Som du kanskje vet har jeg bakt en hel del eltefritt for den nye boken som kommer ut nå før jul (mer om det senere denne uken) og jeg kan rett og slett ikke la være å fortsette.
Derfor får du nå oppskriften på eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding. Enda en oppskrift på eltefrie rundstykker altså, men kan man egentlig få nok?
Rundstykkene er laget kun med speltmel og er av den halvgrove varianten toppet med en såkalt 5 kornsblanding som jeg har kjøpt på Coop. Kornblandingen er ikke er must, den kan gjerne erstattes med din egen frø- eller kornblanding. Når det er sagt, trenger det ikke være en blanding i det hele tatt. Bruk dine favoritt frø eller korn å toppe med.
Den eltefrie metoden er perfekt for deg som er travel men har lyst å diske opp med hjemmelagd næringsrikt brød. Det tar deg 5 minutter å røre sammen deigen. La den heve over natten eller mens du er på jobb og stek så rundstykkene. Enklere eller bedre blir det ikke. Så enkelt at du fort kan delegere både røring og baking til andre familiemedlemmer…
Skal ikke rundstykkene spise med det samme kan du fryses. De tiner fort når de er så små og det er jo kjekt å ha et lager med deilige rundstykker tilgjengelig i frysen.
Er du glad i eltefrie rundstykker kan jeg også anbefale følgende oppskrifter:
- eltefrie fullkornsrundstykker
- eltefrie rundstykker med byggmel og linfrø
- eltefrie rugrundstykker
- eltefrie havrerundstykker
Jeg har blandet med spelt og emmer mel plus chiafrø. God deig og de ble kjempegode
Hei,
Har nettopp satt deigen med tanke på frokost i morgen! Har forøvrig boken «Eltefrie brød og…», og har prøvd de fleste oppskriftene på eltefrie brød. Mener å ha lest et sted at speltdeiger bør ha et tilskudd av C-vitamin i form av askorbinsyre eller appelsinjuice i deigvæsken ?
Mvh Amund
Hei Amund
Ja, det har jeg også lest – at askorbinsyren bidrar til et bedre bakeresultat.
Jeg har prøvd og synes ikke det ble nevneverdig bedre, og fortsetter derfor bare å blande med vann.
hilsen
ina
Hei, jeg har nettopp forsøkt meg på disse — men da jeg skulle velte deigen over på en melet flate rant den ut til alle kanter og ligger der nå som en slags sølepytt. Lukten er heller ikke noe særlig å skryte av. Deigen hadde stått fremme i 18 timer. Jeg skal ha fulgt alle mål og anvisninger, så hva tror du kan ha gått galt her?
Hei Maria
Alle deiger oppfører seg annerledes. Jeg kan lage samme deig to dager på rad der den ene kan være mer flytende enn den andre.
Det er ikke noe problem at den er flytende, det er faktisk mye bedre enn at det er for tørt. Men, det krever at du jobber litt med neste steg som er å brette deigen.
Strø mek på toppen og brett deigen innover seg. Strø regelmessig med mel til du kjenner at deigen holder litt igjen. Da først kan du begynne å forme rundstykker.
At deigen lukter gjærete er helt normalt.
Lykke til!
hilsen
ina 🙂