Eltefritt grovbrød

Eltefritt grovbrød

På tide med nok en ny oppskrift på eltefritt brød her på bloggen og nå er det tur for klassisk eltefritt grovbrød.

Dette er en arbeidshest av et brød så du kan likså godt lange et par når du først er i gang.

Eltefritt grovbrød er ideelt til dagens brødskiver om det er til frokost, pakket som matpakke, til kvelds eller som tilbehør til middag.

Deigen rører du sammen dagen før (det tar deg 5 minutter) og så kan du glemme den for 12- 14-16-18 ja til og med 20 timer.

Innen da har det skjedd noe magisk. Deigen har ‘eltet’ seg selv. Dvs at  deigen har bygget et glutenstruktur helt uten at du måtte hjelpe den i gang med elting.

Så er det bare å brette den et par ganger, la den hvile igjen, for så å helle den oppi en varm gryte og inn i ovnen for steking.

Nå vet jeg at flere av dere hopper over brettingen og hvilingen, men lemper deigen direkte fra 1. heving og inn i varm gryte for steking. Jeg skal ikke påstå at du får dårligere brød av det, så for de som vil gjerne spare litt tid, værsågod.

Og så er det selvsagt ingenting i veien for at du lager rundstykker av brødet. Enten ved å klatte deigen vilkårlig ned i langpanne eller å bruke litt tid til å trille de ut til pene rundstykker.

Uansett, hvilken metode du går for, brødet blir fantastisk godt og saftig.

Frys det gjerne om du ikke skal spise det med en gang.

Brød skjærer jeg i skiver før jeg fryser den, slik at jeg kan forsyne meg med frosne skiver og gjenopplive de raskt i brødristeren. Rundstykker går rett og slett i en pose.

Eltefritt grovbrød

Jeg håper det frister å lage brødet!

Er du glad i å bake brød vil jeg gjerne minne om at du finner over 100 varianter på eltefrie brød her på bloggen.

Frister det ikke med eltefritt, finner du flere brødoppskrifter her. 

Eltefritt grovbrød  -1 brød

ingredienser
  • 400g sammalt hvetemel, finmalt
  • 300g siktet hvetemel
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ss flaksalt
  • 5 dl vann
fremgangsmåte

Eltefritt grovbrød

Har du ikke laget eltefritt brød før, anbefaler jeg å ta en titt på denne filmen jeg har laget for å forstå konseptet.

Ovn temp. 250°C./220°C.

Ha sammalt og siktet hvetemel, salt og tørrgjær i en stor bolle (gjerne en med lokk) og bland godt.

Tilsett vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen – bruk gjerne lokk om du har det til bollen – og la deigen stå og hvile 12- 18 timer på kjøkkenbenken.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned og dekk den til igjen.

Sett gryta (4.2l) i ovnen etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Ta gryta ut av ovnen etter en halvtime. Lemp eller løft deigen over i gryta.

Sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, senk temperaturen til 200° og stek i 15 minutter til.

Løft brødet ut av gryta og la den avkjøle på rist.

Om du ikke skal spise hele brødet med det samme kan den fint fryses, enten hel eller i skiver.

Eltefritt grovbrød

God bakst!

 

Kommentarer

  • Reply Terese 3. april 2021

    Hei, kan man bake disse brødene i vanlige brødformer, eller går det ikke? Jeg har ikke gryte som kan gå i ovnen og å brette dem og legge dem på vanlig bakeflate har jeg ikke vært heldig med, da de bare har bredt seg utover og blitt ganske flate.

  • Reply Synne 29. januar 2019

    Hei! Bruker du grovt eller fint sammalt hvetemel? 🙂

    • Reply Mat På Bordet 31. januar 2019

      Hei Synne!
      Jeg brukte finmalt – har nå skrevet det i oppskriften også 🙂
      God bakst!
      ina

      • Reply Synne 31. januar 2019

        Takk for svar 🙂 Jeg brukte 150 g grovmalt og 250 g finmalt – det ble veldig bra det også!

  • Reply Ida 28. desember 2018

    Hei. Bruker dusammalt hvete fin el grov i oppskriften?

  • Reply Hege 21. november 2018

    Bakte dette brødet, og det ble kjempegodt! Men jeg tilsette en del mere vann. Er mel/vann her slik du lager det?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »