Saftig og krydret eplekake kan lett forveksles med julebakst. Det dufter og smaker av typiske julekrydder samtidig som den er stappet med epler.
Hele 5 epler gikk med i denne kaken faktisk. De bidrar blant annet til at kaken holder seg saftig lenge.
Om ikke det var nok så har jeg også laget hull i kaken mens den var varm. Så helte jeg den fortsatt varme glasuren over kaken slik at det rant ned i hullene og inn i kaken. Glasuren stivner til slutt på toppen (og langs sidene) av kaken og bidrar ikke bare med en deilig karamellsmak, men også på å holde kaken god og saftig.
Jeg har bakt kaken i en såkalt ‘Bundt pan’, en randform på norsk. . Disse får du kjøpt i de fleste butikkene (også online) som selger kakeformer om du ikke allerede har en. Jeg har flere (jeg ønsker meg de i julegave) og synes det er gøy å samle på de, samt selvsagt å bake i de.
Har du ikke lignende form er det ikke noe i veien for å steke kaken i en rund springform, eller en stor brødform for den saks skyld. Steketiden må nok tilpasses noe om du bruker en annen form, følg derfor godt med under stekingen. Til info tar formen min 2 liter.
Riv eplene på et grovt rivjern. Klem ut så mye saft som du kan – drikk det gjerne. Bland eplene med sitronsaften.
Bland hvetemel med natron, bakepulver, krydder og sitronskall.
Pisk smør eller margarin lett og luftig med sukker og brunt sukker.
Tilsett egg, ett om gangen. Rør inn melblandingen.
Tilsett eplene og vaniljeekstrakt og rør inn.
Fordel deigen i kakeformen. Det er en noe tykk røre. Fordel klattvis rundt i formen og jevn ut med baksiden av en skje eller lignende.
Sett kaken i forvarmet ovn og stek i ca. 50 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er ferdig stekt, pinnen skal komme ut ren. Dekk til kaken under steking med bakepapir om du synes den får for mye farge.
La kaken avkjøle 5-10 minutter i formen før du hvelver den ut på en rist.
Lag karamellglasuren.
Ha smør/margarin, sukker og fløte i en kjele. Kok det langsomt mens du rører slik at sukkeret smelter. La det småkoke ett minutts tid mens du pisker det til en glatt glasur.
Lag hull i kaken med en kakepinne mens kaken fortsatt er varm. Bruk en skje til å helle den fortsatt varme glasuren over toppen av kaken slik at det renner ned i hullene.
Fortsett til du har brukt opp all glasuren.
Glasuren vil stivne etterhvert.
Skjær kaken i skiver og server.
Jeg liker å servere den uten annet tilbehør, men en klatt kremfløte eller is hadde ikke vært galt om du ønsker å gjøre litt mer ut av det.
Kaken kan gjerne fryses uten glasur. Lag glasuren når kaken er tint og følg fremgangsmåten beskrevet over.