Med tysk mor er jeg oppvokst med Streuselkuchen (smuldrekake). En deilig kake bestående av en bunn av gjærdeig med smuldretopping.
Jeg har lagt til litt syltetøy og frosne bær i tillegg til de to hovedelementene for å lage en enda mer smakfull variant.
Kaken er stekt i langpanne og skjæres i ruter for servering. Smuldrekake med bringebær egner seg altså ypperlig til å ta med seg til diverse anledninger. Det er selvsagt ingenting i veien for å steke den i en rund kakeform – lag to da! Det er et poeng at bunnen ikke er noe særlig tykkere en smuldretoppingen.
Varier gjerne topping som du vil. Er du glad i annet syltetøy bruker du det. Bær kan sløyfes om du ønsker, men om du skal bruke det anbefaler jeg frosne som holder litt bedre på formen sin under steking.
Jeg har allerede pønsket ut neste variant med eplemos, eplebiter og nøtter blandet inn i smuldretoppingen…
Lag bunnen. Bland mel, sukker, tørrgjær og kardemomme sammen. Hell opp i melken og la kjøkkenmaskinen begynne å elte deigen. Når deigen begynner å komme sammen har du oppi smør/margarin- terninger.
La maskinen elte deigen til den er glatt og smidig. Dette tar gjerne 10- 15 minutter.
Dekk til deigen, sett den et lunt sted og la den heve til det dobbelte.
Lag smuldretopping. Ha mel, sukker, vaniljefrø og smør/margarin i en kjøkkenmaskin og kjør til du har en deig som ligner på smuler.
Kjevle deigen til firkant på ca. 30×40 cm. Legg deigen på et bakebrett dekket med bakepapir. Om du har en ildfastform/stekeform på ca. denne størrelsen kan du bruke den. Dekk til deigen og la den hvile en halvtimes tid.
Fordel syltetøy over bunnen. Fordel bær og smuldretopping over det igjen.
Sett smuldrekaken i forvarmet ovn og stek i ca. 30 minutter til toppen og kanten er gyllen.
La smuldrekaken avkjøle på rist før du skjærer den i ruter.
Stable gjerne rutene på et fat for servering.
Håper du blir like glad i Streuselkuchen som jeg er!