Eltefrie rundstykker med valmuefrø er laget med en deig som jeg lagde 3 dager på forhånd. Helt sant!
Jeg har nemlig kjøpt en ny kokebok – eller rettere sagt en bakstbok. The new artisan bread in five minutes a day, heter den og er skrevet av Jeff Hertzberg og Zoë François.
Zoë er kjenner jeg fra Instagram – hun lager de lekreste kakene med tilhørende videoer. Sekk ut hennes konto @zoebakes.
Boken bygger på eltefritt prinsippet der deigen røres lett sammen, men i stedet for kald væske, brukes lunken. Deigen får så lov å heve seg et par timers tid i romtemperatur før den settes kjølig for videre oppbevaring. Alt ettersom hva slags deig du har laget kan den stå der et par uker. Denne deigen kan du forsyne deg av når som helst. Ta ut alt og lag et brød. Eller ta ut en mindre bit og stek noen rundstykker.
Å oppbevare deigen i kjøleskapet er for så vidt ikke noe nytt, men kombinasjonen av den eltefrie metoden pluss kjølig oppbevaring er interessant og åpner for mange muligheter.
Jeg har brukt den eltefrie metoden på søt gjærbakst, men nå håper jeg at den kan bli enda bedre med hjelp av denne metoden. Det lover i hvert fall godt etter disse rundstykkene å dømme.
Deigen ble rørt sammen og fikk lov til å heve på benken før den ble satt i kjøleskapet.
Der fikk den stå i 3 dager før jeg hadde anledning til å gjøre noe med den.
Jeg valgte å bruke hele deigen og lagde 12 rundstykker. Du kan også lage et brød av oppskriften om du vil.
I begge tilfeller er det snakk om å ta den kalde deigen ut og forme den til det du vil. Så må den få lov til å våkne litt til live etter å ha stått kaldt.
Resultatet var myke, sarte rundstykker med velutviklet smak. Med andre ord, de ble knallgode!
So far so good, som man sier. Nå gleder jeg meg til å eksperimentere med andre kombinasjoner.
[…] nå vet du, nå har det kommet en ny variant ut på internett. Jeg fant den på bloggen Mat på bordet – som må sies å være Norges beste på eltefri bakst. Endringen er først og fremst at […]
Er det rett det skal være 1/2 ss med gjær og salt. Er ikke det mye da ?
Huff nei.
Det skal være 1 ts salt og 1/2 ts tørgjær – rettet nå i oppskriften.
Takk for at du sa fra 🙂
ina
Synes de blir litt kompakte og opplevde at deigen ikke hevet riktig til dobbel mengde. Er det bare sånn det er?
Hei Ingunn
Nei, de skal være luftige som i bildene 🙂
Hvis du opplever at de blir kompakte så ville jeg ha latt de etterheve lengre før steking.
hilsen
ina
Hei.
Jeg laget denne deigen og stekte rundstykkene i går…helt nydelige. Satte ny deig i går kveld, og tenkte jeg skulle lage brød til reker i morgen. Er det 200 grader som er temperaturen ved brødsteking også?
Hei Solveig
Det kommer litt an på.
Skal du steke den i brødform vil jeg anbefale 200 grader.
Skal du steke i gryte vil jeg begynt på 250 og så satt ned til 200. Ta gjerne en titt på denne oppskriften for hvordan du steker brød i gryte : https://matpaabordet.no/2018/01/08/eltefritt-brod-med-byggryn-og-solsikkekjerner/
hilsen
ina
Hei
Denne oppskriften har jeg prøvd flere ganger nå og resultatet blir kjempegodt, veldig lettvint og lett å lage. Håper det kommer flere varianter av denne både med grovere mel, men også som hveteboller. Bloggen din er kjempefin, får mass inspirasjon hilsen Mona
Hei Mona
Så hyggelig at du synes det!
Gøy at du lykkes med oppskriften – det finnes en hel del eltefrie oppskrifter på bloggen allerede. Går du inn på forsiden av bloggen finner du en egen kategori ‘eltefritt brød’ under gjærbakst. Alternativt kan du bruke søkfunksjonen og søke ‘eltefritt’ eller ‘eltfrie’.
ina:)
Hvor lenge steker du brødet om du lager det av deigen ?
Hei Annette
Skal jeg steke brød av deigen kommer det litt an på hvordan jeg skal steke. Steker jeg i gryte så er det 250C i 30 min med lokket på, 220C i 15 min uten lokk.
Steker jeg i brødform, deler jeg deigen i to og steker på 200 i 30-40 minutter.
hilsen
ina
Hei. Hvor mye er 40 g honning? Samme som ml? Ca 3 ss? Vil lage Eltefrie rundstykker med kald deig.
Mvh Dagrun
Hei Dagrun
En spiseskje er ca. 15 gram, så 2.5 spiseskjeer cirka.
ina:)
Har laget deigen tre ganger nå, som har resultert i nydelige rundstykker til frokost i totalt åtte dager. Kanskje min favorittoppskrift ever. Tusen takk Ina!
hei Mari!
Tok litt tid å komme til kommentaren din, så hyggelig å høre at du har prøvd deg på eltefrie rundstykker og at det er blitt en favorittoppskrift!
Det er en oppskrift jeg alltid tyr til hele tiden – elsker den jeg og 🙂
klem ina
Hva slags olje bruker du i deigen?
Hei Lise
Jeg liker å bruke olivenolje 🙂
ina
Hei Ina! Like før jul meldte jeg meg på nyhetsbrevet du sender ut hver fredag. Det er så koselig å lese om hverdagslivet ditt med yoga og barn hjemme på ferie. Du skriver veldig godt, og du skriver på en måte som gjør at man lett lever seg inn i det du skriver. Oppskriftene dine er bare helt utrolige! Du er et oppkomme av gode ideer. Greit forklart og med fine bilder er dette midt i blinken. Ønsker deg og dine en fin helg! Klem fra Birgitte
Hei Birgitte!
Så utrolig hyggelig melding å få – tusen takk!
Jeg har aldri tenkt at jeg skriver spesielt bra – jeg er jo ikke en gang glad i å skrive….
Det gjør da ekstra godt med en slik kommentar.
Gode ideer er viktig å dele tenker jeg, og det er fantastisk å ha et verktøy for hånd som gjør det enkelt å spre det glade budskapet.
God helg til deg og dine og!
Her er det straks middag og kino, så blir det tur i regnværet i morgen tenker jeg.
klem, ina
Kan man bytte ut deler av hvetemelet med grovere mel og/eller frø? Isåfall hvor mye?
Hei Mari – ja det kan du!
Men du må nesten prøve deg frem. Tilsetter du frø eller bruker grovere mel må du kanskje kompensere med mer væske og/eller mer gjær.
Det kommer nok flere varianter på denne oppskriften (også grove) om du vil vente til jeg kommer så langt 🙂
hilsen
ina