Litt sunnere sjokoladekake

Litt sunnere sjokoladekake

Fikk du med deg at Opplysningskontoret for brød og korn sammen med Grete Roede kjørte en konkurranse for å finne årets sunnere festkake og at jeg satt i juryen? Woohoo – sånt synes jeg er gøy!

Vi fant 4 finalister blant de mange bidragene og de kakene ble behørig bakt, pyntet og fotografert av undertegnede. Følger du meg på Instagram stories fikk du også med deg at vi smakte på alle. For en dag….

I tillegg til det arbeidet, ble jeg også spurt om å bake en litt sunnere festkake jeg og. Jeg tok utgangspunkt i denne sjokoladekaken og tok noen ‘sunne’ grep. Hvetemel ble byttet ut med fullkornshvetemel, sukkermengden ble redusert og glasuren ble laget med søtpotet. Yepp, du leste riktig, sjokoladeglasur laget med søtpotet.

Dette er ikke noe jeg har funnet på, men kom over etter å ha søkt etter en litt sunnere sjokoladeglasur. Søtpotetglasur er kjent som en god vegansk variant for glasur, da selvfølgelig laget med vegansk sjokolade. Prinsippet er enkelt. Søtpotet bakes, og mens den er fortsatt varm, lager man en glatt søtpotetmos. Mens mosen er varm, har man i sjokolade og kjører det hele til du får en deilig glatt sjokoladeglasur. Glasuren blir noe tykkere når den avkjøles og har en herlig smørbar konsistens. Jeg anbefaler å prøve den, den overrasket mange. Og kaken, ja den er kanongod. Jeg var redd for at den kanskje var litt lite søt, men det var det ingen av smakerne som syntes. Den er intens og god i smaken og passer godt til å serveres med en frisk fruktsalat for eksempel eller en kule med is (yoghurtis for eksempel).

Her er forøvrig de fire finalistene (klikk på kakenavnet under for å komme til oppskriftene) i Norges sunneste festkake 2018. Jeg må si at det var gøy å bake etter andres oppskrifter og ikke minst utfordrende. Speilglasur for eksempel hadde jeg aldri laget før, men jammen ble det lekkert (og godt).

sunnere festkake

Sitron- og pasjonsmoussekake innsendt av Iren Arnevik

Grov gulrotkake innsendt av Marit Røvang.

Sunnere festkake innsendt av Marit Hegle.

Rugbrødlagkake innsendt av Wenche Eknes.

Alle kaker ble behørig pyntet med bær og spiselige blomster og hvilken kake som ble kåret til årets sunneste festkake kan du lese om her. 

Her er oppskriften min på en litt sunnere sjokoladekake med søtpotetglasur.

Litt sunnere sjokoladekake

ingredienser
Kakebunn
 • 300g fullkornshvetemel
 • 200g sukker
 • 2t s vaniljesukker
 • 75g kakao
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts natron
 • 1 ts salt
 • 300ml lettmelk
 • 100ml rapsolje
 • 2 egg
Fyll
 • 3 ss bringebærsyltetøy
Søtpotetglasur
 • 500g bakt, varm søtpotet (ca. 2 mellomstore søtpoteter)
 • 200g kokesjokolade, grovhakket
fremgangsmåte

ovn temp 180°

2 kakeformer diam 20cm

Begynn med glasuren. Bruk en gaffel til å lage hull i søtpotetene. Sett søtpoteter i en ildfastform og stek i ca. 1 time til de er myke.

Skrell vekk skallet og mål opp 500g søtpotet mens de fortsatt er varme. Ha den varme søtpoteten i en food prosessor og kjør til glatt. Ha grovhakket sjokolade i den varme søtpotetmosen og kjør til sjokoladen har smeltet og du har en glatt glasur. Sett til side.

Lag kakebunnene.

Bland de tørre ingrediensene i en bolle.

Visp sammen melk, rapsolje og egg og rør inn i den tørre blandingen.

Hell varm kaffe inn i kakerøren og bland forsiktig.

Fordel røren i to smurte kakeformer og sett i forvarmet ovn. Stek i 35-40 minutter. Test med kakepinne – den skal komme ut rent.

La kakebunnene avkjøle på rist.

Velg kaken som har penest form på toppen. Skjær toppen av den andre kaken slik at den har rett topp.

Sett kakebunnen med skjært topp på et kakefat, skjært side opp.

Fordel bringebærsyltetøy på toppen.

Fordel 1/3 av glasuren på toppen av det igjen og sett den andre kakebunnen på toppen. Fordel resten av glasuren på sidene og toppen.

Pynt med bær og blomster.

litt sunnere sjokoladekake

Kaken er pyntet med bjørnebær og spiselig løvemunn og kronblader.

Kommentarer

 • Reply Elin 30. juni 2018

  Dette likte jeg! Mer sånt! Kjempelekker, og helt sikkert veldig smakfull!

  • Reply Mat På Bordet 10. august 2018

   Det skal bli! 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »