Kringle med epler, ingefær og mandler

Kringle med epler, ingefær og mandler

Har jeg fortalt at jeg er glad i å bake? Det har jeg helt sikkert, men hvis ikke så har du sikkert merket det her på bloggen. Det ligger nesten 200 oppskrifter på gjærbakst her  allerede (!!!!), og nå lager jeg plass til en til.

I dag har vi kommet til kringle (den første kringle oppskriften her på bloggen faktisk) og siden det er høst fylles den med epler. Epler, krydder og nøtter for å være presis.

Selve deigen er inspirert av oppskriften på halvgrove kanelboller. Den deigen er tatt et skritt videre og fått litt rømme og egg med på veien. Bare for å gjøre litt stas på den. Du kunne selvsagt også bruke samme oppskriften som for kanelbollene om du ønsker. Eller hvilken som helst bolledeig for den saks skyld.

Deigen rulles ut, fyllet legges i en stripe bortover deigen og så rulles den sammen til en pølse. Istedenfor å skjære den i skiver (som du ville ha gjort om du skulle lage snurrer) formes pølsa til en ring. Og så enkelt er det.

Litt melisglasur er alltid godt på toppen. Har du tenkt å fryse kringlen anbefaler jeg at du venter med melisglasuren til den er tint og du skal servere den.

Nå har jeg som sagt fylt denne kringlen med en epleblanding, men her er det rom for variasjoner. Fyll den med hva som helst, men pass på at fyllet ikke er for ‘vått’. Det er i grunnen mitt eneste råd her, det er ellers fritt frem ♥

Kringle med epler, ingefær og mandler

Kringle med epler, ingefær og mandler

ingredienser
Kringle
  • 300g hvetemel
  • 300g sammalt speltmel
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 100g sukker
  • 2dl fingervarm melk
  • 1 dl rømme
  • 2 egg
  • 100g smør eller margarin i terninger
Fyllet
  • 3 epler i små terninger
  • 1 ts ingefær
  • 2 ts kanel
  • 2 ss sukker
  • 50g mandler, grovhakkt
Pensling og pynt
  • 1 sammenvispet egg
  • perlesukker
  • 1 ss finhakket mandler
Glasur
  • melis
  • melk
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

Lag deigen. Bland mel med speltmel, tørrgjær, sukker og kardemomme. Bland melk med rømme og egg. Ha melkeblandingen  i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig. Skjær smøret eller margarinen i terninger og tilsett deigen mens den eltes. Fortsett til all smøret/margarinen er tilsatt og du har en glatt og smidig deig.

Dekk deigen til og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted. (ca. en time).

Lag fyllet. Bland epler med kanel, ingefær og sukker i en gryte. Sett over varme og rør til sukkeret har smeltet og eplene har blitt litt myke, men fortsatt holder formen. Bland med mandlene og la det avkjøle.

Rull deigen ut til en firkant. Legg fyllet som en stripe på øverste delen av deigen. Rull deigen sammen til en pølse og knip begge endene sammen for å forme en ring.

Legg kringlen på et stekebrett dekket med bakepapir og dekk den til. Sett brettet lunt sted og la  kringlen hvile i 30-40 minutter.

Skjær noen snitter i kringlen. Pensle den med egg og strø litt sukker og finhakkede mandler over toppen. Sett i forvarmet ovn og stek i 50-60 minutter. Om du synes kringlen blir litt vel brun under stekingen kan du dekke den til med at stykke bakepapir.

Kringle med epler, ingefær og mandler

La kringelen avkjøle. Bland ca. 150g melis med nok melk slik at du har en tykkflytende glasur. Strø glasuren over kringelen.

Kringle med epler, ingefær og mandler

Kringle med eple, ingefær og kanel er klar til servering!

Kringle med epler, ingefær og mandler

Smaker best samme dag den er laget og om mulig, fortsatt litt lunken…

Kringle med epler, ingefær og mandler

Siste bilde nå, jeg lover….

Kringle med epler, ingefær og mandler

Håper det smaker!

Om du lager den, ta gjerne et bilde og legg det ut på Instagram med #matpaabordet så får jeg se den 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »