Eltefri, langtidshevet pizzadeig – den beste pizzabunnen!

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Eltefri, langtidshevet pizzadeig gir den beste pizzabunnen!

Som du vet, leker jeg litt med eltefri deiger, dvs. jeg eksperimenterer litt.

Forrige uke, lekte jeg litt med pizzadeig, eltefritt så klart. Jeg rørte sammen en deig og lot den heve nesten 20 timer på kjøkkenbenken. Så langt, vanlig prosedyre.

Så satt jeg deigen i kjøleskapet. Og der sto den i 3 døgn før jeg tok den ut, delte den opp og stekte pizza.

Bilder av prosessen ble lagt ut på Instagram stories, pizzaer ble stekt og prøvesmakt av ‘gutta’ her på etasjen.

Og så eksploderte det. Ikke pizzadeigen selvfølgelig, men responsen. Gutta her på etasjen hadde aldri smakt så god pizza (og vi har en italiener blant disse, som er VELDIG pirkete på pizzabunner). Og dere hjemme, som fulgte med på Instagram sendte et lass med spørsmål og ville ha oppskriften. Med en gang.

Så, her er den, men med et lite forbehold. Jeg er ikke ferdig eksperimentert. Jeg tar derfor forbehold om at det kommer oppskrifter på samme deig med revideringer. Men, det er jo en god ting, ikke sant? Oppskrifter er levende, tenker jeg.

Kanskje dere gjøre dere erfaringer dere og. Og kanskje dere har lyst å dele de med meg? Legg i så fall igjen en kommentar i kommentarfeltet. Tips og triks blir jeg også glade for.

I mellomtiden, får dere her oppskriften, med forbehold som sagt. Neste deig er satt, med halvparten så mye gjære. Og planen er å oppbevare den 5-6 døgn i kjøleskapet. Jeg har trua på at det kanskje kan bli enda bedre.

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Lurer du på hvorfor du skal lage eltefri, langtidshevet pizzadeig kan jeg gi deg et par grunner:

 • Smaken først og fremst. Deigen har fått utvikle seg langsomt og det har også smaken.
 • Det er enkelt. Du rører sammen en deig, Det tar deg 5 minutter. Alt du trenger er mel, salt, tørrgjær og vann. Thats it.
 • Det er praktisk. Forestill deg at du har pizzadeig tilgjengelig hele tiden. Du trenger bare å åpne kjøleskapet og forsyne deg med en neve med deig. Du trenger ikke å ta hensyn til når du skal sette deigen eller ta hensyn til hevetid. Pizzadeigen er i kjøleskapet, klar for bruk.

Jeg kaller denne deigen forresten for pizzadeig, for det er det jeg har brukt den til så langt. Jeg tipper at jeg kan lage mye annet godt av den og. Men, det må bli et annet innlegg….

Eltefri, langtidshevet pizzadeig – 7 runde pizzabunn ca. 30cm diam.

ingredienser
pizzadeig
 • 1 kilo hvetemel
 • 1 ts tørrgjær
 • 1 ss flaksalt
 • 7.5 dl kaldt vann
topping
 • 1 boks gode hakkede tomater
 • 100 - 200g revet ost
 • salame ventricina
 • parmesanost
 • salt, pepper
fremgangsmåte

Ovn temp. så høy ovnen din klarer.

Bruk aller helst en pizzasten og sørg for at den er god og varm før du begynner å steke pizzaen.

Rør sammen hvetemel, tørrgjær og salt i en stor bolle eller bøtte med lokk.

Tilsett 7 dl av vannet og rør deigen sammen. Pass på at du rører godt slik at du ikke har tørre klumper med mel. Bruk resten av vannet om nødvendig.

Slikt der deigen min ut nå.

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Sett på lokk og la den heve på benken opptil et døgn.

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Etter et døgn så deigen min slik ut

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Åpner du lokket, lukter den lett syrlig kanskje til og med, med en dunst av alkohol. Sånn skal det være.

Sett deigen i kjøleskapet og oppbevar den der til du trenger den. Hvor lenge du kan oppbevare den der har jeg ikke erfart enda, jeg brukte deigen min som sagt etter 3 døgn i kjøleskapet. Jeg anslår at det fint går an å bruke den i hvert fall en uke etter at du har satt deigen. Men, det skal jeg som sagt eksperimentere litt med.

Når du har lyst å steke pizza river du av en neve med deig. Deigen er klissete, men langt mer håndterbar enn en vanlig eltefri deig. Form den til en bolle, strekk gjerne toppen mens du gjør det. Det er litt vanskelig å forklare, skjønner at jeg må ha bilder og/eller video her, men sjekk denne videoen fra ca. 3:40 – 5:00 for å få et inntrykk av hva jeg mener. Andri er forøvrig kul å følge om du liker å lage pizza – du finner han blant annet på instagram @bakingsteel.

Kjevl deigen ut til en rund pizza. Den er nå klar til å toppes eller å stekes uten topping. Steker du uten topping, steker du den i glovarm ovn på glovarm pizzasten i 4-5 minutter. Mine 5 ferdigstekte pizzabunner ligger nå i frysen.

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Alternativt lager du pizza med en gang. La en boks med hakkede tomater renne av i finmasket sil. Spar på saften, den kan du bruke i en tomatsaus eller – suppe. Fordel resten på pizzaen (1 boks dekker 2 pizzaer) og krydre med litt tørket basilikum, salt og pepper. Jeg har en tørket hvitløkblanding på kvern som jeg også liker å bruke. Topp med ost og ventricini.

Sett pizzaen i glovarm ovn på glovarm pizzasten og stek til osten bobler og får litt farge, ca. 5 minutter.

Kvern over litt fersk pepper og strø med revet parmesan. Har du litt god olivenolje kan du gjerne helle dette over også.

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Spis med det samme, før det blir kaldt.

Eltefri, langtidshevet pizzadeig

Stek så mange pizzaer du vil, med eller uten topping eller fortsett å oppbevare resten av pizzadeigen i kjøleskapet til en senere anledning.

Flere oppskrifter følger etterhvert ♥

 

Kommentarer

 • Reply Sharon 13. februar 2022

  Hei! Gir oppskriften 7 eller 5 pizzaer a ca. 30 cm diam.?

  • Reply Mat På Bordet 8. mars 2022

   Hei Sharon
   Det lager 7. 2 av de stekte jeg med topping og så hadde jeg 5 uten som jeg satt i frysen.
   ina 🙂

 • Reply S O M M E R F E R I E 18. juni 2021

  […] Før det håper jeg på sol og lange dager ute <3Ps, for å lage pizzaen over, lager du Mat På Bordets langtidshevede, eltefrie pizzadeig, og topper den med langkokt tomatsaus med masse hvitløk og fersk basilikum, sopp, paprika, oliven […]

 • Reply Ingeborg Strande Bruun 21. mars 2021

  Hei
  Jeg lurer på hvor jeg kan få tak i en liknende beholder som den blå på bildene?

  • Reply Mat På Bordet 28. mars 2021

   Hei Ingeborg – den blå er dessverre gått ut av produksjon. Prøv Culina for lignende beholdere eller sjekk Ikea for eksempel for alternativer.

 • Reply Irene Samuelsen 14. januar 2021

  Jeg har laget eltefri pizzadeig i mange år, og min variant er som følger: når deigen er ferdig rørt sammen, heller du ca en dl olje OVER deigen før den settes til heving. Når den er ferdighevet etter noen timer, tar du bare en passende mengde og «stryker» deigen utover et bakebrett med bakepapir, her pleier jeg å bruke en slikkepott. Da får du den så tynn så tynn, og du slipper alt det kjevlestyret.
  Så er det bare å fylle på med godsaker. Jeg pleier å steke på ca 240 – 245 grader (på varmluft og undervarme) i ca 12-13-14 minutter.
  Stor suksess.

  • Reply Mat På Bordet 19. januar 2021

   Hei Irene
   Takk for tips!
   ina

   • Reply Irene Samuelsen 24. februar 2021

    Og den er like super til hvitløksbrød…litt olje, salt og tynne flak m hvitløk.
    Evt hytteversjonen med olje, hvitløkssalt og tørket persille.
    Evt mors favoritt, olje, salt, litt soltørket tomat og noen flak med parmesan eller peccorino.

    Litt kortere steketid.

 • Reply Jill 23. september 2019

  Hei.
  Jeg skal teste din oppskrift på eltefri langtidshevet pizzadeig og lurer på om pizzaen blir like vellykket om man ikke steker på pizzastein? Og hvor mange grader skal man steke på om man ikke bruker pizzastein?
  Takk for mange gode oppskrifter, siden din er flittig brukt hjemme hos oss.

  • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

   Hei Jill
   Du får helt klart beste pizzabunn om du steker på pizzasten.
   Men, du kan også bruke en vanlig bakeplate for eksempel. Viktigst er at pizzaen legges direkte på noe varmt når den går i ovnen.
   Og jeg anbefaler 250C uavhengig av om du steker på pizzasten eller bakeplate.
   hilsen
   ina

 • Reply Amund Grimstad 22. februar 2019

  Denne skal jeg prøve – er stor fan av eltefri bakst (har bakt det mest i boken din om eltefrie brød)! Hittil har jeg brukt oppskriften til Jan Vardøen (Pizza Paradiso) og pizzastål på 300 gr.

  • Reply Mat På Bordet 23. februar 2019

   Hei Amund!
   Hyggelig å høre at du er fan av eltefri !
   Blir spennende å høre hv du synes om eltefri pizzadeig!
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »