Fyrstekake (med en vri)

fyrstekake

Jeg kaster meg ut i det og leker med en fantastisk, klassisk kake, nemlig fyrstekake.Jeg spurte nemlig på Instagram stories om det var lov å tukle med en klassiker. Svaret var heldigvis et overveldende ja!

Halleluja, for jeg er 100 % for tukling, he, he. Dvs. jeg har ingenting imot å lage mat etter oppskriften, men jeg synes det er gøyere når jeg får lov å leke meg litt.

Fyrstekake holder ingen spesiell plass i mitt hjerte. Ikke fordi den ikke er fabelaktig god, men fordi den ikke er en del av min mattradisjon. Det ble dog raskt tydelig under smaksrunden her på kontoret at det var mange som holdt den kjær. Veldig kjær.

Hva har jeg da gjort med denne kjente og kjære klassikeren? Vel, du har kanskje allerede lagt merke til at den ikke ser ut som en klassisk fyrstekake. Jeg har nemlig stukket ut hjerter og lagt de på toppen av kaken istedenfor å lage et rutemønster.

Istedenfor det klassiske mandelfyllet har jeg laget en frangipane. Frangipane er ikke langt fra det klassiske mandelfyllet til fyrstekaken, det er bare enda mer saftig. Synes nå jeg.

Og så, ja, for det er ikke helt slutt der, har jeg fordelt litt bringebærsyltetøy på paibunnen før jeg fylte med frangipane. Etter å ha smakt både paibunnen og frangipane syntes jeg at det trengtes litt kontrast i smakene.

Altfor gal har jeg altså ikke vært og jeg er selvsagt spent på hva du synes om denne varianten. Kom gjerne med tilbakemeldinger i kommentarfeltet!

Jeg kan imidlertid røpe at kaken ble veldig godt mottatt på kontoret – også blant de som sverger til (klassisk) fyrstekake.

Fyrstekake med en vri

Glad i kake? Jeg har selvsagt mange kakeoppskrifter på bloggen. Ta en titt på disse for eksempel:

Fyrstekake med en vri

ingredienser
Paideig
 • 300g hvetemel
 • 100g melis
 • 200g smør eller margarin i terninger
 • 1 egg
Frangipane/marsipankrem
 • 200g smør eller margarin i terninger
 • 200g sukker
 • 3 egg
 • 200g malte mandler
 • noen dråper mandelessens (valgfritt)
 • 4-5 ss bringebærsyltetøy
Pensling/pynt
 • egg
 • perlesukker
fremgangsmåte

Fyrstekake med en vri

Ovn temp 180°C

En paiform (min måler 28cm i diam. og har en 4cm høy kant).

Lag paideigen.

Ha hvetemel, melis og smør eller margarin i en food processor og kjør til du har en smulelignende masse. Ha opp i egg og kjør til du ser at deigen samler seg.

Hell deigen over på kjøkkenbenken og samle den raskt til en deig uten for mye håndtering. Del deigen i to, ca. 2/3 til bunnen og 1/3 til toppen. Pakk deigene i plastfolie og sett kjølig en times tid.

Lag frangipane/marsipankremen.

Rør smør eller margarin og sukker sammen til det er lett og luftig. Tilsett egg, ett og ett om gangen, og rør igjen til blandingen er lett og luftig. Rør inn mandlene. Tilsett noen dråper mandelessens om du ønsker å få frem mer mandelsmak.

Ta frem den største paideigen og kjevle den ut til en sirkel på et stykke bakepapir. Pass på at du ruller deigen stor nok, husk at den også skal dekke oppover kanten på paiformen.

Løft paideigen opp med hjelp av bakepapiret og vend den opp i paiformen. (Husk å smøre paiformen din om det er nødvendig). Dra bakepapiret forsiktig fra deigen. Press deigen forsiktig ned i formen og opp kantene. Skjær av overflødig deig.

Fordel syltetøy over bunnen. Fordel marsipankremen i små klatter  (har du alt opp i med en gang og prøver å smøre det utover vil du ende opp med å blande syltetøyet i marsipankremen) og spre det glatt med baksiden av en skje eller en kniv.

Kjevle ut resten av paideigen og stikk ut former. Jeg har brukt to utstikkere formet som hjerter i forskjellig størrelse.

Legg de pent opppå marsipankremen i et mønster.

Pensle paideigen med litt egg og pynt med litt perlesukker om du ønsker.

Sett paien i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter. Om paien blir litt vel brun, kan du dekke den med et stykke bakepapir for å unngå at den blir brent.

La paien avkjøle i formen. Løft den forsiktig ut før servering eller server den i formen.

Fyrstekake med en vri

Ta dah! Saftig og lekker fyrstekake med en vri.

Fyrstekake med en vri

Håper det smaker!♥

Kommentarer

 • Reply Siw 5. april 2022

  Nå fikk eg lyst på Fyrstekake!

 • Reply Anne AK 8. mars 2018

  For meg er fyrstekake tradisjon, men det er da lov kle opp tradisjoner i ny drakt å ikke alltid den nye drakta passer, men da får en heller gå tilbake til det tradisjonelle. Jeg byttet ut mandlene med salte peanøtter, da jeg elsker kombinasjonen av det søte og salte. Noen likte det veldig godt og andre ikke, men jeg syns det var kjempegodt, så litt tukling anbefales

  • Reply Mat På Bordet 1. april 2018

   Hei Anne AK
   Jeg synes salte peanøtter hørtes godt ut!
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »