Indiske kjøttboller i spicy saus

Indiske kjøttboller i herlig saus

Når vi en gang i mellom inviterer venner over på middag på vinterhalvåret (vi er mye flinkere til å invitere om sommeren) er jeg stor fan av å diske opp med noe jeg ikke har prøvd før. Det er i slike anledninger at jeg bare lager mat for matens sin skyld og ikke for bloggen sin skyld.

Og ja, jeg liker å eksperimentere, også når det kommer gjester. Jeg har til gode å servere noe uspiselig (om man ikke teller med den ene pizzaen….), det meste kan reddes på en eller annen måte. Og så blir det jo en morsom historie om ikke lat klaffer som det skal (ref. pizzaen….).

Jeg elsker å servere måltider som kan deles. Gjerne med litt eksotiske smaker eller kombinasjoner man ikke har prøvd før. Det med nye kombinasjoner er lett å få til, for når jeg først er i gang liker jeg å lage mye forskjellig. Jeg serverte derfor ikke bare indiske kjøttboller denne kvelden, men prøvde meg også på en ny kyllingrett, en dal (ikke helt i mål med den oppskriften), indisk ris (basmati ris stekt med krydder og løk før den kokes), raita, poppadoms og noen veldig gode grønne bønner som jeg bare tok på sparket. Litt mye mat? Helt klart. Men så fikk vi smakt mye forskjellig (og godt) og jeg fikk lekt litt på kjøkkenet. Bonus for oss alle.

Men tilbake til disse kjøttbollene. Jeg har laget de med kjøttdeig av lam og av kjøttdeig av sau – begge funker supert. Kjøttbollene er eksotiske nok, men det er sausen som er prikken over i’en.

Jeg liker å lage kjøttbollene først. Det er en enkel sak, for man blander alle ingredienser sammen for så å trille kjøttboller.

Sausen tar litt lengre tid, men når den er ferdig trenger du bare å legge kjøttbollene pent oppi og vente til de er ferdigkokt i sausen.

Du har altså nok av tid å lage masse annet morsomt mens kjøttbollene gjør seg ferdig.

Indiske kjøttboller i herlig saus

 

Indiske kjøttboller i spicy saus – 8-10 porsjoner

ingredienser
kjøttboller
  • 1kg kjøttdeig av lam
  • 1ts salt
  • 2 ts malt spisskummen
  • 1 ts garam masala
  • 2 ts malt koriander
  • 1/4 ts cayennepepper
  • 1 liten potte frisk koriander, finhakket
  • 3 gode spiseskjeer gresk yoghurt naturell
saus
  • 10 hvitløksfedd, skrelt, grovhakket
  • ca. 5 cm fersk ingefær, skrelt, grovhakket
  • 2 løk, finhakket
  • nøytral olje til steking (rapsolje for eksempel)
  • 2 ts malt spisskummen
  • 2 ts malt ingefær
  • 1.5ts paprika
  • 1/2 ts røkt paprika*
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 kanelstang
  • 1 boks (400g) hakkede tomater
  • 300ml yoghurt naturell
  • salt
fremgangsmåte

*om du ikke har røkt paprika kan du bruke mer ‘vanlig’ paprika.

Lag kjøttbollene.

Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt. Stek en liten bit av farsen og smak. er du fornøyd med smaken trenger du ikke å justere krydderene. Synes du at det mangler noe så er det bare å tilsette det.

Trill farsen til kjøttboller. Størrelsen bestemmer du selv, jeg liker at de er mellom 2-3 cm i diameter. Sett kjølig.

Lag sausen.

Ha hvitløksfedd, ingefær og litt vann i en (liten) food processor og kjør til du har en paste. Dette kan du også gjøre for hånd i en mørtel, men det er fortere i en food processor.

Stek løken myk i en stor gryte i litt olje. Ha oppi ingefær og hvitløk blandingen sammen med spisskummen, malt ingefær, paprika, røkt paprika kanelstangen og kardemomme. La det steke til all væske er fordunstet.

Tilsett hakkede tomater og la det koke opp. Rør inn yoghurt, en spiseskje av gangen. Smak sausen til med salt.

Indiske kjøttboller i herlig saus

Legg  kjøttbollene i sausen

Indiske kjøttboller i herlig saus

og la det hele småkoke ca. 40 minutter.

Indiske kjøttboller i herlig saus

Du kan også la det koke lengre om du ønsker en litt tykkere saus og mer intens smak.

Server kjøttbollene med ris, gjerne noe grønt (bønner eller spinat er gode kandidater), chutney og raita.

Indiske kjøttboller i herlig saus

Kjøttbollene kan gjerne lages dagen i forveien. La de avkjøle helt i sausen før du setter det kjølig for videre oppbevaring. Varm det opp igjen dagen etter.

Kjøttbollene kan også fryses.

Kommentarer

  • Reply silje simonsen 11. november 2020

    Kan man bytte ut kjøttdeig av lam, med kyllingkjøttdeig eller vanlig kjøttdeig?

    • Reply Mat På Bordet 12. november 2020

      Hei Silje
      Da tror jeg at jeg hadde gått for vanlig kjøttdeig – gjerne økologisk.
      Eller en blanding kjøtt- og karbonadedeig.
      Kyllingkjøttdeig blir litt for sart for denne kraftige sausen.
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »