Denne salaten har blitt laget mange ganger og alltid litt forskjellig. Det er det som er det fine med denne ‘oppskriften’ på salat med byggryn og laks – du kan omtrent gjøre akkurat som du vil.
Salaten oppsto en dag der jeg hadde litt av hvert igjen i kjøleskapet. Og byggris i skuffen. Salaten ble god, men måtte forbedres. Jeg forsøkte å bytte ut byggris med bulgur og så til slutt med byggryn. Byggryn var absolutt best både på smak og konsistens.
Diverse grønnsaker ble også byttet ut alt ettersom hva jeg hadde i kjøleskapet. I denne oppskriften har jeg landet på forvellede bønner, men prøv gjerne brokkoli (rå, finhakket) eller sukkererter. Tomater, avokado og agurk kunne også være godt i salaten og jeg skal ikke fortelle deg hva du skal eller ikke skal ha opp i. Ta gjerne utgangspunkt i oppskriften her og bytt ut eller legg til ingredienser alt etter egen smak.
Jeg har valgt å ha stekt laks i salaten – jeg steker den mens jeg kutter opp grønnsaker til salaten og serverer den lunken på salaten. Lakserester kan selvsagt også brukes og har du startet grillsesongen kan laksen også gjerne grilles. Bytt laks ut med ørret om du vil eller kylling for eksempel. Salaten kan selvsagt også serveres helt uten fisk eller kjøtt – spe gjerne på med litt grønnsaker i så fall.
Forskjellige dressinger ha jeg også prøvd ut, men her har jeg ingen definitiv konklusjon på hva som er best. En enkel vinaigrette er friskt og lett. En rømmedressing – prøv gjerne oppskriften på ranch dressing – gjør salaten litt mer ‘fyldig’ om jeg kan si det. En litt utvannet pesto – spinatpesto for eksempel – er også kjempegodt og gir litt ekstra med smak. Valget er altså ditt.