Eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding

Eltefrie grove speltrundstykker med 5-korns blanding

Som du kanskje vet har jeg bakt en hel del eltefritt for den nye boken som kommer ut nå før jul (mer om det senere denne uken) og jeg kan rett og slett ikke la være å fortsette.

Derfor får du nå oppskriften på eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding. Enda en oppskrift på eltefrie rundstykker altså, men kan man egentlig få nok?

Rundstykkene er laget kun med speltmel og er av den halvgrove varianten toppet med en såkalt 5 kornsblanding som jeg har kjøpt på Coop. Kornblandingen er ikke er must, den kan gjerne erstattes med din egen frø- eller kornblanding. Når det er sagt, trenger det ikke være en blanding i det hele tatt. Bruk dine favoritt frø eller korn å toppe med.

Den eltefrie metoden er perfekt for deg som er travel men har lyst å diske opp med hjemmelagd næringsrikt brød. Det tar deg 5 minutter å røre sammen deigen. La den heve over natten eller mens du er på jobb og stek så rundstykkene. Enklere eller bedre blir det ikke. Så enkelt at du fort kan delegere både røring og baking til andre familiemedlemmer…

Skal ikke rundstykkene spise med det samme kan du fryses. De tiner fort når de er så små og det er jo kjekt å ha et lager med deilige rundstykker tilgjengelig i frysen.

Eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding

Er du glad i eltefrie rundstykker kan jeg også anbefale følgende oppskrifter:

Eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-korns blanding – 12 stykker

ingredienser
  • 300g siktet speltmel
  • 300g sammalt speltmel, finmalt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ss flaksalt
  • 5 dl kaldt vann fra springen
  • 5 korns blanding til pynt
fremgangsmåte

Ovn temp. 220º

Ha speltmel, tørrgjær og salt i en bakebolle (gjerne med lokk).

Tilsett vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk til bollen og la den stå på kjøkkenbenken 8 – 20 timer.

Hell deigen over å på en melet flate og brett den et par ganger. Strø gjerne med litt mer mel om den er veldig klissete.

Del deigen i 12 likestore emner og form til rundstykker.

Sett rundstykkene på et bakebrett og la de hvile tildekket en halvtimes tid.

Eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding

Strø rundstykkene med frø og sett de i varm ovn. Stek i ca. 15 minutter til de har fått litt farge og er gjennomstekte.

Eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding

La de avkjøle på rist.

Eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding

Da er det fritt fram til å lage deilige blingser ♥

 

Kommentarer

  • Reply Claudia Effenberg 3. april 2023

    Jeg har blandet med spelt og emmer mel plus chiafrø. God deig og de ble kjempegode

  • Reply Amund Grimstad 7. januar 2020

    Hei,
    Har nettopp satt deigen med tanke på frokost i morgen! Har forøvrig boken «Eltefrie brød og…», og har prøvd de fleste oppskriftene på eltefrie brød. Mener å ha lest et sted at speltdeiger bør ha et tilskudd av C-vitamin i form av askorbinsyre eller appelsinjuice i deigvæsken ?
    Mvh Amund

    • Reply Mat På Bordet 19. januar 2020

      Hei Amund
      Ja, det har jeg også lest – at askorbinsyren bidrar til et bedre bakeresultat.
      Jeg har prøvd og synes ikke det ble nevneverdig bedre, og fortsetter derfor bare å blande med vann.
      hilsen
      ina

  • Reply Maria 11. november 2019

    Hei, jeg har nettopp forsøkt meg på disse — men da jeg skulle velte deigen over på en melet flate rant den ut til alle kanter og ligger der nå som en slags sølepytt. Lukten er heller ikke noe særlig å skryte av. Deigen hadde stått fremme i 18 timer. Jeg skal ha fulgt alle mål og anvisninger, så hva tror du kan ha gått galt her?

    • Reply Mat På Bordet 13. november 2019

      Hei Maria
      Alle deiger oppfører seg annerledes. Jeg kan lage samme deig to dager på rad der den ene kan være mer flytende enn den andre.
      Det er ikke noe problem at den er flytende, det er faktisk mye bedre enn at det er for tørt. Men, det krever at du jobber litt med neste steg som er å brette deigen.
      Strø mek på toppen og brett deigen innover seg. Strø regelmessig med mel til du kjenner at deigen holder litt igjen. Da først kan du begynne å forme rundstykker.
      At deigen lukter gjærete er helt normalt.
      Lykke til!
      hilsen
      ina 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »