Bakt potetmos

Bakt potetmos

Ja, du leste riktig – BAKT POTETMOS!

Som kan lages dagen i forveien om du vil!!

Også kjent som duchessepoteter – dette er potetmos blandet med eggeplommer, fløte, rømme, smør og annet godt. Mosen kan lages på forhånd, fordeles i en (ildfast) form og settes kjølig dagen før om du vil.

Resultatet er en en deilig potetmos med en litt myk og brunet topp. Passer ypperlig til middagsselskaper hvor du har mer enn nok å tenke på og vil gjerne slippe å lage potetmos i siste øyeblikk.

Bruk oppskriften som en veiledning og lek med den. Bytt ut rømme med kremost (med eller uten urter), ha opp i parmesan, eller friske urter. Bytt ut rømmen med fløte og smaksett det med løk og hvitløk slik jeg gjør for fløtegratinerte poteter her. Hmmmm, her er det så mye godt man kan finne på.

Om ikke du vil ha en stor form med potetmos kan du gjerne fordele det i mindre individuelle former for eksempel. Eller ha potetblandingen i en sprøytepose og lage frittstående tårn slik frukt.no gjør her.

Vil du virkelig gjøre en innsats finner du frem en sprøytepose med stor stjernetut og lager fine former med potetmosen slik det er gjort her for eksempel. 

Jeg synes det var kjekt å lage de i form og tenker at dette blir en velbrukt oppskrift når julen nærmer seg og mange skal ha mat.

Bakt potetmos

 

Visste du at det finnes mange digge oppskrifter med potet her på bloggen? Ta en titt her!

Bakt potetmos – 12-14 porsjoner

ingredienser
  • 2 kg mandelpoteter eller annen melen potet
  • 5 eggeplommer
  • 3 hvitløksfedd, finrevet (kan sløyfes)
  • 3 dl fløte
  • 3 dl rømme
  • 100 g smør, smeltet
  • 1/2 ts grovmalt pepper
  • 2 ts havsalt
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°

En ildfastform (min måler 22 x 22 x 6cm)

Kok potetene møre. La de koke opp, slå så ned varmen slik at det såvidt bobler og la potetene trekke til de er møre (ca. 20 minutter).

Bland eggeplommer, med finrevet (her brukte jeg min microplane) hvitløk, fløte, rømme, smeltet smør, salt og pepper.

Skrell potetene og mos de, aller helst med en purépresser ,men en potetmoser funker det og.  Bland potetene med eggeblandingen. Ikke overarbeid potetene, de skal kun røres til akkurat blandet. Smak. Juster med salt og pepper om nødvendig.

Ha potetmosen opp i en ildfastform og fordel det jevnt utover. Lag en eller annen mønster i overflaten, jeg brukte baksiden av en skje.

Bakt potetmos

Potetmosen kan stekes med det samme eller dekkes til og oppbevares kjølig.

Skal du steke med en gang kan du regne med en steketid på 30- 40 minutter. Om du steker fra kjølig kan du regne med en steketid på 40-50 minutter.

Mot slutten av steketiden kan toppen gjerne pensles med litt smør. Potetene er ferdig når de har fått fin gyllen farge og har hevet noe.

Bakt potetmos

Potetene er klare for servering.

Bakt potetmos

Passer perfekt når du skal servere mange! Nå gleder jeg meg enda mer til jul!!

Bakt potetmos

Oppskriften tar utgangspunkt i denne oppskriften fra Bon Appétit. Mer inspirasjon og flere oppskrifter på duchessepoteter kan du finne her. 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »