Verdens beste Kvæfjordkake – en festkake!

Verdens beste Kvæfjordkake

Verdens beste Kvæfjordkake skal kanskje hete det ene eller det andre, men jeg kan ikke la være for å kalle det den for begge deler samtidig.

Dette er første gang jeg baker Kværfjordkake – det vil si dette er utgave nr. 2 for utgave nr. 1 ble noe mislykket. Følger du meg på Instagram (stories) fikk du hele den episoden med deg. Morsomt at det ga trøst til mange at jeg også kan ha en uheldig dag på kjøkkenet ♥

Denne oppskriften har jeg laget i forbindelse med mitt samarbeid med Melange og jeg har, i sedvanlig stil, gjort ting litt vanskelig for meg selv. Jeg foreslo nemlig at jeg kunne tenkt meg å gjøre vri på norske kakeklassikere. Lettere sagt enn gjort mener jeg nå, for man skal trå varsomt her. Ikke bare er norske tradisjonskaker fantastisk gode akkurat som de er, men det kan også være sterke følelser knyttet til høyt elskede kaker.

For å kvalitetssikre bruker jeg derfor kontorfellesskapet her som testpanel. De godkjenner stort sett all bakst før de publiseres på bloggen, men denne serien med tradisjonskaker har truffet en nerve. Jeg får høre at ‘åå det er favorittkaken min’, ‘ åå den pleier jeg å få til bursdagen min’, osv osv. Så hyggelig! Og enda mer nervepirrende når jeg skal gjøre min lille vri.

Men, so far so good.  Fyrstekaken, min første vri på en norsk klassiker gjorde STOR suksess. Verdens beste Kværfjordkake likeså (til og med den ‘mislykkede’ varianten gikk ned på høykant).

Hva gjorde jeg annerledes? Vel, som du ser har jeg endret litt på utseendet på kaken. Istedenfor å steke den i en langpanne har jeg stekt den i to runde former. Kakene er lagt opp på hverandre med litt vaniljekrem og masse bær i mellom. Resten av vaniljekremen serveres på siden og har du bær til overs gjør du det samme med de. Et lite dryss med spiselige blomster (kornblomst og ringblomst) på toppen får kaken i riktig feststemning.

Og det var det. Ikke langt fra originalen, men dog litt annerledes. Kanskje dette blir den nye festkaken din?

Verdens beste Kværfjordkake

Verdens beste Kvæfjordkake

ingredienser
Kakebunn
 • 100g smør eller margarin
 • 100g sukker
 • 4 eggeplommer
 • 100g hvetemel
 • 1.5 ts bakepulver
 • 4 ss melk
Marengstopp
 • 4 eggehviter
 • 250g sukker
 • mandelskiver
Vaniljekrem
 • 3 eggeplommer
 • 50g sukker
 • 1 ss maizena
 • 2 dl melk
 • frø fra en vaniljestang
 • 2 dl kremfløte
 • 2-3 ss melis
Pynt
 • Bær
 • spiselige blomster - tørket eller friske
fremgangsmåte

verdens beste Kværfjordkake

Ovn temp. 160°C

Rør romtemperert smør eller margarin og sukker sammen til det er lyst og luftig. Dette tar gjerne 5-10 minutter med kjøkkenmaskin. Pass på å skrape ned blandingen fra siden innimellom.

Tilsett eggeplommene, en og en om gangen. Sikt hvetemel og bakepulver sammen og ha oppi deigen. Rør tilslutt inn melken. Fordel deigen jevnt i to runde kakeformer med en diam. på 20cm.

Pisk eggehviter til de er luftige i en ren bolle. Tilsett sukker, en spiseskje om gangen mens du fortsetter å piske. Pisk til du har en blank og stiv marengs. Dette tar gjerne 5-10 minutter med kjøkkenmaskin.

Fordel marengsen over kakedeigen. Lag litt struktur i marengsen – det skal se ut som fjelltopper. Strø litt mandelskiver på toppen.

Sett kakene i forvarmet ovn og stek i 45 minutter. Marengsen skal være sprø.

Lag vaniljekremen.

verdens beste Kværfjordkake

Bland eggeplommer, maizena og sukker i en skål. Varm opp melken til like under kokepunktet og hell dette langsomt i eggeblandingen mens du rører.

Hell det hele i en ren gryte gjennom en sil (for å fange opp eventuelle eggrester) og la det koke opp under omrøring. Vaniljekremen er ferdig når den er tykk og glatt i konsistensen. Rør inn vaniljefrø, hell vaniljekremen i en ren skål og dekk med plastfolie. La den avkjøle helt.

Når du er klar til å sette sammen og servere kaken, piskes fløten stiv. Rør vaniljekremen slik at den er glatt og brett så inn den piskede kremfløten.

Sett den ene kaken på et kakefat. Tradisjonelt sett skal den med marengs siden ned, jeg valgte å ha marengs siden opp. Fordel litt krem på toppen og godt med bær. Sett den andre kaken forsiktig på toppen og pynt med spiselige blomster om du har.  Alternativt kan du pynte med flere mandelskiver, litt sjokolade eller flere bær.

Verdens beste Kværfjordkake

Din verdens beste Kvæfjordkake er klar til servering!

Eventuelle rester kan oppbevares i kjøleskapet, kaken smaker nemlig like godt dagen etter til tross for at den ikke er like pen lengre.

Verdens beste Kværfjordkake

Håper det smaker!

 

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »