2/3 til toppen.  Pakk de to delene godt inn i plast og sett kjølig i minst en time, gjerne over natten.

Begynn med fyllet når deigen er ferdig hvilt.

Skjær eplene i 4 og skjær bort kjernen. Skjær eplebåtene i skiver og ha de i en bolle. Tilsett sukker, kanel og sitronsaft og rør forsiktig om. Sett til side mens du jobber videre med deigen.

Ta frem den minste paideigen og rull den ut til en sirkel som er litt større enn paiformen din. Den skal dekke bunnen og gå opp kanten. Skjær vekk overflødig deig.  Sett i kjøleskapet.

Ta frem den andre paideigen. Kjevle den ut og stikk ut blader eller den formen du ønsker. Legg de på et brett og oppbevar kjølig.

høstens eplepai

Ha hasselnøtter og hvetemel i epleblandingen og rør godt om.

høstens eplepai

Ha fyllet i paiformen og spre det jevnt utover.

høstens eplepai

Her ser du hvordan jeg har skjært opp epleskivene, jeg liker at de ikke er altfor store.

høstens eplepai

Pynt toppen med blader. Jeg hadde tre forskjellige størrelser og begynte med å fordele de største.

høstens eplepai

Disse penslet jeg lett med egg før jeg fordelte resten av bladene på toppen. Litt sånn på måfå…

høstens eplepai

Jeg presset de også litt ned med penselen slik at de ikke lå som stive rette blader på toppen, men så litt mer naturlig ut.

høstens eplepai

Pensle resten av bladene, strø litt sukker på toppen om du vil og sett eplepaien i forvarmet ovn.

Stek i 35-40 minutter til toppen er gyllen og du ser at fyllet bobler.

høstens eplepai

La paien avkjøle før den serveres – gjerne litt lunken fortsatt.

høstens eplepai

Server med pisket kremfløte (gjerne smaksatt med litt vanilje) eller is.

høstens eplepai

Nå er du også klar til å ønske høsten velkommen! ♥

Innlegget er skrevet som del av et samarbeid med Melange. 

Kommentarer

  1. Reply MariaR 29. september 2017

    Hei Ina,

    Dette var en lekker pai! Likte godt tanken på en bladutstikker, men har ikke klart å finne den på cacas sin nettbutikk. Har du et bilde av utstikkerne eller kan du gi meg en lenke? Takk!

  2. Reply Randi H.-A. 24. september 2017

    Hei, hvor mange egg tar du i deigen? Hilsen Randi

    • Reply Mat På Bordet 24. september 2017

      Hei Randi!
      Ser ut som om jeg glemte å legge egg i ingredienslisten – det er nå rettet. 2 egg trenger du 🙂
      Takk for at du spurte!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »