Langtidskokt oksegryte med gulrøtter, perleløk og sopp
0 kommentarer
Annonse
Bordet er dekket og middag er servert.
Langtidskokt oksegryte med gulrøtter, perleløk og sopp står på menyen og serveres med urtestekte poteter og tyttebærgelé. Høres ikke det godt ut?
Det frister ikke sant? Enkelt å lage er det og. Bacon og kjøtt brunes og så er det bare snakk om å ha oppi resten av ingrediensene. Lokket settes på og gryteretten får lov til å småkoke et par timers tid til kjøttet er mørt. Vil du ikke la det stå på komfyren kan du også sette gryta i komfyren og la den stå der og kose seg til den er ferdig.
Og apropos gryte. Sjekk ut den nye gryten i Norden serien fra Fiskars. Lekker, ikke sant? En kullsvart støpejerns gryte med gode proporsjoner og et lekkert utseende. Jeg liker spesielt godt tre-detaljen av finsk bjørk i lokket. Den kan du forresten lett løfte ut om du skal sette gryta i ovnen eller bruke den som gryteunderlag. Bjørken går også igjen i knivene som du ser lenger ned i innlegget.
Koke- og stekeegenskapene er supre. Varmen fordeles jevnt i gryta og takket være et unikt mineralsk belegg har den også gode non-stick egenskaper. Kjøttet stekte jeg nesten helt uten fett og uten at det satt seg fast i gryta.
Gryten jeg har brukt er bare en av en fin serie. Fire liters gryta holder for å lage denne gryteretten og da har du 8-10 porsjoner å forsyne deg av. Holder ikke det så er det bare å oppgradere til den ovale 5l gryta (som forøvrig hadde vært perfekt for avlange eltefrie brød) eller den runde 6l gryta. Stekepanner finner du også i Norden serien, med håndtak i finsk bjørk.
Langtidskokt oksegryte med gulrøtter, perleløk og sopp – 8-10 porsjoner
ingredienser
Oksegryte
150 bacon i terninger
800g høyrygg eller mørbad av oksekjøtt
5 hhvitløksfedd, finhakket
1 ts tørket timian
2 ss hvetemel
3 dl rødvin
1 boks (400g) hakkede tomater
5 dl oksekraft eller -buljong
1 laurbærblad
3-4 gulrøtter, i store biter
ca. 500g perleløk
ca. 250g aromasopp
salt & pepper
finhakket frisk persille
fremgangsmåte
Forbered ingrediensene.
Skjær bacon i små terninger og oksekjøttet i store.
Finhakk hvitløken. Skrell gulrøtter og skjær de i store biter.
Ha perleløk i kokende vann et minutt eller to for å løsne skallet. Skrell løkene.
Rens soppen og del den i to eller fire.
Her er forøvrig den fine Norden kniven
med skaft i finsk bjørk.
Lekker, ikke sant?
Stek bacon i gryta. Løft den ut når den er gjennomstekt og har fått litt farge. Hell av overflødig fett.
Stek kjøttet i omganger. Pass på at gryta er veldig varm før du har i kjøttet. Takket det mineralske belegget vil du trenge lite fett til steking. Krydre kjøttet med pepper mens den steker.
Sett kjøttet til side etter hvert som det blir ferdig.
Ha bacon og kjøtt tilbake i gryta.
Ha hvitløk, timian og hvetemel i gryta og stek noen minutter.
Hell i vinen og la den koke inn noen minutter.
Ha oppi hakkede tomater, kraft eller buljong og laurbærbladet.
Sett på lokk og la gryteretten småkoke en times tid. Gryten kan også settes i ovnen (170° C.) om du ikke ønsker at den skal stå på komfyren. Husk å fjerne tredetaljen i lokket om du gjør det.
Ha gulrøtter, perleløk og sopp i gryteretten og kok videre en times tid. Smak til gryteretten med salt og løft ut laurbærbladet.
Jeg liker å servere gryteretten med urtestekte småpoteter og tyttebærgelé.
Strø gjerne litt finhakket persille på toppen av gryteretten før den serveres.
Og ja, ikke bare er gryta funksjonell, men den er fin nok til å sette rett på bordet.