ANNONSE

Halvgrove kanelboller

Halvgrove kanelboller

Jeg lagde kanelboller på fjellet denne helgen (sjekk instagram) og dævern så gode de var. De gikk også unna, for hva er vel bedre enn å gå seg en lang tur, komme hjem og spise lunkne kanelboller? Ikke mye, skal jeg si deg.

Vel hjemme igjen slo det meg at hvis man skal spise kanelboller ofte (og det er jo fare for det nå som høsten er her og vinteren er i anmarsj) kunne det kanskje være en idé å lage, om ikke en grov variant, i hvert fall en halvgrov variant. Som sagt, så gjort.

Her har du oppskriften på halvgrove kanelboller laget med speltmel. Iht. brød kalkulatoren hos brød og korn kan du bytte ut siktet speltmel med siktet hvetemel og fortsatt ha halvgrove kanelboller. Den saken er da opp til deg. Til info er speltmel dyrere enn hvetemel.

Jeg har også brukt de nye, superpraktiske margarin ‘sticksene’ til Melange. Praktisk fordi de er målt opp i 100g staver og da er det bare å skjære de i biter og ha opp i deigen mens maskinen elter. En og en halv stick gikk med til fyllet. De la jeg på benken mens deigen hevet seg slik at de var myke når jeg skulle blande de med sukker og kanel.

Så her har du de, halvgrove kanelboller som du kan spise med litt bedre samvittighet. Anbefaler også en tur før eller etter at de spises  ♥

Halvgrove kanelboller

 

Halvgrove kanelboller – 16 stykker

 

ingredienser
Deigen
Fyll
pensling
  • 1 egg
  • ca. 2 ss finhakket hasselnøtter
  • perlesukker
fremgangsmåte

Halvgrove kanelboller

Ovn temp 220°

Lag deigen. Bland speltmel med tørrgjær, sukker og kardemomme. Ha melken i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig. Skjær margarinen i terninger og tilsett deigen mens den eltes. Fortsett til all margarinen er tilsatt og du har en glatt og smidig deig.

Dekk deigen til og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted. (ca. en time). Sett margarinen som skal brukes til fyllet fremme på kjøkkenbenken slik at den er myk til du skal bruke den.

Lag fyllet. Mos den myke margarinen med sukker og kanel.

Grovhakk hasselnøttene.

Rull deigen ut til en stor firkant (ca. 40x50cm) og smør fyllet jevnt utover. Strø hasselnøttene jevnt utover.

Brett en tredjedel av deigen inn mot midten. Brett den andre tredjedelen over den igjen.

Skjær deigen i 16 strimler. Tvinn strimmelen og knyt den rundt fingrene. Ta gjerne en titt på dette innlegget for å se hvordan deigen brettes, skjæres i strimler og tvinnes.

Legg kanelbollene på et stekebrett dekket med bakepapir. Dekk de til og sett de et lunt sted for å etterheve i 30-40 minutter.

Pensle kanelbollene forsiktig med egg, strø med hasselnøtter og perlesukker og sett i forvarmet ovn.

Stek i 10-12 minutter og la de avkjøle noe på rist før du kaster deg over de.

Kanelboller kan gjerne fryses.

Halvgrove kanelboller

PS. om du skal lykkes med kanelbollene er det viktig at du lar deigen heve ordentlig begge gangene.

Lykke til!!

 

Innlegget er skrevet som del av et samarbeid med Melange. 

Kommentarer

  1. Reply Kringle med epler, ingefær og mandler - Mat Pa Bordet 12. oktober 2017

    […] deigen er inspirert av oppskriften på halvgrove kanelboller. Den deigen er tatt et skritt videre og fått litt rømme og egg med på veien. Bare for å gjøre […]

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »