På tide med nok en ny oppskrift på eltefritt brød her på bloggen og nå er det tur for klassisk eltefritt grovbrød.
Dette er en arbeidshest av et brød så du kan likså godt lange et par når du først er i gang.
Eltefritt grovbrød er ideelt til dagens brødskiver om det er til frokost, pakket som matpakke, til kvelds eller som tilbehør til middag.
Deigen rører du sammen dagen før (det tar deg 5 minutter) og så kan du glemme den for 12- 14-16-18 ja til og med 20 timer.
Innen da har det skjedd noe magisk. Deigen har ‘eltet’ seg selv. Dvs at deigen har bygget et glutenstruktur helt uten at du måtte hjelpe den i gang med elting.
Så er det bare å brette den et par ganger, la den hvile igjen, for så å helle den oppi en varm gryte og inn i ovnen for steking.
Nå vet jeg at flere av dere hopper over brettingen og hvilingen, men lemper deigen direkte fra 1. heving og inn i varm gryte for steking. Jeg skal ikke påstå at du får dårligere brød av det, så for de som vil gjerne spare litt tid, værsågod.
Og så er det selvsagt ingenting i veien for at du lager rundstykker av brødet. Enten ved å klatte deigen vilkårlig ned i langpanne eller å bruke litt tid til å trille de ut til pene rundstykker.
Uansett, hvilken metode du går for, brødet blir fantastisk godt og saftig.
Frys det gjerne om du ikke skal spise det med en gang.
Brød skjærer jeg i skiver før jeg fryser den, slik at jeg kan forsyne meg med frosne skiver og gjenopplive de raskt i brødristeren. Rundstykker går rett og slett i en pose.
Jeg håper det frister å lage brødet!
Er du glad i å bake brød vil jeg gjerne minne om at du finner over 100 varianter på eltefrie brød her på bloggen.
Frister det ikke med eltefritt, finner du flere brødoppskrifter her.
Hei, kan man bake disse brødene i vanlige brødformer, eller går det ikke? Jeg har ikke gryte som kan gå i ovnen og å brette dem og legge dem på vanlig bakeflate har jeg ikke vært heldig med, da de bare har bredt seg utover og blitt ganske flate.
Hei Therese
ja, det kan du sjekk ut dette innlegget : https://matpaabordet.no/2011/11/21/eltefritt-brod-uten-gryte/
Forøvrig anbefaler jeg også boken min Eltefri bakst – https://www.norli.no/eltefri-bakst-1 – 🙂
hilsen
ina
Hei! Bruker du grovt eller fint sammalt hvetemel? 🙂
Hei Synne!
Jeg brukte finmalt – har nå skrevet det i oppskriften også 🙂
God bakst!
ina
Takk for svar 🙂 Jeg brukte 150 g grovmalt og 250 g finmalt – det ble veldig bra det også!
Hei. Bruker dusammalt hvete fin el grov i oppskriften?
Bakte dette brødet, og det ble kjempegodt! Men jeg tilsette en del mere vann. Er mel/vann her slik du lager det?