Eltefritt byggbrød med linfrø

Eltefritt byggbrød med linfrø

Klassisk eltefritt byggbrød med linfrø! Et halvgrovt brød laget med hvetemel, byggmel og hampmel. I tillegg til linfrø da…

Hampmel har figurert i en del brød nå, og jeg må ærlig innrømme at jeg har litt dilla på den. Hvorfor det? Vel, for det første synes jeg det var spennende å finne noe ‘nytt’. Hampmel fant jeg forresten på Coop for de som lurer, men du finner den også i helsekostbutikker. Åpner du pakken finner du en dyp grønn mel som vil selvsagt sette preg på fargen på baksten din også.

Hampmel er visstnok også rik på fiber, proteiner og mineraler – bare gode ting altså. Smaksmessig skal den gi en litt nøtteaktig smak til baksten. Må innrømme at jeg ikke merker helt noe til den.

Saftig og næringsrikt brød blir det i all tilfelle og siden jeg bruker den eltefrie metoden er den også enkel å lage. Deigen er noe fastere enn ‘vanlig’ eltefritt deig, noe som gjør at den egner seg også fint for baking uten gryte. Rundstykker er selvsagt alltid en mulighet også.

Eltefritt byggbrød med linfrø

Prøv deg gjerne også på denne oppskriften på eltefrie rundstykker med hampmel og chiafrø. 

Eltefritt byggbrød med linfrø

ingredienser
  • 400g hvetemel
  • 200g byggmel
  • 50g hampmel
  • 100g linfrø
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ss flaksalt
  • 6 dl vann
fremgangsmåte

Har du ikke laget eltefritt brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen jeg har laget. 

Ha hvetemel, byggmel, hampmel, linfrø, salt og tørrgjær i en stor bolle og rør sammen.

Tilsett vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen – bruk gjerne lokk om du har det til bollen – og la deigen stå og hvile 12- 18 timer på kjøkkenbenken.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Sett gryta (4.2l) i ovnen  etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp deigen i gryta, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.

Eltefritt byggbrød med linfrø

 

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »