Eltefritt vørterbrød – en Roede favoritt

Eltefritt vørterbrød - en Roede favoritt

Eltefritt vørterbrød er en av hele 30 Roede favoritter fra den nye boken min Eltefri bakst. Neste uke kan du sikre deg boken på forhåndssalget! Da har du boken i god tid før den kommer for salg i butikk i Januar. (Mer info kommer på søndag.)

Etter å ha konstatert at jeg hadde gått opp 3 kilo for hver kokebok jeg skrev, (og jeg hadde da skrevet tre!) bestemte jeg meg for to år siden å gå på Roede kurs. Målet var å få hjelp med å kvitte meg med dårlige vaner og etablere nye og gode. Det gleder meg å fortelle at kurset var akkurat det jeg trengte! 

Mens jeg var på kurs slo det meg at eltefri baking var et ypperlig verktøy for de som ønsker å spise sunt. Jeg inviterte derfor Roede til å gå gjennom oppskriftene i den nye boken min og plukke ut 30 favoritter. Eltefritt vørterbrød er en av de fordi det inneholder mange gode næringsstoffer og passer perfekt til spesielle anledninger.

I tillegg er Roede og jeg enige om at alle oppskriftene passer i et godt og sunt kosthold – til og med skolebollene. Trikset er å være bevisst på hva og ikke minst hvor mye man spiser. Det finnes altså ikke noe ja- eller nei-mat.

Så kos deg med den eltefrie baksten, og vit at nettopp fordi den langtidsheves er den både sunnere og lettere fordøyelig enn det meste av brødet du kjøper i butikken. Roede favorittene er merket i boken med en kort forklaring på hvorfor de utmerker seg. Samtlige bakevarer har også fått kalkulert sin grovhetsgrad slik at du vet om du baker fint, halvgrovt eller grovt.

eltefritt vørterbrød - en Roede favoritt

Tips – vil du lage vørterbrød til jul kan du tilsette 1⁄2 ts malt nellik, 1 ts malt koriander, 1⁄2 ts pepper og 1 ts malt anis til det tørre før du blander i det våte.

Vil du lese mer om boken? Klikk her.

Eltefritt vørterbrød

ingredienser
 • 500g hvetemel
 • 100g siktet rugmel, finmalt
 • 50g rosiner eller korinter
 • 50g valnøtter, grovhakket
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 450 ml vørterøl
 • 1 ss mørk sirup
 • 1 ss maltekstrakt
fremgangsmåte

eltefritt vørterbrød - en Roede favoritt

Ovn temp. 250°C/220°C

en ildfast gryte med lokk som rommer ca. 4 liter

Bland hvetemel, rugmel, rosiner, valnøtter, tørrgjær og salt i en stor bolle. Hell i vørterøl rørt ut med sirup og maltekstrakt og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen med lokk eller folie, og la den heve på kjøkken- benken i 8–20 timer.

Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen inn mot midten noen ganger. Dryss om nødvendig med mer mel. Legg deigen med bretten ned og dekk den til igjen.

La deigen heve videre i 2 timer. Sett den tomme gryten (med lokk) i ovnen etter 1 1⁄2 time og sett ovnen på 250 °C.

Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokket og sett i ovnen. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 220 °C og stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut av gryten og la det avkjøle på rist.

eltefritt vørterbrød - en Roede favoritt

Om ikke brødet skal spises med det samme kan den gjerne skjæres i skiver og fryses.

Frosne skiver tines fort på benken og enda fortere i brødristeren.

Kommentarer

 • Reply Linda Hansson 3. desember 2019

  God dag Ina.
  Jag önskar baka ditt bröd ” Eltefritt Voerterbröd”. Men jag förstår inte måttet för maltextrakt ”s”?
  Tacksam för en förklaring.

  Vänliga hälsningar
  Linda Hansson i Bern, CH

  Liebe Ina.

  Kannst du mir bitte erklären wofür der Mass ”s” steht? Er steht in deinem Brotrezept, im Bezug auf wie viel Malzextrakt in den Teig kommt.

  Liebe Grüsse
  Linda Hansson in Bern, CH

  • Reply Mat På Bordet 10. desember 2019

   hei Linda!
   ooops, det skal være ss – altså spiseskje (Esslöffel)
   Lykke til med baksten!
   ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »