Monkey bread

Monkey bread

Hørt om monkey bread?

Det er nemlig navnet på denne søte saken.

Skal man tro det man leser på nett, så heter dette monkey bread fordi man plukker det fra hverandre mens man spiser. Som apekatter gjør altså. Hmmm…

Ikke la navnet hindre deg i å lage denne baksten sier jeg bare.

Dette er ikke noe annet enn en form for kanelbolle. Biter av søt gjærdeig er nemlig rullet i en blanding av kanel og sukker og lagt sammen i en form.

Det vanligste er en kakeform, men jeg har brukt en muffinsform slik at alle kan få hver sin. Dermed kan man plukke den fra hverandre uten innblanding av andre.

Jeg må si jeg elsker konseptet. Jeg er en sånn type som liker å rive av biter av bollen min, så dette passer meg bra.

Matilda og jeg har laget en liten film for å vise hvordan du lager monkey bread i muffinsform, ta en titt på den her:

 

 

Om du har lyst å bake klassiske kanelboller kan du bruke denne oppskriften. 

 

Monkey bread – 12 stykker i muffinsform

ingredienser
bollene
kanel- og sukkerblandingen
  • 150g sukker
  • 2- 3 ts kanel
sukker- og margarinblandingen
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°C.

Et muffinsbrett. Om den ikke har non-stick belegg må den smøres.

Lag deigen. Bland hvetemel med tørrgjær, sukker og kardemomme. Ha melken i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig. Skjær Melange margarin i terninger og tilsett i deigen mens den eltes. Fortsett til all margarinen er tilsatt og du har en glatt og smidig deig.

Dekk deigen til og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted (ca. en time).

Bland sukker og kanel sammen i en skål. Gjerne en litt stor skål slik at du kan rulle flere biter av deg i blandingen samtidig.

Ha margarin og brunt sukker i en kjele og smelt over lav temperatur mens du rører. Sett til side.

Rull deigen ut til en pølse og skjær den i biter. Det spiller ingen rolle om de blir litt ujevne.

Tenk gjerne på at du skal ha like mye deig i hver muffinsform, dvs. like mange biter.

Trill bitene til små boller og rull de i sukker- og kanelblandingen.

Fordel bollene i muffinsbrettet. Dekk de til og la de hvile i 20 minutter.

Pensle bollene med margarin- og sukkerblandingen og sett i forvarmet ovn.

Stek i 10-12 minutter. Løft de forsiktig ut av formen og la de avkjøle på rist.

Monkey bread

Spis de når du har lyst.

Innlegget er skrevet som ledd i et samarbeid med Melange. 

Kommentarer

  • Reply Delores 16. april 2020

    Kan disse også lages på en eltefri måte?

    • Reply Mat På Bordet 17. april 2020

      Hei Delores
      Ja, det kan de. Oppskriften finner du i den nye boken min Eltefri bakst.
      Alternativt kan du bruke grunnoppskriften for eltefrie fastelavnsboller som du finner på bloggen 😉
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »