Halvgrove boller med bær og crème fraîche

Halvgrove boller med bær og crème fraîche

Ta deg en bolle med god samvittighet!

Nå skal jeg ikke påstå at halvgrove boller med bær og crème fraîche er sunne, men de er i hvert fall et forsøk på å lage gode boller med litt mer substans. Legg også merke til at jeg lager de ganske små (min lille, stille protest over altfor store boller).

Så la oss ta en næremere titt på disse bollene. Inspirasjonen kommer fra dere egentlig og den massive (positive) responsen jeg fikk  i forbindelse med oppskriften på halvgrove kanelboller (annonse). Halvgrove kanelboller var også en aldri så liten aha opplevelse for min del, der jeg realiserte at jeg kunne lage like saftige, deilige boller med grovere meltyper.

I denne halvgrove bollevarianten har jeg brukt sammalt mel i motsetning til speltmel som jeg brukte i de halvgrove kanelbollene. Begge funker like godt, og jeg kan ikke bestemme meg for hvilken grunndeig jeg liker best. Foretrekker du speltmel kan du bruke grunndeigen fra kanelbollene til å lage disse bollene.

Bollene er ikke veldig søte. Det er relativt lite sukker i deigen og litt sukker i syltetøyet. Vil du ha det litt mer søtt foreslår jeg derfor å drysse litt melis over før servering. Eller servere med en kopp kakao….

Uansett, disse bollene var fabelaktig gode og det anbefales selvsagt på det sterkeste at du prøver denne oppskriften.

God bakst!

Halvgrove boller med bær og crème fraîche

Halvgrove boller med bær og crème fraîche – ca. 24 små boller

ingredienser
Boller
  • 300g siktet hvetemel
  • 300g sammalt hvetemel, finmalt
  • 100g sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • 3.5 dl melk
  • 100g smør eller margarin i terninger
Fyll/pynt
  • crème fraîche
  • syltetøy
  • frosne bær
  • hakkede nøtter
  • melis
fremgangsmåte

Ovn temp 200°C

Lag deigen. Bland mel med tørrgjær, sukker og kardemomme. Ha melken i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig. Skjær smøret/margarinen i terninger og tilsett deigen mens den eltes. Fortsett til all smør/margarin er tilsatt og du har en glatt og smidig deig.

Dekk deigen til og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted. (1-2 timer).

Trill deigen til boller. Hvor mange du lager er avhengig av størrelsen på bollene. Jeg har lagd små boller og fikk 24 stykker av deigen.

Sett boller på stekebrett kledd med bakepapir, dekk til og sett et lunt sted til heving en halvtimes tid.

Bruk en skje eller annet til å lage fordypninger i bollene og fyll med litt crème fraîche og syltetøy.

 

Halvgrove boller med bær og crème fraîche

Legg noen frosne bær på toppen av fyllet, pynt med nøtter og sett bollene i forvarmet ovn. Stek i 10-12 minutter.

Halvgrove boller med bær og crème fraîche

Ta bollene av brettet og la de avkjøle på rist.

Halvgrove boller med bær og crème fraîche

Dryss litt melis over bollene før servering om du ønsker.

Halvgrove boller med bær og crème fraîche

Håper det smaker! ♥

Kommentarer

  • Reply Kjerstin 22. august 2018

    Hvordan ville du løst det hvis du skulle fryse disse bollene?

    • Reply Mat På Bordet 31. august 2018

      Hei Kjerstin
      Jeg hadde kanskje passet på at de ikke lå på toppen av hverandre, men ellers hadde jeg bare fryst de 🙂
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »