Mettende salat med byggryn og laks

Salat med byggryn og laks

Denne salaten har blitt laget mange ganger og alltid litt forskjellig. Det er det som er det fine med denne ‘oppskriften’ på salat med byggryn og laks – du kan omtrent gjøre akkurat som du vil.

Salaten oppsto en dag der jeg hadde litt av hvert igjen i kjøleskapet. Og byggris i skuffen. Salaten ble god, men måtte forbedres. Jeg forsøkte å bytte ut byggris med bulgur og så til slutt med byggryn. Byggryn var absolutt best både på smak og konsistens.

Diverse grønnsaker ble også byttet ut alt ettersom hva jeg hadde i kjøleskapet. I denne oppskriften har jeg landet på forvellede bønner, men prøv gjerne brokkoli (rå, finhakket) eller sukkererter. Tomater, avokado og agurk kunne også være godt i salaten og jeg skal ikke fortelle deg hva du skal eller ikke skal ha opp i. Ta gjerne utgangspunkt i oppskriften her og bytt ut eller legg til ingredienser alt etter egen smak.

Jeg har valgt å ha stekt laks i salaten – jeg steker den mens jeg kutter opp grønnsaker til salaten og serverer den lunken på salaten. Lakserester kan selvsagt også brukes og har du startet grillsesongen kan laksen også gjerne grilles. Bytt laks ut med ørret om du vil eller kylling for eksempel. Salaten kan selvsagt også serveres helt uten fisk eller kjøtt – spe gjerne på med litt grønnsaker i så fall.

Forskjellige dressinger ha jeg også prøvd ut, men her har jeg ingen definitiv konklusjon på hva som er best. En enkel vinaigrette er friskt og lett. En rømmedressing – prøv gjerne oppskriften på ranch dressing – gjør salaten litt mer ‘fyldig’ om jeg kan si det. En litt utvannet pesto – spinatpesto for eksempel – er også kjempegodt og gir litt ekstra med smak. Valget er altså ditt.

Mettende salat med byggryn og laks

 

Mettende salat med byggryn og laks – 4 porsjoner

ingredienser
 • 200g byggryn
 • 150g bønner
 • ca. 500g laksefilet uten skinn og ben
 • rapsolje eller margarin til steking
 • ca. 150g babyspinat
 • ca. 50g ruccola
 • 1 paprika, i skiver
 • ca. 150g vårløk
 • ca. 125g blåbær
 • 1 granateple
 • salt, pepper
fremgangsmåte

Kok byggryn etter pakkens anvisninger.

Rens og skyll bønnene og skjær i mindre stykker, ca. 2-3 cm lange. Samkok bønnene med byggryn, 2-3 minutter mot slutten av koketiden. Hell av og skyll bønner og byggryn i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Krydre laksen med salt og pepper og stek i litt rapsolje eller margarin. Stek 3-4 minutter på den ene siden, snu og stek videre på den andre siden til fisken flaker seg når du trykker lett på den. Sett fisken til side når den er ferdigstekt.

Mens byggryn koker og laksen steker kan du forberede resten av salaten.

Skjær gjerne spinat og ruccola i mindre biter. Skjær paprika og vårløk i skiver. Fjern frø fra granateplet.

Ha spinat, ruccola, paprika, vårløk og blåbær i en skål og bland sammen.

Fordel salaten mellom skåler. Del fisken i flak og fordel over salaten. Strø granateple over salatene.

Alternativt kan salaten servers på fat. Ha salaten på fatet og topp med laks og granateple.

Server med dressing og gjerne noe godt brød.

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »