Eltefritt brød med hampmel og linfrø

Eltefritt brød med hampmel og linfrø

Dag to i denne eltefrie uken og det er tid for eltefritt brød med hampmel og linfrø.

Nok et vakkert brød, denne gangen stekt uten gryte. Ja, for det går også an! Det meste går faktisk an med denne fantastiske deigen.

Det som er spesielt med dette brødet er bruken av hampmel. Dette melet kom jeg over ved et besøk i en Coop butikk i fjor og brukte det i disse eltefrie rundstykkene. Hampmel er glutenfritt og rikt på fiber, mineraler og proteiner. Men, det jeg liker aller mest med melet er fargen – den er dyp grønn og det er  takket være hampmelet at brødet får en dyp, mørk farge. Noe som kanskje får deg til å tro at dette brødet er supergrovt, men det er den ikke. Iht brød og korns brødskala-kalkulator er dette brødet halvgrovt.

Når det er sagt, er ikke hampmel en ingrediens som hensyntas i kalkulatoren, så kanskje brødet er sunnere enn så. God er den i hvertfall!

Som sagt, har jeg stekt dette brødet uten gryte. Det gjør jeg gjerne når brøddeigen er litt fastere enn vanlige eltefrie deiger. Er deigen for løs, risikerer du at den bare flyter utover, uten at det får noe høyde på seg. Nå skal jeg ikke være den som dømmer brød etter utseendet sitt. Et ‘flatt’ brød kan være like god som en med en’klassisk’ brødform, jeg synes dog det er mer praktisk med litt form på brødet.

Jeg snitter brøddeiger som ikke stekes i gryte. Steker jeg i gryte er ikke dette nødvendig da dampen holdes konsentrert i gryta og holder skorpen myk. Snitter du ikke brødet når du steker uten gryte, risikerer du at den ‘sprekker’ opp andre steder. Bruk en skarp kniv eller barberblad for å snitte og lag gjerne et mønster om du vil.

Eltefritt brød med hampmel og linfrø

Lyst på flere oppskrifter på eltefritt brød? Klikk her.

Eltefritt brød med hampmel og linfrø

ingredienser
  • 200g fullkornsmel
  • 100g hampmel
  • 300g hvetemel
  • 50g linfrø
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ss flaksalt
  • 5 dl vann
fremgangsmåte

Ha fullkornsmel, hvetemel, hampmel, linfrø, tørrgjær og salt i en bolle og rør sammen.

Hell vannet i bollen og rør til du har en klissete deig. Dekk til deigen (gjerne med lokk) og la den heve på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Strø litt mel på et stykke bakepapir. Hell deigen over på papiret. Brett deigen over seg selv noen ganger til den begynner å holde formen. Form til et avlangt brød på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk den til og la den hvile 1-2 timer avhengig av hvor lunt det er.

Varm opp ovnen til 250°C. Når ovnen er varm snitter du brødet og setter den i ovnen. Stek i 30 minutter.

La brødet avkjøle helt på rist før du skjærer i den.

Eltefritt brød med hampmel og linfrø

Følg med resten av uken for flere nye oppskrifter på eltefritt brød! ♥

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »