Eltefritt brød med rug og valnøtter

Eltefritt brød med rug og valnøtter

Dag 3 i denne eltefrie uken og det er tid for eltefritt brød med rug og valnøtter.

Valnøtter ble med i deigen som en ettertanke – jeg hadde rett og slett for mange valnøtter igjen fra jula. Sånn kan det gå. Men, det er jo aldri for galt at det kan være godt for noe, og dette brødet ble fantastisk godt, til dels takket være en hel haug med finhakkede valnøtter. Om du ikke har valnøtter, eller ønsker å bruke valnøtter, kan disse fint sløyfes fra oppskriften. Alternativt kan du bruke en annen type nøtt eller en blanding av forskjellige nøtter. Dette er en ypperlig måte å bruke opp litt nøtterester…

Som med gårsdagens brød, stekte jeg denne uten gryte. Deigen var ganske fast i forhold til ‘vanlig’ eltefritt deig, men ble ganske bred under 2. heving. Høyden på brødet tok seg opp i den glovarme ovnen og jeg sier meg derfor godt fornøyd med formen.

Husk å snitte toppen av brødet før du setter den i ovnen. Som du (svakt) kan se, har jeg laget et rute mønster. Bruk en skarp kniv eller et barberblad for å lage det mønsteret du vil.

Det ble et litt rustikt landbrød med valnøtter. På en måte.

Brødet er halvgrovt iht. brod og korns brødskala kalkulator og passer til blingser (med eller uten ost) eller som tilbehør til supper, salater eller gryteretter.

Eltefritt brød med rug og valnøtter

Lyst på flere oppskrifter på eltefritt brød? Klikk her.

Eltefritt brød med rug og valnøtter

ingredienser
  • 300g hvetemel
  • 200g sammalt hvetemel, grovmalt
  • 100g rugmel, siktet
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ss flaksalt
  • 100g finhakkede valnøtter
  • 5 dl lettmelk
fremgangsmåte

Bland hvetemel, sammalt hvetemel, rugmel, tørrgjær og salt i en bolle.

Hell i melken og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til (gjerne med lokk til bollen om du har) og la deigen heve på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Strø litt mel på et stykke bakepapir. Hell deigen over på papiret. Brett deigen over seg selv noen ganger til den begynner å holde formen. Form til et avlangt brød på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk den til og la den hvile 1-2 timer avhengig av hvor lunt det er.

Varm opp ovnen til 250°C. Når ovnen er varm snitter du brødet og setter den i ovnen. Stek i 30 minutter.

La brødet avkjøle helt på rist før du skjærer i den.

Eltefritt brød med rug og valnøtter

Brødet kan fryses i sin helhet eller i skiver.

Eltefritt brød med rug og valnøtter

Følg med resten av uken for flere nye oppskrifter på eltefritt brød! ♥

Kommentarer

  • Reply Hazel Hansen 29. september 2018

    Hei,
    Først vil jeg takke deg for alle fine oppskrifter du har lagt. Vi bruker oppskriftene dine nesten hver dag til matlaging 🙂
    I oppskriften lurer på en ting. Skal man bruke 5 dl lettmelk eller vann?
    Lista av ingredienser sier 5 dl lettmelk, mens teksten sier «hell vannet».

    Hilsen,
    Hazel

    • Reply Mat På Bordet 10. oktober 2018

      Hei Hazel!
      Det skal være lettmelk, og jeg har rettet det nå i oppskriften.
      Når det er sagt, kan lettmelk gjerne erstattes med vann.
      Veldig koselig å høre at du bruker bloggen ofte, det varmer min blogghjerte <3
      Lykke til med bakingen - ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »