Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Jeg er av den oppfatning at man ikke behøver en anledning for å ta seg en bolle, men nå nærmer vi oss raskt Fastelavn og da er det jammen fritt frem.

La meg presentere deg for fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur. En ordentlig festbolle om man kan si det sånn, med masse deilig vaniljefyll (som selvsagt tyter ut i alle kanter når du tar en bit) toppet med sjokoladeglasur og pyntet med det du skulle ha av kakepynt.

Bare se på de….

Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Jeg vet du har lyst på, så det er bare å sette i gang og lage!

Oppskriften er ikke vanskelig, og jeg tipser om noen snarveier lenger ned i innlegget om du ønsker å spare tid.

Bolledeigen er en drøm – glatt, smidig og lett å jobbe med. Jeg bruker nå konsekvent Melange i søt gjærbakst og får alltid like gode resultater. I dette tilfellet ga det deilige, florlette boller, som er perfekte til å fylles med vaniljekrem.

fastelavnsboller

Jeg bruker også for det meste Melange sticks – margarin i praktiske 100g porsjoner. Denne skjæres i biter og tilsettes deigen mot slutten av eltetiden. Denne prosessen er også med på å gi ekstra luftige boller.

Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Vaniljekremen består av pisket kremfløte rørt sammen med vaniljekrem. Jeg har laget vaniljekremen selv, men om du synes det er litt mye kan du alltids kjøpe den og blande med pisket krem.

Vil du ha en enda enklere variant på fyllet, har du frø fra en vaniljestang eller en teskje vaniljeekstrakt oppi fløten og dropper vaniljekremen.

Er du ikke tilhenger av å leke med tradisjoner kan du sløyfe sjokoladeglasuren og heller drysse bollene med melis. Det er helt opp til deg!

Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Prøv også gjerne fastelavnsboller med nugattikrem – oppskriften finner du her. 

Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur – 12-16 boller

ingredienser
Bolledeig
Vaniljekrem
  • 3 eggeplommer
  • 50g sukker
  • 1 ss maizena
  • 2 dl melk
  • frø fra en vaniljestang
  • 3 dl kremfløte
Sjokoladeglasur
  • 100g melis
  • 25g kakao
  • melk
fremgangsmåte

Ovn temperatur 200°C

Lag bolledeigen. Bland hvetemel med tørrgjær, sukker og kardemomme. Pisk egget lett med melken. Ha det våte i det tørre og la kjøkkenmaskinen elte deigen sammen.

Skjær Melange i mindre biter og ha det oppi deigen mens den eltes. Elt i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig. Dekk deigen til, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte, cirka 2 timer.

Tips: om du vil kutte noe ned på hevetiden kan du varme melken bittelitt slik at den ikke er kjøleskapskaldt, men heller ikke varm.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekremen. Bland eggeplommer, maizena og sukker i en skål. Varm opp melken til like under kokepunktet og hell dette langsomt i eggeblandingen mens du rører.

Hell det hele i en ren gryte gjennom en sil (for å fange opp ev. eggerester) og la det koke opp under omrøring. Vaniljekremen er ferdig når den er tykk og glatt i konsistensen. Rør inn vaniljefrø, hell vaniljekremen i en ren skål og dekk med plastfolie. La den avkjøle.

Tips: Legg gjerne plastfolien direkte på vaniljekremen slik at det ikke danner seg en hinne.

Når deigen er feridghevet deles den i 12-16 emner og trilles til boller. Sett bollene med god avstand på et bakebrett (eller to om du vil være helt sikker på at de ikke baker inn i hverandre slik mine har gjort) som du har dekket med bakepapir. Dekk bollene med et rent kjøkkenhåndkle og la de heve et lunt sted i 30-40 minutter.

Sett bollene i en forvarmet ovn og stek i 10 minutter. La de avkjøle helt på en rist.

Pisk fløten stiv. Rør inn vaniljekremen.

Lag sjokoladeglasuren. Bland melis og kakao og rør inn akkurat nok melk til at du har en tykkflytende glasur.

Del bollene i to. Fordel vaniljekrem blant bollene. Dypp bolle ‘toppene’ i sjokoladeglasuren, la de renne litt av og legg de forsiktig på ‘bunnene’. Dryss med strøssel om ønsket.

Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Slik ser de da ut – deilige luftige boller fylt med vaniljekrem.

Fastelavnsboller med vaniljekrem og sjokoladeglasur

Sjokoladeglasuren er ikke så dum den heller. Håper det smaker ♥

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Melange. 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »