Fytti grisen så gøy det er å bake!
Særlig når du kan trylle frem deilige rundstykker og brød med relativ liten innsats. Jeg snakker selvsagt om eltefrie brød og rundstykker, men for å ikke bare repetere det samme over igjen, har jeg begynt å leke litt med teknikken.
Det passer nemlig ikke alltid å røre sammen en deig om kvelden og steke den 12- 18 timer etter. Så hva gjør man da? Jo, man setter deigen i kjøleskapet. Ikke noe nytt i det – dette er blitt gjort før. Men kombinasjonen av en eltefri deig og kjølig oppbevaring er litt nytt. Tror jeg.
Som jeg skrev om i forrige ukes om eltefrie rundstykker med valmuefrø har jeg kjøpt meg ny kokebok, som igjen har inspirert meg til å leke litt med metoden.
Jeg lagde to deiger denne gangen – akkurat samme ingrediensliste, men brukte lunkent vann i den ene, og kaldt i det andre.
Deigen med lunkent vann fikk heve i romtemperatur i to timer før den gikk i kjøleskapet. Deigen med kaldt vann fikk heve i romtemperatur i 18 timer før den gikk i kjøleskapet. Begge deigene ble trillet til rundstykker 2 dager etter at den ble rørt sammen.
Poenget med testen var å se om de to forskjellige teknikkene utgjorde noe forskjell på resultatet. Det gjorde det ikke.
Begge deigene var omtrent likt hevet og begge ga like fine, myke, deilige rundstykker. Så da vet du det!
Et veldig pluss poeng er at deigen, når den er kald, er mye lettere å håndtere. Ja, den er klissete, men det går fint å trille fine runde rundstykker av den.
Et annet pluss poeng er at du kan oppbevare deigen i kjøleskapet opp til en uke, kanskje til og med lengre. Jeg har foreløpig kun testet med 3 dager, men vil teste lengre.
Ja, og enda et pluss poeng. Du trenger selvsagt ikke steke hele deigen på en gang. Har du lyst på 2-3 rundstykker til kvelds, ja, tar du bare ut så mye deig som du trenger.
Fantastisk – ikke sant?
Jeg er i testmodus, så om du har lurt på noe gi meg beskjed. Enten har jeg svaret eller så er det kanskje verdt å teste!
I mellomtiden får du lage disse deilige grove rundstykkene og tenke på hvilken metode passer deg best der og da.
- røre sammen deigen, heving på benk, steking etter 12-18timer heving
- røre sammen deigen, heving på benk 12-18 timer, oppbevaring i kjøleskap (1 – 4 dager), steking
- røre sammen deigen med lunkent vann, heving på benk 2 timer, oppbevaring i kjøleskap (1-4 dager), steking
Hører gjerne fra deg i kommentarfeltet om du tester en av teknikkene over!
Ser det er litt forskjellig temperatur og steketid på de ulike rundstykkene dine (sett på mange forskjelleige oppskrifter i arkivet ditt). Er det ulikt ifht ingredienser, eller har du funnet et felles tid og temp som fungerer for alle? Og er det varmluft som gjelder?
Huff, er det det?
Få sette det på listen over ‘innlegg å revidere’:)
Jeg bruker som regel varmluft, men merker når jeg steker i muffinsbrett at de ‘blåser litt overende’. Bruker derfor over- og undervarme i det tilfellet.
Bruker stort sett 200C, men hender at jeg skrur opp til 220C. Ikke noe spesiell grunn til det, begge temperaturer funker.
ina 🙂
Vil du, eller har du testet forskjellen dersom du bare begynner med å kaldheve deigen rett i kjøleskapet?
Ja, jeg tenker at jeg må teste det, bare for å kunne svare om det funker eller ikke 🙂